Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Збудником хвороби є недосконалий гриб Macrosporium solani порядку Hyphales.І



Міцелій гриба розміщується в тіканині росілини, а наліт, який утворюється на поверхні ураження, складається з конідієносців з конідіями

Особливо розвивається хвороба при частому чергуванні сухої і жаркої погоди з дощами і великими росами.

КЛЯДОСПОРІОЗ, АБО БУРУВАТІСТЬ ЛИСТКІВ

Найбільш поширене захворювання помідорів у теплицях. У парниках і відкритому ґрунті виявляється при підвищеній вологості повітря (понад 80%).

Здебільшого хвороба проявляється на початку цвітіння рослин. На верхньому боці листка з'являються спочатку світло-зелені, а потім бурі плями, на нижньому — бурий наліт. Уражені листки буріють, підсихають і відмирають. Інколи буруватість і наліт зустрічаються на плодах, і це погіршує товарні якості їх.

Збудником хвороби є недосконалий гриб Cladosporium fulvum порядку Hyphales. Міцелій його розміщується всередині тканини рослин у міжклітинниках, а на поверхню виходять конідієносці, на яких утворюються конідії. Гриб зберігається на рештках рослин.

Заходи боротьби. Спалювання післязбиральних решток і глибока зяблева оранка.

При виявленні хвороби — обприскування рослин 1%-ною бордоською рідиною. Обприскування повторюють через 10—15 днів після попереднього. Інколи в теплицях провадять 3—4 обприскування бордоською рідиною або її замінниками.

Підвищення вологості повітря сприяє розвитку хвороби, тому теплиці слід провітрювати, післязбиральні рештки спалювати.

ФІТОФТОРОЗ, АБО БУРА ГНИЛЬ

Хвороба поширена в північних, західних та центральних районах. На помідорах фітофтороз звичайно проявляється через 10—15 днів після виявлення його на картоплі.

Уражуються листки, стебла й особливо плоди. На листках утворюються бурі плями (з нижнього боку листка білуватий наліт), на стеблах — темно-бурі смуги, а на плодах — темно-бурі великі, трохи вдавлені тверді плями з нерівною поверхнею, хоч гниль проникає глибоко в плід. Особливо сильно розвивається гниль під час достигання, перевезення та зберігання плодів.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 278 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...