Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Права та обов’язки персоналу охорони під час охорони магазинів



Співробітник охорони магазину (охоронник, старший зміни, старший охорони об'єкта) зобов'язаний:

1. Прибути за 15 хвилин до заступлення на чергування.

2. Ознайомитися з обстановкою за попередню добу.

3. З'ясувати справність телефонного зв'язку, стан охороно - пожежної сигналізації, засобів відеоконтролю й наявність засобів пожежогасіння.

4. Оглянути наявність печаток і пломб на дверях приміщень і переконатися їхній відповідності справжнім відбиткам.

5. У встановлений час зробити прийом – здачу чергування з відповідною доповіддю черговому служби охорони.

6. Виконати вказівки старшого охорони об'єкта (старшого зміни) про продовження чергування в новій зміні охоронників у випадку непередбаченого невиходу на роботу охоронника наступної зміни.

7. Під час роботи охоронник повинен бути одягнений у форму одягу, установлену керівництвом служби охорони для об'єкта, закріпленим на рівні грудей посвідченням особи охоронника. (У літню пору під час чергування дозволяється носіння світлої сорочки з коротким рукавом і краваткою. У вихідні дні – в залежності від обставин - і в нічний час охоронники можуть перебувати в спецодягу й черевиках).

8. При наявності на об'єктах складах зберігання товарно-матеріальних цінностей діяти відповідно до Положення про склади, зберігання товарно-матеріальних цінностей на об'єктах.

9. Не приймати від сторонніх осіб (клієнтів) які - не будь предмети.

10. Не допускати використання службового телефону не для призначення.

При заступленні на чергування охороннику при собі треба мати:

- посвідчення особи приватного охоронника й службове посвідчення;

- індивідуальний пакет для надання першої медичної допомоги;

- переносний ліхтарик, зразки пропусків (при наявності пропускного режиму).

Охороннику потрібно знати:

- режим роботи охоронюваного об'єкта і його керівників, розташування й особливості охоронюваного об'єкта, стан його технічної укріпленності;

- порядок підтримки зв'язку з оперативним черговим служби охорони, органами внутрішніх справ, пожежним підрозділом, швидкою допомогою, керівництвом охоронюваного об'єкта й керівництвом служби охорони;

- завдання охорони об'єкта, свої функціональні обов'язки відповідно до дійсної інструкції, місце розташування охоронно-пожежної сигналізації, засобів відеоконтролю, зв'язки й пожежогасіння, а також правила й порядок їхнього використання.

Співробітник охорони підкоряється безпосередньо оперативному черговому, директорові служби охорони, його заступникові, а також особам, яким він підлеглий по службі.

Він відповідає за охорону довіреного йому об'єкта й діє відповідно до посадової інструкції.

Співробітник охорони зобов'язаний пильно охороняти довірений йому під охорону об'єкт, не відволікатися від несення служби, нікому не передавати спеціальні засоби, лише у виняткових випадках, особам, яким він підлеглий по службі.

Співробітник охорони зобов'язаний знати місця розташування засобів зв'язку, пожежогасіння, медичних аптечок; уміти користуватися засобами зв'язку, охоронної сигналізація й засобами пожежогасіння, надавати першу медичну допомогу.

При заступленні на пост співробітники охорони зобов'язані:

- переконатися в цілісності й справжньому стані дверей, вікон, ґрат, запірних пристроїв;

- перевірити справність засобів охоронної сигналізації, засобів зв'язку;

- про всі зауваження й недоліки доповісти негайно оперативному черговому служби охорони й зробити відмітку в журналі прийому й здачі чергування.

Далі діяти за вказівкою оперативного чергового. Під час чергування співробітники охорони нікуди не повинні відлучатися зі свого поста, повинен стежити за дотриманням громадського порядку на довіреному йому під охорону об'єкті:

- вимагати від персоналу й відвідувачів дотримання правил протипожежної безпеки;

- надавати допомогу менеджерам магазина в запобіганні розкрадань товарно-матеріальних цінностей;

- у випадку виникнення кримінальних ситуацій діяти відповідно до інструкції.

Перед закриттям магазина охоронці зобов'язаний перевірити цілісність дверей, вікон, ґрат, відключення електроприладів і висвітлення, крім чергового.

Перебуваючи на пості, співробітники охорони повинні бути акуратно одягнені, із громадянами бути ввічливим і коректним.

Існують наступні зобов’язання охоронника:

- надати допомогу товаришам по зміні при несенні служби;

- чітко вказати найкоротший шлях працівникам органів внутрішніх справ при їхньому виклику у випадку здійснення на об'єкті протиправних дій;

- застосувати при необхідності спеціальних засобів, засобів протипожежної безпеки, надати першу медичну допомогу;

- уміло користуватися засобами зв'язку й відеоконтролю;

- дотримувати встановлених правил пожежної безпеки й вимагати дотримання останніх від інших осіб;

- проявляти пильність і відповідальність за доручену справу й високу культуру при спілкуванні з оточуючими людьми;

- під час чергування не відволікатися на позаслужбові розмови й інші дії, не пов'язані з виконанням службових обов'язків;

- вчасно реагувати на сигнали охоронно-пожежної сигналізації (звуковий і світловий);

- у необхідних випадках вживати заходів по припиненню протиправних зазіхань на життя й здоров'я співробітників, клієнтів, матеріальні цінності й кошти, що перебувають на охоронюваному об'єкті;

- затримати осіб, намагаючись зробити протиправне зазіхання, що зроблено, на місці правопорушення й негайно передати його в органи внутрішніх справ;

- при охороні об'єкта застосовувати відомчі (службові) й спеціальні засоби у випадках й у порядку, передбачених законодавством для приватних охоронників;

- зберігати порядок контролю за станом приміщення охоронюваного об'єкта й режим допуску на об'єкт;

- не допускати на об'єкт осіб, що перебувають у нетверезому стані;

- не допускати псування майна на об'єкті;

- під час виконання службових обов'язків не дозволяється залишати об'єкт і залишати замість себе на об'єкті інших осіб без дозволу одного з наступних посадових осіб: директори служби охорони, його заступника, менеджера по охороні або старшого охорони об'єкта.

Звертати увагу:

- на відвідувачів, що проявляють невиправданий інтерес до режиму допуску на об'єкт й організації охорони об'єкта, а також порядку й часу проведення інкасації;

- місця зберігань матеріальних цінностей і коштів;

- підозрілі шуми й дим.

Про такі факти повідомляти керівника об'єкта й директора служби охорони, а в їхню відсутність оперативного чергового.

При виявленні слідів злому на об'єкті повідомити негайно в органи внутрішніх справ, керівникам об'єкта, оперативному черговому служби охорони й вжити заходів до збереження слідів проникнення.

При виявленні предметів, що дозволяють запідозрити в них вибуховий пристрій, сповістити через оперативного чергового служби охорони керівника, одночасно повідомити органи внутрішніх справ, вжити заходи до видалення від цього місця співробітників і клієнтів.

Права охоронника:

1. З метою забезпечення службового боргу по охороні об'єкта від злочинних зазіхань охороннику при виконанні своїх обов'язків надано право застосовувати спеціальні засоби.

2. Охоронник має право вимагати від відвідувачів і персоналу магазина дотримання встановлених керівництвом магазина правил внутрішнього розпорядку й поводження на об'єкті.

3. У випадку незгоди з діями старшого об'єкта, звертатися безпосередньо до керівництва охоронної структури.

4. Охоронник має право вимагати від посадових осіб виконання зобов'язань за договором, спрямованих на забезпечення схоронності матеріальних цінностей і створення безпечних розумів праці для працівників охорони.

Забороняється охороннику наступне:

1. Відлучатися зі свого поста без дозволу оперативного чергового й керівництва магазина.

2. Займатися сторонніми справами, не пов'язаними з несенням служби.

3. Приймати або передавати які б ті не були предмети, не зв'язані з несенням служби.

4. Давати роз'яснення відвідувачам по реалізованому товарі.

За порушення даної інструкції співробітник несе відповідальність у дисциплінарному порядку.

Обов’язки охоронника.

На посту чергування вивчити загальну обстановку на об'єкті й поблизу його, перевірити справність технічних засобів огляду, зв'язку, наявність відповідної документації.

Уточнити в керівництва магазина особливості завдань, що задані на сьогоднішній день і відповідно до цього спланувати свої подальші дії, пов'язані з охороною й забезпеченням пропускного режиму на об'єкті.

При виявленні зламаних дверей, вікон, вітрин й огородження, зірваних пломб, печаток, затримці осіб, підозрюваних у розкраданнях або правопорушеннях - негайно доповідати керівництву охоронної структури, а також шляхом натискання «тривожної» кнопки подати сигнал тривоги на пульт позавідомчої охорони, у випадку погрози нападу на охоронюваний об'єкт.

Вимагати від співробітників й інших осіб дотримання встановленого пропуску відвідувачів охоронник повинен затримувати осіб, що намагаються протизаконно (без передбачених на вхід документів) проникнути на об'єкт або особини, що намагаються протизаконно винести матеріальні цінності, а також осіб, підозрюваних у здійсненні правопорушень [2, 132-133; 6, 14].

По закінченні робочого дня, персонал, що користується службовими приміщеннями магазина, із числа відповідальних за ці приміщення, зобов'язаний перевірити виключені всі електричні прилади, закриті вікна тощо. Після чого здати кімнату охороннику на пості. Ключі від службових приміщень здаються охороннику. У випадку прибирання приміщень після відходу персоналу, або перед початком робочого дня, особу, що здійснює прибирання, одержує ключі, розписується в журналі й після прибирання здає ключі назад на пост.

Керівництво торгівельного об’єкту в неробочий час можуть провести у свої приміщення людей без попереднього запису, тим самим беручи на себе всю відповідальність за присутність цих осіб.

Співробітники, що заступають на чергування, приймають об'єкт під охорону; перевіряють цілісність дверей, заторів, ґрат на дверях і вікнах, стін, сигналізації, зв'язку й первинних засобів пожежогасіння. Якщо прийому підлягають пломби й печатки, що заступає зобов'язаний перевірити їхня наявність і відповідність контрольним відбиткам, що перебувають у журналі прийому й здачі службових приміщень. Охоронники, що здають чергування, переміняються одночасно й залишають об'єкт.

При передачі й прийомі відомчого (службового) спеціальних засобів і засобів зв'язку, що заступає на охорону об'єкта, й що здає чергування, зобов'язані зробити у журналі здачі-прийому чергувань і спеціальному журналі запис із вказівкою номера, спеціального засобу, їхнє найменування, а також кількість, переданих і прийнятих по зміні спеціальних засобів.

Журнал прийому-передачі чергування по об'єкті ведеться чітко, акуратно, без виправлень і помарок. У журналі обов'язково відбивається все, на що, на думку старшого зміни, необхідно звернути увагу.

Чергування співробітників охорони повинне проходити відповідно до дійсною Інструкцією.

При денному режимі роботи на охоронюваному об'єкті для обіду виділяється не більше 1-єї години. Відпочивати (по черзі), сидячи на об'єкті чергування дозволяється не більш ніж одному охоронцеві до 15-ти хвилин кожен час.

Самовільне залишення поста є грубимо порушенням. Посадових обов'язків, що тягнуть дисциплінарну відповідальність аж до звільнення з роботи.

27. Інженерно-технічні засоби захисту стаціонарних об’єктів.

Система комплексной защиты объекта содержит в себе следующие составные элементы:

1. Система управления и контроля доступа.

2. Система охранной сигнализации.

3. Система пожарной сигнализации.

4. Система видеонаблюдения.

5. Система защиты информации.

6. Система жизнеобеспечения.

7. Персонал службы безопасности.

8. Спецсредства досмотра, отражения и ликвидации.

9. Процедурные средства.

10. Система оперативной и громкоговорящей связи.

11. Элементы строительных конструкций.

12. Инженерные средства защиты.

Система управления и контроля доступа (СКУД) на объект предназначена для исключения несанкционированного доступа персонала и посетителей на территорию, локальные охраняемые открытые площадки, в его режимные категорированные помещения, а также для предупреждения злоумышленных нарушений персоналом установленного порядка работы в особо важных зонах и предотвращения хищений ценностей посетителями в рабочие часы предприятия.

В центральном управляющем компьютере (сервере) СКУД архивируется вся информация не только о перемещениях персонала через границы охраняемых зон, но и информация о состоянии других систем защиты объекта, что позволяет дежурному оператору сервера оценивать оперативную обстановку, выявлять угрозы и управлять системой комплексной защиты объекта.

Система охранной сигнализации предназначена для обнаружения в период охраны попыток проникновения или совершения краж материальных ценностей, сбора, обработки, передачи и представления информации в СКУД. В состав системы входят охранные извещатели, которые размещены: вдоль периметра территории объекта, на открытых площадках, вдоль периметра зданий и помещений, в категорированных помещениях. При обнаружении нарушителя система формирует сигнал тревоги, фиксирующий момент и место нарушения. Вся информация о сигналах тревоги и состоянии элементов системы архивируется на сервере СКУД и может быть использована для анализа и прогнозирования складывающейся ситуации.

Система пожарной сигнализации предназначена для обнаружения возгорания, сопровождающегося повышенной температурой или выделением дыма, сбора, обработки, передачи и представления информации в СКУД. В состав системы входят пожарные извещатели, которые размещены в помещениях и функционируют круглосуточно.

Система видеонаблюдения предназначена для ведения дистанционного визуального контроля за ситуацией на участках охраняемой территории или в его режимных помещениях и для архивации видеоинформации в конкретные промежутки времени.

Спецсредства досмотра, отражения и ликвидации угроз включают в себя: средства индивидуальной защиты персонала (бронежилеты, каски) и активной обороны (дубинки, газовое оружие, огнестрельное оружие), средства досмотра посетителей и транспорта, химические ловушки, автотранспорт и средства пожаротушения тревожной группы.

Система оперативной и громкоговорящей связи представляет возможности для централизованного управления сотрудниками, расположенными на различных участках объекта, обеспечивая службе безопасности необходимые мобильность и маневренность, а также служит для оповещения персонала объекта об аварийных и чрезвычайных ситуациях и управления действиями персонала в этих условиях.

Элементы строительных конструкций включают в себя: основное, вспомогательное и дополнительное ограждения, ворота и калитки пери­метра территории объекта, стены и перекрытия зданий.

Инженерные средства защиты объекта содержат: решетки оконных проемов, водозаборных и вентиляционных сооружений, подземных и наземных коммуникаций; металлические двери, ставни, замки и сейфы в помещениях; контрольно-пропускные пункты для прохода людей, автомобильного и железнодорожного транспорта.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 9805 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...