Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відмінності між освітньою політикою та управлінням і адмініструванням у галузі освіти



Не існує загального консенсусу щодо визначення політики, управління таадміністрування. В широкому значенні адміністрування може включати політику і управління. Деякі визначення управління також включають функцію творення політики.

Вченими пропонується використовувати ці визначення для дій різних рівнів. Наприклад, адміністрування може бути також визначено як взаємодія з іншими людьми абоструктурами під час виконання власних формальних обов’язків у спосіб, визначенийправовими актами (законами і документами). Іншими словами, ми можемовикористовувати термін адміністрування, коли ми розмовляємо про діяльність директорівшкіл: виконання повсякденних функцій відповідно до існуючого законодавства. Управління – це ряд цільових дій, які заплановані, організовані, очолені та проконтрольовані длядосягнення загальних цілей освітнього закладу. Таким чином, ми можемо визначити управління як низку тактичних кроків, а саме планування, організація, керівництво іконтроль процесів, що відбуваються в школі. Політика означає низку цілеспрямованих дійна досягнення стратегічних цілей системи або організації. В цьому сенсі це стратегічнадіяльність, яка містить розроблення організаційних стратегій, формулювання бачення,визначення пріоритетів, цінностей і філософії організації. Такий розподіл дещо довільний;він, однак, дає змогу уникнути плутанини пов’язаних термінів (Див. Таблицю 1).

Таблиця 1. "Різниця між політикою, управлінням та адмініструванням".

Діяльність Рівень Зміст
Політика Стратегічний Визначення філософії, бачення, стратегій, пріоритетів тощо
Управління Тактичний Планування, організація, керівництво, контроль тощо
Адміністрування Операційний Діяльність визначена правовими актами, нормативними документами, правилами тощо

Наприклад, діяльність у сфері кадрів можна розподілити на три рівня (Див. Таблицю 2):

Таблиця 2. "Розподіл діяльності у сфері кадрів на рівні"

Діяльність Рівень Зміст
Політика Стратегічний Які стратегії слід застосовувати і яку політику переслідувати для заохочення здібної і мотивованої молоді до вчительської професії? Яку політику проводити щодо приваблення і збереження кращих кадрів, і як нам впроваджувати політику щодо навчання впродовж всього життя і організаційного розвитку в освітніх закладах?
Управління Тактичний Як нам ефективно управляти процесом набору і відбору нових кадрів? Як забезпечити успішний період адоптації і створити функціональну систему наставників?
Адміністрування Операційний Як найкраще організувати курси підвищення кваліфікації в школах і контролювати процес регулярного самооцінювання вчителів? Як ефективно застосувати існуюче законодавство, правила щодо набору кадрів, безпеки праці, шкільного самоврядування, фінансування і аудиту тощо?




Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 2524 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...