Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технологія гальванічного покриття



Процес нанесення гальванічного покриття складається з трьох етапів: підготовка поверхні, нанесення покриття і остаточна обробка після покриття.

Підготовка поверхонь. Гальванічне покриття копіює поверхню, що покривається. Тому в першу чергу у зношених деталей відновлюють їх первинну геометричну конфігурацію. Наприклад, овальну і конічну шийку підшипника шліфують до відновлення циліндрової форми. Механічною обробкою видаляють також пошкоджений поверхневий шар (задираки, кольори мінливості і ін.). Перед нанесенням захисно-декоративного покриття поверхні полірують, оскільки це покриття дуже; тонке і щонайменші нерівності будуть згодом видні.

Деталі очищають і знежирюють в мийних розчинах або органічними розчинниками (уайт-спирит, ацетон і ін.). Поверхні, що не підлягають покриттю, захищають від роз'їдаючої дії електроліту. Для цієї мети застосовують різні ковпаки, футляри, втулки і чохли з ебоніту, текстоліту і винипласта, а також наносять пензликом декілька шарів суміші цапон-лака з нитроэмалью в співвідношенні 1:2. Деталі кріплять в таких підвісках, які забезпечують хороший електричний контакт, правильне положення деталі щодо анода і сприяють виділенню водню з

катода.

Закріплені на підвісці деталі ретельно знежирюють. Зазвичай це робиться електрохімічний в гарячому лужному розчині, де деталі є катодом. Якщо через розчин пропустити слабкий струм, то через декілька хвилин бульбашки водню, що виділяються на катоді, зірвуть з деталі масляну плівку. Прості деталі можна знежирювати протиранням їх віденським вапном (сумішшю окислів кальцію і магнію). Після знежирення деталі промивають в гарячіше, а потім в холодній воді. Деталь достатньо чиста, коли вода рівномірно розтікається по її поверхні.

Безпосередньо перед нанесенням покриття проводять
анодну обробку (декапірування) деталей, оскільки навіть
найчистіша деталь, стикаючись з повітрям, покривається
якнайтоншою окисною плівкою, що перешкоджає міцному зчепленню покриття з деталлю. Зазвичай плівку видаляють анодною
обробкою. Наприклад, при хромуванні підвіска опускається
у ванну для хромування. На декілька десятків секунд деталі
підключаються анодом, а потім відразу ж катодом. При залізненні анодну обробку проводять в окремій ванні, в якій
знаходиться водний розчин сірчаної кислоти. Після цього деталі
промивають в холодній, а потім в гарячій воді і поміщають
у ванну для залізнення.

Нанесення покриття. Гальванічно наносять покриття з хрому, нікелю, заліза, міді і цинку. Для цього застосовуються гальванічні ванни, що мають кислототривке покриття і обладнані водяними сорочками. Гальванічні процеси зазвичай проходять при досить високих температурах і з електроліту випаровуються шкідливі для здоров'я гази. Тому ванни мають місцеву витяжну вентиляцію. Підвіски підключаються в електричну мережу за допомогою розташованих над ваннами шин напруги.

Для отримання якісного покриття встановлена температура електроліту і щільність струму автоматично підтримуються регуляторами. Істотно впливає на якість і склад електроліту. В ході електролізу склад змінюється, тому час від часу відновлюють первинний склад.

Обробка після нанесення покриття. Після хромування підвіски з деталями обполіскують у воді, що дистилює, щоб уникнути втрат хрому в електроліті. Потім деталі нейтралізують в розчині кальцинованої соди і кілька разів промивають у воді. Після демонтажу деталей з підвіски прибирають захисні ковпаки і лак. Хромовані деталі витримують декілька годин в масляній ванні при температурі 180... 200 °С для підвищення пластичності покриття. Деталі, відновлені залізненням, промивають в гарячій воді, нейтралізують в гарячому 10 %-ном розчині каустичної соди і знову промивають в гарячій воді. Для зменшення водневої крихкості деталі витримують в гарячому маслі або сушильній шафі декілька годин при температурі 100...150 °С. Відновлені деталі прошліфовують під номінальний

розмір.

У деталей з декоративно-захисним покриттям перевіряють зчеплення покриття з деталлю. Для цього на деталь наносять алмазом або твердосплавною пластинкою навхрест ризики, відстань між якими декілька міліметрів. Виникаючі квадратики не повинні відриватися від деталі. Неякісне хромове покриття видаляють з деталі в 5... 20 %-ном розчині соляної кислоти.





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 424 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...