Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок проведення огляду при охороні стаціонарних об’єктів



Метою обстеження об'єкта варто вважати визначення комплексу заходів щодо зниження ступеня ризику охорони об'єкта й підвищенню його рівня безпеки.

Завданнями огляду об'єкта є визначення: категорії об'єкта охорони; необхідної кількості співробітників фізичної охорони й місць їхнього розміщення; рекомендацій з використання технічних засобів на об'єкті охорон; стан протипожежного захисту; порядку організації й підтримки взаємодії із правоохоронними органами; можливості протидії об'єкта протиправним зазіханням, тобто стану й необхідних параметрів охорони периметра, безпеки об'єкта й інформації, захисту керівних осіб компанії.

Огляд об'єкта може відбуватися в присутності Замовника, але може бути й без нього. У другому випадку Замовник має пропозиції від представника Охорони для наступного рішення про вибір Охорони.

Основним правилом взаємодії із Замовником є, з одного боку, доступна ціна послуг охорони, і, з іншої, здатність Замовника по оплаті послуг охорони.

Цінова вартість послуг охорони на даному об'єкті (об'єктах) повинна бути менше, або хоча б дорівнює, можливості Замовника по оплаті послуг, що пропонуються охороною.

Взаємодіючи із Замовником на об'єкті, менеджер по охороні повинен пам'ятати, що право остаточного вибору варіанта охорони об'єкта залишається за Замовником. Однак неприйняття їм деяких пропозицій охорони може збільшити ризик охорони об'єкта (крадіжка майна) і повинне компенсуватися зменшенням ступеня матеріальної відповідальності Охорони, що обов'язково повинне обмовлятися в особливих умовах Договору.

У ході проведення огляду об'єкта за результатами обстеження розробляється технічне завдання на проектування технічних засобів охорони, у якому, крім засобів охоронної сигналізації, можуть входити системи відеоспостереженя й засобу керування доступом.

В окремих охоронних фірмах прийнято після закінчення двох тижнів виконання охоронних функцій на об'єкті висилати на адресу Замовника пропозиції по поліпшенню охоронної оснащеності об'єкта. Ці пропозиції також можуть припускати, виходячи із практики роботи на об'єкті (у тому числі й ступені технічної його оснащеності), зміна розташування окремих постів охорони, переміщення відеозасобів, а також інші пропозиції, які спрямовані на збільшення безпеки охоронюваного об'єкта.

Такий підхід в охоронних структурах розширює можливості обстеження й вивчення об'єкта охорони, що сприяє більше тісній взаємодії із Замовником і підвищує рівень безпеки охорони об'єкта.

У ході проведення огляду й подальшому поліпшенні системи охорони об'єкта основним завданням є вироблення єдиної (загальної) точки зору з питань охорони об'єкта між Замовником і Охоронами. При цьому, Замовникові необхідно постійно роз'ясняти, що пропоновані й рекомендувати заходи, що, у випадку їхньої реалізації, гарантують надійну охорону об'єкта (об'єктів), а також указати на можливі негативні наслідки їхнього невиконання.

Підставою для проведення обстеження об'єкта є письмове або усне звернення Замовника на адресу охоронної фірми про надання охоронних послуг.

Обов'язковою умовою є подання Замовникові довідки про перелік і вартість охоронних послуг, що дозволить йому ухвалити рішення щодо подальших переговорах з охоронною фірмою або припиненні їх через високу цінову вартість.

Обстеження об'єкта починається з огляду. У ході огляду представник Охорони, як правило, одержує від Замовника план об'єкта, що є основою для вивчення майбутнього об'єкта охорони. Якщо плану об'єкта немає, - представник Охорони повинен сам ескізно скласти його й ході огляду.

Залежно від об'єкта план може мати різну форму й конфігурацію. На плані можуть бути показані приміщення з товарами першої необхідності, особливо коштовними товарами, вино-горілчаними виробами, холодильниками й ін. Обов'язково варто звернути увагу на розміщення господарських і різного роду підсобних приміщень, місця виносу сміття й т.п.

Досвід показує, що, на жаль, на подібного роду планах, Замовник не завжди показує місця розташування засобів пожежогасіння. Менеджер по охороні в ході огляду об'єкта повинен це враховувати, тому що надалі, план об'єкта із вказівкою місць розміщення засобів пожежогасіння, буде служити робочим документом для персоналу охорони при діях (тренуванню) і екстремальних ситуаціях.

Обстеження об'єкта доцільно проводити, починаючи із зовнішньої його межі, тобто з периметра. При цьому варто усвідомити: чи має об'єкт огородження по периметру, з якого матеріалу зроблене це огородження, чи має забір верхній захист, чи освітлена вся лінія периметра або є неосвітлені ділянки території й т.д.? Завершивши обстеження периметра об'єкта й зробивши позначки в переліку питань, менеджер по охороні разом із представником технічного відділу повинен намітити комплекс заходів щодо вдосконалювання його охорони й приступитися до огляду самого об'єкта.

При огляді й обстеженні об'єкта головним завданням варто вважати встановлення необхідного ступеня його безпеки, а також способів і витрат на її підтримку.

Обов'язковим є встановлення: наявності, стану й порядку функціонування системи сигналізації тривоги, порядку організації взаємодії з найближчим відділенням МВС, порядку допуску осіб на об'єкт, тобто наявності пропускного режиму.

При цьому варто чи усвідомити встановлений метод упізнавання оптовиків і відвідувачів при вході на об'єкт, чи належні відвідувачі, кур'єри, ремонтно-експлуатаційні працівники показувати підтверджувальна їхня особистість документи охоронцям або іншим співробітникам, чи встановлена система супроводу відвідувачів і т.д. Дуже важливо розібратися їсти чи журнал реєстрації відвідувачів, чи існує система видачі карток (тимчасових пропусків) відвідувачам.

Як здійснюється охорона робочих приміщень і де зберігаються ключі від них. Чи встановлені правила, що перешкоджають несанкціонованому одержанню ключів від робочих кабінетів (наприклад, на прохання кого-небудь або замість кого-небудь і т.п.). Як зберігаються особисті речі співробітників у кабінетах і якому ступені відповідальності співробітників охорони за їхню схоронність.

Установити порядок і ступінь контролю за входами й виходами (у тому числі службовими й пожежними), ліфтами й сходами, чи вирішені інші питання по забезпеченню безпеки об'єкта.

Цей розділ дуже важливий для менеджера по охороні, тому що він визначає, а надалі й установлює порядок роботи співробітників охорони на об'єкті.

Проробивши ці питання менеджер по охороні приступає до не менш важливого етапу обстеження об'єкта - протипожежному захисту.

При цьому необхідно встановити - чи досить захищений весь об'єкт автоматичною системою виявлення пожежі й боротьби з ним. Причому, якщо система пожежогасіння є рідинної, чи передбачені заходу щодо запобігання її заморожування в зимовий час. Чи перебуває система тривоги й пожежогасіння під спостереженням співробітників охорони або місцевого відділу пожежної охорони. Дуже важливо знати, чи досить на об'єкті переносних вогнегасників і де вони розміщені. Чи всі переносні вогнегасники перебувають у робочому стані.

Варто звернути увагу на наявність на об'єкті охорони масок (респіраторів) для захисту від хімічних продуктів горіння й диму на випадки виникнення надзвичайної ситуації. Перевірити наявність, справність і розташування аварійних джерел енергопостачання, наявність і розташування схем (планів) евакуації людей і матеріальних цінностей на випадок пожежі.

Немаловажним є наявність на об'єкті встановлених місць для паління. При цьому слід уточнити, чи виконуються співробітниками вимоги адміністрації про паління в строго відведених місцях.

Бажано встановити в Замовника чи перевіряє об'єкт місцевий відділ пожежної охорони і як часто це відбувається.

Безпека інформації - одна зі складові обстеження об'єкта охорони. Це є особливо актуальним, якщо на об'єкті немає власної служби безпеки.

Менеджер по охороні в ході проведення обстеження повинен усвідомити: чи проінструктовані працівники як зберігати в безпеці службову або закриту для конкурентів інформацію; чи охороняються всі ділянки з особливим, обмеженим і закритим доступом; який порядок реєстрації й пропуску відвідувачів до цих ділянок.

Послідовно обстежуючи сферу діяльності «безпека інформації», менеджер зобов'язаний переглянути, як направляється з об'єкта службова або закрита для конкурентів інформація, як знищується макулатура закритої інформації, способи її знищення, хто відповідає за збір, перегляд і видалення макулатури закритої інформації й ряд інших питань, які дозволять знайти уразливі місця й, тим самим, підвищити рівень безпеки об'єкта в цілому.

Питання безпеки інформації, тобто запобігання несанкціонованого її витоку при застосуванні обчислювальної техніки (використовуваної як в автономному режимі, так і в інформаційно-обчислювальних мережах) у принципі вирішуються в трьох основних напрямках: організаційному, технічному й програмному.

Передбачити захист перших осіб, узятої під охорону фірми, зовсім непроста справа.

В умовах криміногенної обстановки в Україні менеджер по охороні в ході обстеження повинен усвідомити: є в керівництва компанії особиста охорона. Якщо «так», то кого охороняють по програмі захисту керівних осіб (прізвище, посада), який кількісних склад штату охорони керівних осіб.

Так, наприклад: чи перевіряється персонал охорони перших осіб перед найманням на роботу; як перевіряються їхні біографії й хто відповідає за їхню перевірку; які ще функції й обов'язки покладені на персонал охорони керівних осіб; чи робилася персоналом охорони оцінка уразливості керівних осіб на об'єкті, будинку, у ході поїздок і т.п.; і ряд інших.

Одним з важливих моментів на цьому етапі обстеження є уточнення застосовуваних керівними особами методів самозахисту таких, як: зміна щоденних маршрутів поїздок; володіння основами самооборони; оборонне водіння автомобіля; проведення аналізу й запобігання небезпеки й т.д.

Крім того, доцільно уточнити чи є у фірмі програма захисту членів родин керівних осіб. Хто відповідає за здійснення цієї програми. З ким вирішувати питання взаємодії по охороні членів родин керівних осіб. При цьому доцільно чи з'ясувати скоординована програма захисту керівних осіб із правоохоронними органами даного району й міських влада, чи існують правила поведінки у випадку погрози вибуху бомби; на якому етапі повинні правоохоронні органи сповіщатися у випадку викрадення керівних осіб або вимагання й ряд інших питань.

Таким чином, уважна й пунктуальна робота з обстеження прийнятого під охорону об'єкта дозволять менеджерові по охороні усвідомити й проаналізувати на ньому реальну обстановку, спрогнозувати й надалі реалізувати на ньому охоронні заходи.

Аналіз, у свою чергу, дозволить узагальнити питання обстеження й виробити пропозиції на адресу керівництва служби Охорони й Замовника з метою зниження ступеня ризику на об'єкті й підвищення рівня його безпеки.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 929 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...