Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна оцінка економічного розвитку США. Економіка Сполучених Штатів Америки має глибинні структурні проблеми, при яких зайнятість в США в промислових секторах під тиском імпорту з Китаю і



Економіка Сполучених Штатів Америки має глибинні структурні проблеми, при яких зайнятість в США в промислових секторах під тиском імпорту з Китаю і перенесення робочих місць в країни, що розвиваються, падає. Перед економікою США стоять декілька економічних проблем, серед яких одна дуже серйозна – криза у сфері іпотечного кредитування. Саме тому економіка США в даний час перебуває у стані спаду й для виходу з цього стану США необхідно перш за все зосередитися на подоланні іпотечної кризи, щоб вона не переросла у загальнофінансову. У найближчі роки США залишатимуться одним із пріоритетних партнерів України в торговельно-економічному співробітництві, займаючи 10-те місце за обсягами зовнішньої торгівлі товарами серед країн-партнерів (при чому в структурі експорту українських товарів США займає 6-те місце).

Економіка США продовжує зростати дещо повільними темпами. Згідно останніх розрахунків, зростання ВВП у третьому кварталі 2013 року склало 3,1%. За прогнозами експертів, у 2013 році зростання ВВП країни складе близько 1,7% (в 2012 році – 1,8%). Станом на вересень 2013 обсяг ВВП США складає приблизно 16,7 трлн.дол.

Рівень безробіття на початку 2013 року складав 8,5%, однак станом на листопад ц.р. він знизився до 7,7% (або близько 12 млн. осіб). Враховуючи невисокі тенденції економічного зростання, рівень безробіття знижуватиметься достатньо повільними темпами.

Побоювання щодо настання «фіскальної прірви» (одночасне припинення низки податкових пільг для населення і бізнесу та скорочення бюджетних видатків, які можуть вступити в дію з січня 2013 року), знижує довіру бізнесу і призводить до скорочення обсягів виробництва та капітальних витрат. У той же час, декілька останніх місяців поспіль відбувається зростання цін на житло, що означає поступове відновлення ринку житла, та тримаються на високому рівні показники довіри споживачів, що забезпечує високий рівень споживчих витрат. Рівень інфляції тримається на досить низькому рівні, зокрема, завдяки зниженню цін на сиру нафту, та, за прогнозами Федеральної резервної системи США, не перевищить 2% у середньостроковій перспективі.

Рецесія в країнах єврозони та уповільнення економічного зростання в Китаї, не мали значного ефекту на зовнішньоторговельний баланс США. За результатами десяти місяців 2013 року зовнішньоторговельний дефіцит США сягнув -452,5 млрд. дол. (-459,3 за цей же період минулого року), при цьомузагальний експорт США склав 1828,7 млрд. дол., а імпорт – 2281,2 млрд. дол.

Наявність значних ризиків для підтримки економічного зростання, спонукають ФРС США пом’якшити монетарну політику та влити додаткові кошти в банківську систему країни. Так звана програма «Операція Твіст» (щомісячний викуп з ринку державних облігацій з періодом погашення від шести до тридцяти років на суму 45 млрд. дол. США і продаж еквівалентного обсягу облігацій з термінами погашення три роки і менше) буде продовжена наступного року і передбачатиме лише викуп довгострокових облігацій, не продаючи короткострокові.

Крім того, у вересні 2013 ФРС США запровадила нову програму, яка передбачає викуп іпотечних цінних паперів на суму 40 млрд. дол. США щомісяця на невизначений термін в залежності від стану економіки. При цьому відсоткова ставка на федеральні фонди утримуватиметься на рівні близько нуля, доки рівень безробіття не знизиться до 6,5% або показник інфляції не досягне 2,5%. Передбачається, що ці заходи сприятимуть збільшенню споживчих витрат та стимулюванню ділової активності в країні.

Зважаючи на виняткову роль економіки США у припиненні світової кризи і початку глобального економічного відновлення, доцільним є послідовний аналіз чинників і складових поточної економічної динаміки (США).

Динаміка промислового виробництва, хоча ще залишається негативною, проте рівень зниження суттєво уповільнився. Більше того, в обробних галузях з весняного періоду відбувається послідовне нарощування ділової активності.

Покращення ділової активності підтверджується й очікуваннями економічних агентів та їх сприйняттям найближчих перспектив економічного розвитку. Помітним є покращення як індексу споживчих настроїв (хоча ще залишається відносно низьким), так і очікувань бізнесу стосовно можливих шоків (діаграма «Індекс споживчих настроїв та Індекс очікування фінансових стресів»).

Поточні низькі рівні інфляції (як на споживчих, так і виробничих ринках – «Зміна споживчих цін і цін виробників»), всупереч побоюванням інфляційних шоків внаслідок антикризової монетарної експансії восени-взимку минулого року, вказують на те, що економічне зростання в посткризовий період (2009-2010рр.), найвірогідніше, не супроводжувався інфляційним тиском (навпаки, для США залишаються високими дефляційні ризики). Слід вказати, що загалом неіфляційне зростання в середньостроковій перспективі зазвичай пов’язується з тим, що у кризовий період з’являються надлишкові (незадіяні) виробничі потужності, «перезапуск» яких (у період по закінченні кризи та початку виходу із рецесії) дозволяє розширювати виробництво без додаткових (відносно докризових) витрат.

Пожвавлення на ринках житла є одним із вагомих чинників покращення показників економічного розвитку США загалом, і мали особливо проявитися у ІІ-ІІІ кв. 2009р. Таке пожвавлення також є стимулюючим чинником для розширення бізнес-інвестицій у виробничі потужності, комп’ютерне і програмне забезпечення (що в попередні роки ставало складовою покращення економічної динаміки країни). Так само збільшення продажів автомобілів (зважаючи на місце авто в житті американців) може означати розширення споживчих витрат, а з ними і агрегованого попиту (на задоволення якого «відреагує» пропозиція) загалом.

Скорочення обсягу програми купівлі активів ФРС у цьому напрямі обумовили масштабну нестабільність на фінансових та валютних ринках країн, що розвиваються.

Премія за ризик для України за свопами на суверенний борг упродовж кварталу неодноразово перевищувала критичний рівень у 1 000 б. п. Відновлення зовнішнього попиту відбувалося повільними темпами. Економіка країн ОТП (Росії та Єврозони) зростала нижчими темпами, ніж світ в цілому. Підвищення цін на сталь відновилося в IV кварталі з низького рівня за одночасного зниження цін на нафту. Валюти основних країн – торговельних партнерів України укріпилися відносно долара США: євро – на 2.8%, російський рубль – на 0.8 %.

Тенденція до відновлення світової економіки закріпилася в умовах синхронного зростання провідних економік світу, покращення індикаторів ділової довіри та завдяки подоланню рецесії в країнах Єврозони. МВФ покращив прогноз зростання світової економіки на 2014 рік до 3.7% (3.9% у 2015 році) з урахуванням цих тенденцій, а також унаслідок позитивного впливу інших чинників. Таких як менш жорстка бюджетна політика, які очікуються у США та Єврозоні у 2014 році, припинення зниження боргового навантаження фінансовими установами та чинник відкладеного попиту, як інвестиційного, так і споживчого.

Водночас відновлення світової економіки відбувалося повільно та нерівномірно. Позитивні зрушення торкнулися більше економічно розвинених країн. У IV кварталі минулого року темп зростання ВВП США уповільнився до 2.4% порівняно з попереднім кварталом у перерахунку на рік, однак, залишався близьким до потенційного рівня. Зростання економіки країн Єврозони відбувалося вищими від очікуваних темпами (0.3% за квартал) в умовах одночасного зростання провідних економік блоку та поновлення зростання у периферійних країнах.

Рис. 2.1. Світове економічне зростання (% у річному вимірі)

Погіршення умов зовнішнього фінансування, тривале зниження цін на світових товарних ринках та структурні перепони обмежували темпи економічного зростання країн, що розвиваються, та нових ринкових економік.

Глобальні монетарні умови посилювалися в умовах синхронного згортання стимулів центральними банками США та Китаю, скорочення обсягу балансу ЄЦБ, підвищення відсоткових ставок центральними банками нових ринкових економік для захисту власних валют. ФРС за підсумками засідання у грудні та січні 2012 скоротила обсяг програми кількісного пом’якшення з 85 млрд. дол. США до 65 млрд. дол. США. Зросло число центральних банків нових ринкових економік, які підвищили ключові відсоткові ставки. Темп зростання економіки США складе приблизно 2%, а в країнах Єврозони в кращому випадку очікується збереження показників на рівні минулого року.

Фондові індекси країн, що розвиваються, перебували під негативним впливом інформації щодо потреби Кіпру в рефінансуванні банківського сектору, яке призвело до спаду на їх фондових ринках, зокрема України. Провідні фондові індекси зросли на фоні публікацій переважно позитивних статистичних даних із США.

Найбільш важливі фактори:

А - підписання Президентом США Б. Обамою наказу щодо приведення в дію плану секвестру витратних статей бюджету (скорочення видатків урядових міністерств та відомств з 2 березня до 1 жовтня 2013 року на суму 85 млрд. дол. США);

В - зростання індексу РМІ від Інституту ISM у невиробничому секторі США у лютому до 56 пунктів (55,2 пункту в січні), очікувалося незначне зниження до 55 пунктів;

С - стабілізація реального ВВП Японії в IV кв. до 0% з -0,9% у ІІІ кв. 2012 року; - зниження рівня безробіття в США до 7,7% у лютому з 7,9% у січні; - зростання кількості новостворених робочих місць у несільськогосподарському секторі США у лютому на 246 тисяч (на 140 тисяч у січні), очікувалося на 170 тисяч; - покращення агентством Standard&Poor’s (S&P) прогнозу за коротко- та довгостроковими рейтингами Португалії з “негативного” до “стабільного”;

D - зниження агентством Fitch Ratings (Fitch) кредитного рейтингу Італії з “А” до “ВВВ+”, прогноз “негативний” (на фоні малоймовірного формування нового кабінету міністрів Італії внаслідок того, що немає результатів парламентських виборів 24, 25 лютого);

E - зростання обсягу роздрібної торгівлі в США у лютому до 1,0% (0,2% у січні), очікувалося – до 0,5%;

F - зниження, усупереч очікуванням аналітиків, індексу споживчих настроїв від Університету Мічигану в США (за попередньою оцінкою) у березні до 71,8 пункту (77,6 пункту в лютому), очікувалося зростання до 78,2 пункту;

G - зростання індексу настроїв у діловому середовищі Німеччини від Інституту ZEW у березні до 48,5 пункту (48,2 пункту в лютому), очікувалося незначне зниження до 47,9 пункту; - зростання кількості виданих дозволів на будівництво в США в лютому 946 тисяч (904 тисячі в січні), очікувалося – 925 тисяч; - зростання кількості закладок нових фундаментів у США в лютому 917 тисяч (910 тисяч), очікувалося зростання до 915 тисяч;

H - погіршення ФРС США оцінки зростання ВВП США на 2013 рік (2,3–3,0% до 2,3–2,8%);

I - негативні очікування інвесторів щодо введення урядом Кіпру значного податку на незастраховані депозити більше 100 тис. євро як однієї з умов отримання фінансової допомоги від ЄС та можливе вжиття таких заходів щодо Італії та Іспанії;

J - зниження агентством Moody’s Investors Service “кредитної стелі” Кіпру до “Саа2”.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 300 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...