Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Несправжня борошниста роса



Несправжня борошниста роса, або псевдопероноспора, частіше розвивається на огірках, рідше на динях і кабачках. Уражує переважно листки, на нижньому боці яких з'являються кутасті, спочатку жовті, а потім коричневі плями. Плями поступово збільшуються і часто зливаються. З нижнього боку листків у місцях плям утворюється рясний сірувато-фіолетовий наліт, який являє собою безстатеве спороношення збудника хвороби гриба Pseudoperonospora cubensis (з фікоміцетів порядку PeronosporaIes). Листки зморщуються, підсихають, буріють, стають крихкими й обпадають. При підвищеній вологості, особливо в парниках і теплицях, уражені несправжньою борошнистою росою листки гниють. Безстатеве спороношення гриба — зооспорангієносці із зооспорангіями, а статеве — ооспори.

Для проростання зооспорангіїв і ооспор потрібна крапельна волога. При проростанні зооспорангіїв виходять дводжгутикові зооспори, які й проникають у рослини.

Ооспори проростають і утворюють спочатку крупний зооспорангій, з якого і виходять зооспори. Кращою температурою для проростання зооспорангіїв і ооспор є 15—20°С.

Первинне джерело інфекції — уражені рештки рослин, в яких містяться ооспори.

Поширюється хвороба під час вегетації рослин зооспорангіями.

Заходи боротьби. Видалення і спалювання післязбиральних решток рослин та глибока зяблева оранка.

Вирощування огірків на одному й тому самому полі не раніше як через 2—3 роки.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 301 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...