Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Забезпечення економічної безпеки підприємства – загальні положення



У ринковій економіці підприємницькі структури володіють повною економічною самостійністю. Вони самостійно визначають економічну політику, формують портфель замовлень, організовують виробництво і збут продукції, повністю відповідають за результати господарської діяльності. Все це, поза сумнівом, актуалізує проблему забезпечення економічної безпеки бізнесу.

У зв'язку з цим очевидно, що забезпечення економічної безпеки виробничої діяльності вимагає, щоб на підприємстві була створена власна система безпеки. Даючи характеристику системі безпеки підприємства, відразу визначимо деякі важливі методологічні положення.

По-перше, система безпеки підприємства не може бути шаблонною. Вона повинна бути унікальною на кожному підприємстві, оскільки залежить від рівня розвитку і структури виробничого потенціалу, ефективності його використовування і спрямованості виробничої діяльності, якісного стану кадрів, виробничої дисципліни, стану навколишнього середовища, ризику виробництва і т.д.

По-друге, система безпеки підприємства є самостійною, відособленою від аналогічних систем інших виробничих одиниць. Але її відособленість відносна, оскільки система безпеки підприємства - це складовий елемент безпеки більш високого рівня - міста, регіону, країни. Дуже багато завдань безпеки підприємства не можуть бути вирішені самостійно, без рішень, що приймаються на більш високому системному рівні, і перш за все, - державному. Саме на цьому рівні ухвалюються найважливіші політичні, макроекономічні, правові і інші рішення, що створюють середовище безпеки виробничої діяльності. Служба безпеки конкретного підприємства залежить також і від активності служб безпеки конкурентних підприємств, вона створюється і функціонує на основі прийнятих законодавчих актів, залежить від можливостей придбання засобів захисту, рівня підготовки і кваліфікації кадрів тощо.

По-третє, система безпеки підприємства повинна бути комплексною. Вона покликана забезпечити безпеку економічну, науково-технічну, кадрову, інтелектуальну, екологічну, інформаційну, фізичну, техногенну, пожежну та ін., отже, у її складі повинні бути відповідні елементи, органи, сили, засоби.

Створення системи безпеки підприємства і організація її успішного функціонування повинні спиратися на методологічні основи наукової теорії безпеки.

Метою системи безпеки є своєчасне виявлення і запобігання як зовнішнім, так і внутрішнім небезпекам і загрозам, забезпечення захищеності діяльності підприємства і досягнення ним цілей бізнесу.

Безумовно, що досягнення поставленої мети можливе лише на основі вирішення комплексу завдань, серед яких виділяють такі.

1. Виявлення реальних і прогнозування потенційних небезпек і загроз підприємству;

2. Знаходження способів їх запобігання, ослаблення або ліквідації наслідків їх дії.

3. Знаходження сил і засобів, необхідних для забезпечення безпеки підприємства.

4. Організація взаємодії з правоохоронними і контролюючими органами в цілях запобігання і припинення правопорушень, спрямованих проти інтересів підприємства.

5. Створення власної служби безпеки підприємства та ін.

Система безпеки підприємства покликана виконувати певні функції, серед яких виділяють наступні.

1. Прогнозування ситуації реальної небезпеки.

2. Виявлення, попередження та послаблення небезпек і загроз.

3. Забезпечення захищеності діяльності підприємства і його персоналу.

4. Збереження майна підприємства.

5. Створення здорового конкурентного середовища.

6. Ліквідація наслідків завданого збитку.

7. Збереження комерційної таємниці та іншої інформації, поширення якої завдасть шкоди господарській діяльності підприємства.

8. Перевірка контрагентів та персоналу підприємства.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 873 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...