Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кореневі гнилі



Кореневі гнилі поширені скрізь і виявляються як у закритому, так і у відкритому ґрунті, уражуючи молоді й дорослі рослини огірків, динь і кавунів. При цьому листки в'януть, а рослини випадають.

Виникненню кореневої гнилі сприяє ослаблення рослин за несприятливих температурних і ґрунтових умов (підвищена вологість, утворення кірки та ін.). Хвороба особливо сильно проявляється в теплицях в умовах гідропоніки.

Стебла й корені розсади буріють і потоншуються. Сім'ядолі й молоді листки в'януть, внаслідок чого рослини поникають і випадають. Часто таке випадання буває вогнищами і його називають noляганням сіянців.

На уражених більш дорослих рослинах листки жовтіють і поступово в'януть, починаючи з нижніх. На нижніх частинах стебла і коренях буріє кора,кореневої мички немає, стебло розмочалюється.

Збудниками хвороби можуть бути недосконалі гриби родів Fusarium, Rhizoctonia, Sclerotinia та ін. Вони ведуть напівсапрофітний спосіб життя в ґрунті, а при ослабленні рослин, при великому поливі або випаданні: рясного дощу й зниженні температури ґрунту до 17—18° оселюються на них і викликають кореневі гнилі. Останні на більш дорослих рослинах зумовлюють різке зниження врожаю і передчасну загибель рослин.

Заходи боротьби. Додержання правильної сівозміни.У парниках і теплицях уникати надмірного поливу рослин, не допускати утворення ґрунтової кірки. Своєчасне провітрювання і додержання нормальної температури.

Дезинфекція парників і теплиць, заміна і знезаражування ґрунту в них.

На зрошуваних ділянках відкритого ґрунту додержання правильних строків і норм поливу.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 220 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...