Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вибори як вид політичного процесу



Виборчий процес базується на трьох принципах: рівність, лояльність, нейтралітет державного апарату. Виборча система це сукупність правил і прийомів які забезпечують певний тип організації влади, участь суспільства у формуванні держави, представницьких, законодавчих, судових і виконавчих органів.

Типами виборчих систем є мажоритарна та прапорційна:

Мажоритарна – спирається на принцип більшості. Це означає, що для перемоги необхідно отримати більшість голосів. Більшість може бути двох видів: абсолютною і відносною. За абсолютної більшості для перемоги необхідно набрати 50% + 1 голос від загального числа учасників голосування. Відносна більшість надає перемогу тому, хто набрав найбільше голосів серед решти кандидатів.

Особливістю кількості голосів пропорційної системи єте, що вона передбачає розподіл мандатів пропорційно набраних партіями або блоками. Таким чином, виборець вибирає партію, яка йому імпонує своєю ідеологією, програмою діяльності або кадровим складом, а не за конкретну особу. Партія ж зобов’язується сформувати список претендентів на отримання мандата депутатів вибраного органу, наприклад, парламенту, які матимуть підтримку у виборців.

В ряді країн існує змішана (мажоритарно-пропорційна система), яка означає, що певна частина депутатів парламенту, наприклад 50% обираються за мажоритарною системою, а інша – за пропорційною. В Україні, з часу набуття незалежності, вибори відбувалися за усіма названими системами. Вибори до Верховної Ради у 2007 році проходили за пропорційною системою.

В країнах де існує багато політичних партій, часто встановлюється прохідний бар’єр тобто визначається мінімум голосів, які повинна набрати партія, щоб пройти до парламенту. В Україні у 2007 році на виборах до Верховної Ради проходили лише ті партії, які набрали понад 4% голосів.

План практичного заняття №7:

1. Механізм прийняття і реалізації політичних рішень;

2. Форми політичної участі;

3. Представництво та вибори;

Завдання для самостійної роботи:

1. Визначить структуру політичного процесу та його стадії.

2. Розкрийте зміст поняття “політична діяльність”?

3. Назвіть найпоширеніші форми політичної участі.

4. Масові політичні дії та масова політична участь.

5. Як здійснюється прийняття рішення у політичному процесі?

6. Які соціально-економічні фактори обумовлюють вибір технології прийняття політичних рішень.

7. Що таке політичне маніпулювання і у яких формах воно здійснюється?

8. Назвіть основні виборчі системи та зробіть їх порівняльний аналіз.

9. Вкажіть у які етапи пройшло становлення виборчої системи в Україні?

10. Розкрийте зміст понять «політичний маркетинг» і «політичний менеджмент».

Література: [3; 4; 15; 23; 38-40]

Тема 8 Політичні партії, громадські об’єднання та рухи

На лекції розглядаються питання:

1. Сутність, генезис, функції і типологія політичних партій;

2. Партійні системи. Особливості партійної системи в Україні;

3. Громадські організації: поняття, типологія і функції.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 340 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...