Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розташування постів, їх різновидності



Охорона об’єктів організовується за вартовим та звичайним розрахунками.

Охорона об’єктів організовується керівним складом підрозділу цивільної охорони або посадовою особою підрозділу охорони, при якому або у складі якого створений підрозділ цивільної охорони, та безпосередньо здійснюється нарядами цивільної охорони.

Наряд — один або кілька працівників персоналу охорони підрозділу ДСО, які здійснюють заходи охорони та безпеки згідно з укладеними договорами щодо об’єктів, фізичних осіб, супроводження вантажів, грошових знаків, цінних паперів та інших цінностей.

Наряди цивільної охорони поділяються:

- за складом: на одинарні, парні та змішані (цивільна охорона та міліція);

- за часом несення служби: 8-годинні, 12-годинні, 24-годинні та інші;

- за способом несення служби: пост, маршрут, мобільна група, ГРЦО.

Чисельність задіяної цивільної охорони визначається за погодженням із власником та виходячи з необхідної кількості працівників для несення служби з урахуванням планової норми робочого часу на рік.

У разі потреби використання на об’єкті працівників бюро перепусток, службового собаківництва, інженерно-технічних працівників, задіяних для експлуатації технічних засобів охорони, керівного складу та обслуговувального персоналу в розрахунку вартості охоронних послуг окремо враховуються всі витрати на їх утримання.

У залежності від специфіки об’єктів, їх розташування та інших особливостей їх охорона може бути організована:

- на контрольно-пропускних пунктах;

- пунктами відеоспостереження;

- безпосередньо в приміщенні об’єкта, що охороняється, або на прилеглій до нього території;

- по периметру огорожі території об’єкта;

- на особливо важливих дільницях об’єкта, у найбільш вразливих місцях його території;

- мобільними групами, ГРЦО.

Постом (маршрутом) називається встановлене дислокацією місце несення служби персоналом цивільної охорони.

Протяжність постів (маршрутів) визначається, виходячи з конкретних особливостей об’єктів, специфіки та виду надання охоронних послуг і оперативної обстановки, що склалася, але не повинна перевищувати 6-8 км при здійсненні заходів охорони на автомобілі, 3-5 км — на мотоциклі, 2-3 км — на велосипеді та 1-1,5 км — при пішому несенні служби.

Варта — озброєний підрозділ (група) цивільної охорони, призначений для охорони об’єкта або супроводження вантажів, спеціальних вантажів, грошових знаків, цінних паперів і коштовностей, який нараховує не менше двох постів.

Варта може запроваджуватися за наявності від 2-х до 20-ти постів і залежно від особливостей об’єкта, що охороняється, призначається на 8, 12 або 24 години.

До складу варти входять:

- начальник варти — за відсутності посади начальника варти його обов’язки покладаються на начальника групи або командира відділення;

- помічник начальника варти — призначається за наявності на об’єкті (об’єктах), що охороняється, більше п’яти постів із числа найбільш підготовлених охоронників, а десяти і більше постів — з числа молодшого керівного складу; при використанні у варті службових (сторожових) собак призначається другий помічник начальника варти із числа осіб, що зайняті їх обслуговуванням;

- вартові — із числа охоронників.

Для охорони об’єкта, огляду його території і прилеглої до неї місцевості за визначеним маршрутом, а також для з’ясування обставин на випадок будь-якої пригоди висилається дозор.

Дозор — рухомий наряд, який складається з одного або кількох працівників цивільної охорони.

До його складу може включатися провідник або вожатий службового (сторожового) собаки. При призначенні в дозор двох або більше осіб один з них призначається старшим. Дозори можуть формуватись із складу варти або спеціально призначатись керівником підрозділу охорони, від якого призначено варту.

Дозор зобов’язаний: прямувати через усі передбачені маршрутом пункти, не відволікаючись від виконання своїх обов’язків; сприяти чатовим на випадок непередбачених обставин, перевіряти справність технічних засобів охорони, пости вартових собак; затримувати осіб, запідозрених у крадіжці матеріальних цінностей, які порушують пропускний і внутрішньооб’єктовий режими, та доставляти їх у вартове приміщення; у разі виникнення пожежі негайно повідомляти про це у вартове приміщення, вживати можливих заходів для її гасіння.

Секрет — нерухомий наряд у складі двох або більше працівників цивільної охорони, потайно розташованих у межах території об’єкта, що охороняється, або на підступах до нього для затримання осіб, які запідозрені у вчиненні крадіжки, а також порушників пропускного режиму.

Секрет виділяється зі складу варти або призначається керівником підрозділу охорони, від якого призначено варту. До його складу можуть включатися провідник або вожатий службового (сторожового) собаки.

З метою збереження матеріальних цінностей, недопущення безконтрольного проходу (проїзду) на об’єкт, вивезення (виносу) матеріальних цінностей власником встановлюються пропускний і внутрішньооб’єктовий режими.

Пропускний режим — порядок, що забезпечує сукупністю заходів і правил, які унеможливлюють безконтрольний вхід (вихід) осіб, в’їзд (виїзд) транспортних засобів, внесення (винесення), завезення (вивезення) майна на об’єкт і з об’єкта.

Об’єкт — будинок, споруда чи ділянка місцевості, що перебуває під охороною.

Приміщення — це складова частина об’єкта, що перебуває під охороною.

Засоби регулювання пропускного режиму — пристрої для контролю проходження працівників об’єкта та його відвідувачів. Залежно від чисельності персоналу охорони з переліку пристроїв контролю проходження застосовуються турнікети типу “вертушка” або автоматизовані пристрої для контролю проходження зі збереженням пропусків на руках або в касетницях.

Технічні засоби огляду (стаціонарні або ручні) — пристрої (металошукачі, дозиметри і т. ін.), що використовуються на контрольно-пропускних пунктах (далі — КПП) для виявлення при проході осіб і проїзді транспортних засобів на територію об’єкта і назад, винесення (внесення), вивезення (ввезення) заборонених власником об’єкта, що охороняється, предметів (матеріальних цінностей чи речей, що є знаряддям чи безпосереднім об’єктом правопорушення тощо).





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 679 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...