Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація службової діяльності спеціальних підрозділів міліції охорони „Титан”



Спеціальні підрозділи міліції охорони “Титан” (далі— підрозділи “Титан") є складовою частиною Державної служби охорони при органах внутрішніх справ, призначені для здійснення на договірній основі охорони власності фізичних та юридичних осіб, забезпечення особистої безпеки фізичних осіб (далі — Замовники) від злочинних посягань, надання спеціальних охоронних послуг.

У своїй діяльності підрозділи “Титан” керуються Конституцією України, Законом України “Про міліцію”, іншими законодавчими актами України, наказами МВС України, наказами Департаменту Державної служби охорони при МВС України (далі — Департамент), ГУМВС України в АР Крим, м. Києві та Київській області, УМВС України в областях, м. Севастополі, відповідних управлінь-відділів Державної служби охорони при ГУМВС-УМВС України (далі — УДСО (ВДСО)) за підлеглістю і цим наказом.

При виконанні службових завдань за межами України особовий склад підрозділів “Титан” керується законами держав, на території яких перебуває, міждержавними та міжурядовими угодами, а також іншими формами і найменуваннями міжнародних договорів.

Підрозділи “Титан” створюються, реорганізовуються та ліквідовуються наказом Департаменту, діють відповідно до Положення про спеціальні підрозділи міліції охорони “Титан" та можуть мати статус юридичної особи.

Підрозділи “Титан” можуть створюватись в структурі УДСО (ВДСО), відділах-відділеннях Державної служби охорони УДСО (ВДСО).

Підрозділи “Титан” утримуються за рахунок коштів, одержаних за організацію і надання послуг з охорони та безпеки за договорами, та інших надходжень, передбачених законодавством.

Структура та штати підрозділів “Титан” затверджуються в установленому порядку відповідно до типових штатів стройових підрозділів міліції охорони.

Підрозділи “Титан” перебувають у прямому підпорядкуванні начальника Департаменту, а в безпосередньому — начальника відповідного УДСО (ВДСО), при якому вони створені [38].

Основними завданнями підрозділів “Титан” є:

- забезпечення особистої безпеки фізичних осіб;

- охорона уповноважених осіб, що перевозять цінні папери;

- охорона туристичних груп та делегацій;

- охорона екіпажів морських та повітряних суден;

- охорона та супроводження вантажів, що перевозяться;

- інкасація, охорона грошових знаків і цінних паперів (документів) при переміщенні їх від власників до установ банків та у зворотному напрямку, між підприємствами або установами банків, забезпечення їх схоронності, охорона касирів з грошовою готівкою; охорона власності юридичних та фізичних осіб за місцем її розміщення;

- забезпечення охорони мереж енергопостачання, магістральних трубопроводів, у т. ч. і газо-, нафтотрубопроводів та об’єктів паливно-енергетичного комплексу;

- обстеження об’єктів на предмет знаходження на них радіоактивних та вибухових речовин і пристроїв, а також їх локалізація [38].

За договорами підрозділами “Титан” відповідно до основних завдань діяльності може забезпечуватися комплексна охорона об’єктів Замовників та здійснюватися контроль за несенням служби охоронними підрозділами.

Структура підрозділів “Титан” та їх чисельність залежать від специфіки договорів, тривалості виконання договірних обов’язків, попиту на охорону та забезпечення їх окупності.

Особовий склад міліції підрозділів “Титан” комплектується на конкурсній основі з числа найбільш професійно підготовлених працівників міліції (фахівців), які мають необхідний рівень загальнопрофільної підготовки та стаж роботи в органах внутрішніх справ не менше 1 року.

Працівники підрозділу “Титан” на цивільні посади приймаються за наявності медичного висновку та при укладенні трудового договору (контракту) відповідно до діючих нормативних документів з питань комплектування цивільних посад у підрозділах Державної служби охорони.

Працівники, які приймаються на роботу за трудовими договорами (контрактами), можуть висуватися на атестовані посади через рік постійної роботи на посадах охоронців, охоронників підрозділів “Титан”.

Працівники міліції охорони та співробітники, які приймаються на роботу за трудовими договорами у випадках, передбачених законами України, можуть прийматися на службу (роботу) у підрозділи “Титан” на контрактній основі. Форма та умови контрактів затверджуються у встановленому порядку.

Призначення або звільнення з посади керівника підрозділу “Титан” погоджується з Департаментом.

Підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації працівників, які приймаються на роботу за трудовими договорами (контрактами), рядового та начальницького складу підрозділів “Титан” здійснюються за окремою програмою в училищах професійної підготовки працівників охорони. При необхідності їх навчання може бути організовано в інших навчальних закладах системи МВС України.

Виконуючи покладені на них завдання, підрозділи “Титан":

- взаємодіють у встановленому порядку з питань, віднесених до їх компетенції, з відповідними структурними підрозділами органів внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державної митної служби України, юридичними особами із статутними завданнями в галузі майнової та особистої безпеки;

- вивчають попит на охорону та здійснюють відповідні рекламні заходи;

- вивчають та впроваджують досвід ефективного використання сил та засобів у попередженні розкрадань грошових коштів, вантажів, інших матеріальних цінностей, що охороняються, та злочинів проти особи;

- вивчають та впроваджують нові форми і методи охорони власності, а також забезпечення особистої безпеки фізичних осіб;

- за рахунок коштів, отриманих за договорами, зміцнюють власну навчально-методичну та матеріально-технічну базу [38].

Взаємовідносини підрозділів “Титан” із Замовниками визначаються договорами, що укладаються між Замовниками та відповідними УДСО (ВДСО) за підлеглістю підрозділу або безпосередньо підрозділом “Титан”, якщо його керівнику надані такі повноваження.

Оплата за договорами охорони та безпеки проводиться згідно з діючим законодавством України.

З метою забезпечення виконання службових завдань згідно з укладеними договорами для особового складу нарядів підрозділу “Титан” може встановлюватися цілодобовий режим роботи за графіком. Працівники підрозділу “Титан” можуть залучатися до понаднормової роботи з відповідною щомісячною компенсацією за фактично відпрацьований понадурочний час у межах половини затвердженої норми робочого часу кожного місяця та в розмірах, передбачених чинним законодавством, за рахунок коштів Замовників.

У підрозділах “Титан” у залежності від чисельності та виду охоронних функцій можуть створюватися відділення з організації об’єктової охорони та забезпечення особистої безпеки фізичних осіб, охорони вантажів, охорони міжбанківських перевезень, служба інкасації, договірної і аналітичної роботи та інші за напрямком діяльності, створюватись підрозділи цивільної охорони, бухгалтерія, а також можуть бути організовані чергова частина, допоміжний автотранспортний підрозділ, функціонувати окремі приміщення зберігання зброї і спеціальних засобів, обладнані згідно з вимогами МВС України.

Форма одягу для особового складу, задіяного на службі, та спорядження визначаються командиром (керівником) підрозділу за узгодженням із Замовником, у залежності від специфіки службових завдань.

Виконання підрозділами “Титан” зобов’язань за договорами охорони здійснюється шляхом виставлення (відрядження) службових нарядів з числа працівників підрозділу, які пройшли курс відповідної спеціальної підготовки за даним видом охоронної діяльності.

До складу нарядів підрозділів “Титан” можуть залучатися співробітники міліції та фахівці інших, крім міліції охорони, галузевих служб органів внутрішніх справ, працівники, які приймаються на роботу за трудовими договорами (контрактами) інших підрозділів Державної служби охорони.

Забезпечення підрозділів “Титан” зброєю та боєприпасами, спеціальними засобами та засобами зв’язку, речовим майном і спецодягом, транспортними засобами та пально-мастильними матеріалами здійснюється за рахунок коштів Державної служби охорони, одержаних від виконання договорів з виробниками, органами постачання МВС України, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Працівники підрозділів “Титан” не можуть залучатися до виконання завдань, що не належать до компетенції Державної служби охорони (розкриття злочинів у складі підрозділів карного розшуку, участь в оперативно–слідчих групах, реагування на сімейно–побутові конфлікти, конвоювання заарештованих, кураторство територіальних органів внутрішніх справ, чергування в їх чергових частинах тощо).

Наряди підрозділів “Титан” поділяються:

– за складом на: міліцейські, цивільні, змішані (кількісний склад нарядів визначається командуванням підрозділів за погодженням із замовником);

– за способом несення служби: пости (закриті, відкриті), маршрути, мобільні наряди, караули

29. Контроль за організацією та несенням служби нарядами міліції охорони.

Контроль за несенням служби нарядами міліції охорони є дієвим засобом зміцнення дисципліни та надання їм практичної допомоги.

Контроль здійснюється шляхом проведення гласних і негласних перевірок несення служби нарядами міліції охорони. Перевірки проводяться згідно з графіком (графіки негласних перевірок складаються окремо).

Фізичні перевірки плануються (проводяться) у кількості, що забезпечує на професійному рівні виконання нарядами міліції охорони службових завдань з надання послуг охорони, але не менше одного разу на зміну.

Перевірки несення служби мають бути раптовими, дієвими, без сталого порядку (послідовності) їх проведення.

Поряд з фізичними перевірками несення служби нарядами проводиться контроль з використанням телефонного та радіозв’язку, технічних засобів (далі — КНС), контрольних приладів та систем визначення місцезнаходження нарядів міліції, напрямку їх руху тощо.

Про час та результати здійснених перевірок працівник міліції охорони невідкладно інформує чергового підрозділу охорони.

Контроль за несенням служби нарядами міліції охорони здійснюють:

- Керівний склад ДДСО при МВС України, УДСО (ВДСО).

- Начальницький (керівний) склад районних (міжрайонних)

відділів (відділень), відповідальні чергові ДСО.

-Працівники ДДСО при МВС України, УДСО (ВДСО), в т.ч.

особи цивільного складу цих підрозділів, які не віднесені до п. 7.7.1 Настанови, мають право на перевірку несення служби нарядами охорони (за напрямками), за наявності службових посвідчень та приписів на право перевірки несення служби нарядами міліції Державної служби охорони при МВС України (додаток 18).

- Право на перевірку нарядів міліції за посвідченнями мають Міністр внутрішніх справ України, його заступники, начальник ДДСО при МВС України та його заступники, начальники ГУМВС, УМВС, начальники УДСО (ВДСО), їх заступники та відповідальні чергові підрозділів ДСО.

На постах міліції охорони, де відсутні підрозділи ДСО, для здійснення контролю за несенням служби за мотивованим поданням начальників обласних управлінь (відділів) ДСО згідно з нормативними вимогами МВС України за окремими розпорядженнями залучаються працівники територіальних органів внутрішніх справ.

Особи, які перевіряють несення служби нарядами міліції охорони, зобов’язані знати оперативну ситуацію в районі, на об’єктах, що охороняються, об’єктивно оцінювати несення служби, навчати працівників міліції прийомам несення служби та надавати їм практичну допомогу.

У разі надходження під час перевірки сигналу про спрацювання засобів ОПС, вчинення правопорушень перевірка припиняється, а наряди направляються на відпрацювання вказаних сигналів.

При виявленні недоліків особа, яка здійснює перевірку, припиняє її та вживає заходів для їх усунення.

У разі відсутності інформації від наряду міліції (фізична перевірка, радіотелефонний зв’язок, засоби технічного контролю тощо) більше двох годин, вживаються заходи щодо встановлення місця його знаходження.

Забороняється перевіряти несення служби шляхом спроб відібрати зброю та способами, що можуть призвести до нещасних випадків, здійснювати перевірку нарядів Служби інкасації, СПМО “Титан” під час завантаження (розвантаження), супроводження грошових коштів, цінних паперів, вантажів та нарядів, які забезпечують безпеку фізичних осіб.

При перевірках організації та несення служби вивчаються:

1. Підстави здійснення охоронних заходів.

2. Використання сил та засобів підрозділу міліції охорони.

3. Підготовка, порядок допуску до служби особового складу, якість проведення їх інструктажів.

4. Управління нарядами, своєчасність доведення інформації про зміни в оперативній ситуації.

5. Порядок взаємодії з міськ-, райорганами внутрішніх справ.

6. Дотримання системи контролю та її ефективність.

7. Наявність наряду на маршруті (посту), його озброєння, наявність спецзасобів та засобів зв’язку. Забезпечення перепускного режиму та охорони об’єкта. Знання оперативної ситуації.

8. Зовнішній вигляд, форма одягу та наявність службових посвідчень.

9. Збереження службової документації, зброї, спеціальних засобів, засобів зв’язку, службового автотранспорту та іншого майна.

10. Якість виконання особовим складом службових завдань, знання функціональних обов’язків, нормативних актів, що регламентують охоронну діяльність, дотримання дисципліни, законності та культури в роботі.

11. Реагування нарядів міліції охорони на повідомлення громадян про порушення громадського порядку та злочини.

12. Реагування нарядів міліції охорони на сигнали “Тривога”.

13. Технічний стан службового автотранспорту, його укомплектованість та відповідність записів про його експлуатацію.

14. Робота засобів зв’язку, підтримання зв’язку з черговим підрозділу міліції охорони, ПЦС та періодичність ведення радіообміну.

15. Наявність та працездатність охоронно-пожежної сигналізації.

16. Наявність на посту (маршруті) атестата безпеки та відповідність умов несення служби вимогам безпеки.

17. Наявність та якість ведення документації на посту охорони.

Під час перевірки вивчається знання нарядами міліції охорони:

1. Порядку несення служби, обов’язків з охорони об’єктів та запобігання правопорушенням і припинення їх у місцях несення служби.

2. Особливостей перепускного режиму на об’єкті (за наявності).

3. Оперативної ситуації в місті (районі) та місцях несення служби.

4. Особливостей об’єктів охорони, стан їх технічної укріпленості.

5. Особливостей служби із службовим собакою.

6. Правил і порядку застосування зброї та спеціальних засобів.

7. Заходів безпеки при поводженні зі зброєю.

8. Вимог статутів, настанов, інших документів, що регламентують діяльність міліції охорони під час надання охоронних послуг.

9. Правил дорожнього руху (водіями) та найкоротших маршрутів до об’єктів (для Служби інкасації — маршрути руху до об’єктів, де виконуються договори з інкасації, дії інкасаторів при вчиненні ДТП).

10. Основних принципів дії приладів та датчиків, уміння визначати їх працездатність, розподіл сигнальних ламп на об’єктах, що охороняються, місця розташування енерговводів, засобів пожежогасіння.

Негласна перевірка

Негласна перевірка — таємне спостереження за несенням служби працівниками міліції охорони на постах (маршрутах), де для цього є можливості (визначається командиром підрозділу).

Негласні перевірки плануються кожного місяця, з них 50 відсотків — у нічний час. Їх кількість визначається керівником підрозділу ДСО.

Негласна перевірка триває не менше години і завершується гласною.

Під час негласної перевірки перевіряється:

1. Наявність наряду міліції охорони на маршруті (посту), місці його постійної дислокації (центрі зони) та порядок несення служби.

2. Дотримання графіка огляду об’єктів та Правил дорожнього руху.

3. Реагування на порушення громадського порядку.

4. Дотримання нарядом пильності, послідовність його дій та реагування. Виявлення сторонніх осіб та підозрілих (небезпечних) предметів.

5. Дотримання дисципліни, законності та культури в роботі.

Для негласного контролю можуть використовуватись прилади нічного бачення, відеокамери, біноклі, радіостанції тощо.

У разі виявлення грубих порушень несення служби негласна перевірка припиняється та вживаються заходи до їх усунення.

Транспортні витрати для перевезення працівників на пости та проведення перевірок вносяться до тарифів послуг охорони. Умовою охорони цих об’єктів може бути виділення транспорту власником. Віддалені пости забезпечуються додатково сигналізацією, радіотелефонним зв’язком.

Облік результатів контролю за несенням служби:

1. За результатами проведених перевірок несення служби особа, яка їх здійснила, вносить відповідний запис у службову (постову) книжку, бортовий журнал ГЗ ПЦС, журнал приймання (здавання) поста (маршруту) й перевірок несення служби з охорони.

2. Особа, яка здійснила негласну перевірку, доповідає її результати рапортом керівнику, який призначив перевірку, із зазначенням часу, місця та хронометражу дій (поведінки) нарядів під час перевірки.

Форма реалізації результатів перевірок:

1. Заслуховування звітів начальників (командирів) та міліціонерів.

2. Видання наказів про усунення недоліків і покарання винних.

3. Розроблення заходів щодо вдосконалення служби.

4. Надання практичної допомоги в організації служби, перегляд порядку несення служби, дислокацій, графіків та маршрутів руху тощо.

5. Перегляд тактики несення служби.

Результати перевірок організації (несення) служби розглядаються:

1. Командним складом підрозділів міліції охорони — щоденно з черговою зміною та щомісяця — на службових нарадах.

2. Керівництвом УДСО (ВДСО) — щоквартально.

Підведення підсумків несення служби нарядами міліції проводиться лише після її закінчення.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 1181 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...