Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Частина II



Міністерство охорони здоров’я України

Запорізький державний медичний університет

ЗАГАЛЬНА ТА НЕОРГАНІЧНА ХІМІЯ

Методичні вказівки, розв’язування типових задач

і вправ та контрольні завдання для студентів

I-го курсу фармацевтичного факультету

заочної форми навчання

Частина II

(неорганічна хімія)

Запоріжжя

Укладачі:

Професор Панасенко О.І.

професор Буряк В.П,

доцент Парченко В.В.

доцент Кремзер О.А.,

доцент Мельник І.В.,

асистент Сафонов А.А.

асистент Щербина Р.О.

Відповідальний за випуск: професор Панасенко О.І.


s -елементи (… ns 12)

Eлементи головної IA групи ПСЕ називаються лужними (утворюють з водою, як і їх оксиди, сильні основи-луги). Це Li, Na, K, Rb, Cs, Fr. Будова зовнішніх електронних оболонок атомів — ns 1. Вони мають низьке значення енергії іонізації, яке зменшується зверху донизу із зростанням радіуса атома. Легко утворюють катіони Е+, які мають електронну конфігурацію атомів благородних газів. Усі лужні метали — сильні відновники. Пари лужних металів складаються переважно із атомів, але є й деяка кількість молекул Е2. Наприклад, енергія дисоціації для молекули Li2=105 кДж/моль, для Cs2=42 кДж/моль. Характеризується високою електро- і теплопровідністю.

Елементи головної IIA групи ПСЕ мають будову зовнішньої електронної оболонки ns 2, це — Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra. Зі збільшенням заряду ядра на одиницю (за періодом), зовнішні електрони сильніше притягуються до ядра, ніж у відповідного лужного металу, що накладає відбиток на r (Å), J (eB), тобто, приводить до зменшення хімічної активності берилію і його елементів. Спостерігається чіткий паралелізм у зміні різних властивостей елементів у рядах Li—Cs і Вe—Ba, наприклад, взаємозв’язок між стандартними ентропіями елементарних речовин і стандартними ентальпіями гідратації іонів Е+ і Е2+, у газоподібному стані Be і його аналоги одноатомні, оскільки в молекулі типу Е2 ()2 і ()2. Берилій істотно відрізняється від решти елементів підгрупи IIA і його хімічні властивості подібні властивостям АЕ (діагональна подібність в ПСЕ): розчиняється у лугах, пасивнішає при дії концентрованої HNO3.

Елементи IA і IIA груп у вільному стані в природі не зустрічаються.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 337 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...