Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стаціонарні об’єкти та їх категорії



Для чіткого виконання завдань, поставлених перед приватними охоронними структурами, розроблені службові інструкції, що мають свою специфіку. Відомо, що кожен об'єкт, будь то офіс, банківське відділення, складське приміщення, автостоянка тощо, мають свої особливості.

Ці особливості необхідно враховувати при визначенні кількості співробітників охорони, при їхньому підборі, оснащенні засобами охорони.

Огляд об'єкта варто починати із з'ясування його призначення. Кожен охоронюваний об'єкт повинен мати свою категорію.

В основу визначення категорії об'єктів заставляється тризначна абревіатура, що складається з букв латинського алфавіту А, В, С. Де А – це "охорона", В - "безпеку", "С" - "послуги". Якщо, наприклад, це відділення банку, де є матеріальні засоби й цінні папери, то такий виду об'єкту одержує категорію "ABC", тобто охорона (А) - на першому місці, безпеку (В) готівці - на іншому місці й послуги (С) - лише на третьому місці. Для об'єкта типу музею, виставки категорія має вигляд "АСВ". Охорона такого об'єкта посяде перше місце по значимості, послуги з обслуговування, супроводу й пропуску клієнтів (відвідувачів) на об'єкт - друге місце, а безпеку в цій градації - третє місце.

Природно, що й підбор співробітників охорони на ці об'єкти буде різним. У першому випадку (категорії ABC) це повинні бути фахівці, що володіють подібним досвідом роботи, добрі підготовлені у фізичному відношенні, що відмінно володіють вогнепальною зброєю, що чітко розбираються в основах правового мінімуму, необхідно від приватного охоронника. Вони повинні бути професіоналами.

В іншому випадку (категорія АСВ) - це підбор співробітників охорони з гарними зовнішніми даними, коректними в обігу, здатними запам'ятовувати людей по методу словесного портрета. Ці співробітники повинні вміти не тільки чітко працювати із пропусками й квитками відвідувачів, але й дохідливо пояснити відвідувачу, як пройти до потрібного співробітника адміністрації або до павільйону.

Що дає таке розмежування об'єктів?

По-перше, це чітка градація для адміністрації охоронної фірми наявних видів об'єктів, що перебувають у її веденні.

По - друге, такий розподіл припускає зовсім інший підхід для кадрових відділів при підборі й призначенні співробітників охорони на об'єкт.

По-третє, оцінка класифікації й спеціалізації співробітників охорони по профілю роботи. Так, при призначенні на об'єкт приватного охоронника, а надалі й аналізі його діяльності на цьому об'єкті, чітко проглядається, що для охорони інших об'єктів цей співробітник не підходить.

Пропонована методика градації об'єктів допомагає направляти співробітника охорони саме на тієї об'єкт, де він успішно справляється зі своїми обов'язками.

По-четверте, рівень оплати співробітників охорони також відрізняється в цих випадках. Безперечно, що приватний охоронник, що виконує свої функції на об'єктах типу ABC, одержує більше, тому що він виконує свої обов'язки зі зброєю й з більшим ризиком для життя, чим співробітник охорони на об'єктах категорії АСВ.

В охоронних структурах, де є такий напрямок охоронної діяльності, як особиста охорона, кожен охоронник при роботі із клієнтом входити в категорію ВАС. Рівень ризику в такого співробітника охорони, природно, вище, ніж у приватного охоронника категорії ABC й АСВ й, природно, оцінка його послуг у матеріальному відношенні незрівнянно вище [49, 82-83].

Відповідно до державних стандартів (ГСТУ 78.11.001-98) та нормативно-правових актів, що регламентують охоронні послуги, як державні, так і недержавні виділяють наступну класифікацію стаціонарних об’єктів.

1. Об’єкти категорії “А":

а) об’єкти життєзабезпечення населених пунктів;

б) фабрики та центральні сховища грошових знаків та цінних паперів;

в) об’єкти Державного комітету по телебаченню та радіомовленню;

г) державні центральні статистичні управління;

ґ) сховища державних архівів;

д) особливо важливі приміщення, де зберігаються:

- кошти, незалежно від дозволеного залишку зберігання (поштові відділення та вузли зв’язку, виплатні каси підприємств, організацій, установ, головні об’єднані каси торговельних підприємств, обмінні пункти валюти та ін.);

- зброя, боєприпаси (стрілецькі тири, кімнати зберігання зброї підприємств та закладів освіти, стрілецькі стенди, магазини з реалізації мисливської і спортивної зброї, майстерні з ремонту зброї та ін.);

- наркотичні та психотропні речовини, прекурсори, отрути (бази аптекоуправлінь, аптеки, склади мобрезерву, наукові, медичні та інші установи, у практиці яких використовуються ці речовини);

- дорогоцінні метали та каміння, ювелірні вироби з них (ювелірні заводи і майстерні, магазини, ломбарди, бази, склади, сховища підприємств, установ та організацій, що використовують у своїй діяльності дорогоцінні метали та каміння, пункти закупівлі дорогоцінних металів і каміння та ін.);

- історичні та культурні цінності державного значення (музеї, картинні галереї, фондосховища музеїв, наукові бібліотеки та ін.); — вибухові та радіоактивні речовини і матеріали;

- бази та склади зі зберіганням цінностей на суму понад 100 тис. мінімальних зарплат;

- інші об’єкти державного значення.

2. Об’єкти та приміщення категорії “Б” (підприємства, магазини, бази, сховища та ін.), де зберігаються:

а) комп’ютерна техніка;

б) малогабаритна та дефіцитна оргтехніка;

в) відео- та аудіотехніка, що користується попитом;

г) кіно- та фототехніка;

ґ) хутра натуральні та штучні і вироби з них;

д) шкіра натуральна та вироби з неї;

е) автомобілі та запасні частини до них;

є) промислові та продовольчі товари повсякденного попиту;

ж) технологічне та господарче обладнання;

з) технічна та конструкторська документація;

й) інвентар, напівфабрикати та ін.;

і) інші цінні товари.

3. Об’єкти та приміщення категорії “В":

- особисте майно громадян (квартири, садиби громадян, гаражі, дачі, автомобільні стоянки та ін.)





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 966 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...