Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Питання для контрольних робіт з модуля 1



  1. Вкажіть класифікаційні ознаки органічних сполук. Дайте визначення поняттю функціональна група та замісник. Наведіть приклад сполуки з нормальним та ізомерним карбоновим ланцюгом.
  2. Дайте визначення поняттю радикал. Наведіть приклади первинних, вторинних та третинних радикалів. Назвіть їх. Що таке бірадикали? Наведіть приклади і назви.
  3. Назвіть найбільш важливі номенклатури системи. Які принципи лежать в їх основі? Назвіть за кожною з них такі сполуки:

  1. Напишіть формули будови таких радикалів: а) ізопропіл-; б) трет -бутил-;

в) феніл-; г) бензил-; д) вініл-; е) аліл-; ж) втор бутил-; з) ізобутил.

  1. Назвати сполуки за замісниковою номенклатурою:

  1. Напишіть і назвіть всі ізомерні радикали складу:

  1. Цистеїн використовують для лікування катаракти. Назвіть сполуку за замісниковою номенклатурою.
  2. Визначити до якого класу сполук належать такі сполуки:

9. Написати формули будови таких речовин:

а) ізопропілового спирту; б) N,N-диметиланіліну; в) алілхлориду;

г) 2-оксопропанової кислоти; д) 2-аміноетанолу; е) 1,2,3-пропантріолу.

  1. До складу білків входить амінокислота серин.Наведіть її структурну формулу, визначіть у цій сполуці старшу характеристичну групу і назвіть за замічниковою номенклатурою.
  2. Вкажіть всі наявні типи хімічних зв’язків у молекулах наступних речовин:

а) гексан; б) гексен; в) бензен; г) ацетон; д) натрій ацетат; е) етанол.

  1. Напишіть структурні формули двох ізомерних речовин складу С2Н4О2 одна з котрих має р,π-спряження, а інша ні. Яка різниця у хімічних властивостях цих речовин?
  2. Вкажіть вид і знак електронних ефектів в таких сполуках: а) етанол; б) фенол; в) оцтова кислота. В котрій із названих сполук найсильніше виражені кислотні властивості? Чому? Вкажіть відмінність у електронних ефектах спиртової і фенольної гідроксильних груп.
  3. До складу гіркого мигдалю входить глікозид амігдалін. При гідролізі амілгдаліну утворюється бензальдегід. Напишіть структурну формулу бензальдегіду, поясніть взаємний вплив альдегідної групи і бензенового ядра.
  4. Вкажіть вид і знак електронних ефектів замісників в наступних сполуках:

16. Вкажіть електронні ефекти замісників і види спряження в молекулі знеболювального препарату анестезину

  1. Графічно вкажіть вид і знак електронних ефектів замісників в молекулі піридоксину (вітамін В6)

  1. Поясніть причину підвищеної термодинамічної стійкості бензену порівняно з гіпотетичним циклогексатрієном. Наведіть електронну будову σ- і π-зв’язків в молекулі бензену.
  2. Порівняйте енергію гіпотетичного циклогексатрієну, 1,3,5-гексатрієну і бензену. Котра з них є більш термодинамічно стійка і чому? Які відмінності у хімічних властивостях 1,3,5-гексатрієну і бензену?
  3. Каучук є продуктом полімеризації ізопрену. Наведіть електронну будову цієї сполуки. Вкажіть вид спряження, велентні кути і тип гібридизації атомів Карбону.

21. ІЧ-спектр речовини складу С7Н8О має смугу вбирання при 3500 см-1, не утворює забарвлення з FeCl3 , при окисненні утворює бензойну кислоту. Наведіть структуру цієї сполуки та назвіть її.

  1. Сполука складу С6Н14О розчиняється в концентрованій сульфатній кислоті, при нагріванні з надлишком НІ утворює галогенопохідну, яка при гідролізі і наступному окисненні утворює ацетон. Наведіть будову вихідної речовини та схеми названих перетворень.
  2. Встановіть будову сполуки складу С2Н6S, яка реагує з натрій гідроксидом, при етилуванні утворює продукт С4Н10S, при енергійному окисненні дає етансульфокислоту, а при окисненні в м’яких умовах С4Н10S2. Напишіть схему названих перетворень.
  3. Які з перерахованих ізомерів являються хіральними: 1-пентанол; 2-пентанол; 3-пентанол. Хіральні сполуки запишіть за допомогою стереохімічних формул і класифікуйте їх за R-,S- системами.
  4. Напишіть усі проекційні формули Фішера α-аміно-β-гідроксимасляної кислоти. Вкажіть котрі з них є енантіомерами і діастереомерами.
  5. Зобразіть за допомогою перспективних формул конформації наступних сполук:

а) пропану; б) бутану; в) 1,2-дихлоретану. Найбільш стійку конформацію бутану зобразіть за допомогою проекцій Ньюмена.

27. Наведіть всі можливі конформації метилциклогексану. Найбільш стійку з них зобразіть за допомогою проекцій Ньюмена.

28. Напишіть і назвіть усі ізомерні галогеналкани складу С4Н9Сl.

29. За допомогою проекцій Ньюмена зобразіть затінену конформацію мезовинної кислоти.

30. Напишіть структурні формули усіх ізомерів гідроксипропіонової кислоти. Оптично активний ізомер зобразіть за допомогою стереохімічних формул. Віднесіть їх за

D-,L- стереохімічноюсистемою.

31. Дайте визначення вуглеводнів. За якими ознаками їх поділяють Наведіть приклади кожного ряду вуглеводнів та на конкретних прикладах охарактеризуйте загальні хімічні властивості.

32. Дайте визначення поняттям: вільний радикал, карбокатіон, карбаніон. Зобразіть їх електронну будову і поясніть, як впливають сусідні атоми групи на їх стабілізацію. Пояснення ілюструйте відповідними прикладами.

33. Наведіть формули і назвіть усі структурні ізомери пентану та радикалу бутил (С4Н9-). Визначте характер кожного атома Карбону у радикалах (первинний, вторинний чи третинний).

34. Які реакції називають радикальними? Наведіть механізм реакцій радикального заміщення пропану з хлором (у співвідношенні 1: 1). Виділіть та назвіть етапи процесу, побічні продукти реакції, дайте назви усім частинкам і сполукам, що при цьому можуть утворитись.

35. На прикладі пропену і пропіну покажіть різницю у хімічних властивостях алкенів та алкінів. В яких алкінах та в яких реакціях проявляється СН-кислотність? Наведіть реакцію окиснення етилену та ацетилену у водному середовищі КMnO4.

36. Наведіть структурні формули таких сполук: а) о -ксилену; б) ізопропілбензену; в) 1,2,3-триметилбензену; г) втор -бутилбензену; д) толуену. Для толуену напишіть такі реакції:

а) хлорування (співвідношення 1: 1, УФ-опромінення); б) хлорування в присутності АlCl3 (безв.); в) окислення. Наведіть механізми реакцій хлорування та назвіть одержані речовини.

37. Які речовини називають циклоалканами і як вони добуваються? Виходячи з етанолу синтезуйте циклогексан. Наведіть приклади конденсованих, місткових та спірозчленних циклоалканів. Які особливості хімічної поведінки проявляє циклопропан і циклобутан? Пояснення ілюструйте відповідними схемами перетворень.

38. Сформулюйте правила електрофільного заміщення в бензеновому ядрі та зобразіть перерозподіл електронної густини у ньому при наявності замісників І і ІІ роду. Виходячи з метану синтезуйте 2,4,6-тринітротолуен та n і м -динітробензен, для останніх стадій наведіть механізм реакції.

39. Напишіть такі реакції: а) хлорування бензену із втратою і без утрати ароматичності; б) вичерпного гідрування нафталену. Назвіть добуті речовини. Поясніть, чи буде продукт гідрування нафталену проявляти ароматичні властивості. Напишіть структури його цис - і транс -ізомерів.

40. Перерахуйте, за якими ознаками класифікують багатоядерні ароматичні вуглеводні; наведіть приклади представників та назвіть їх. Напишіть формули таких сполук: 4,4’-дибромодифенілу; 3,3’-діамінодифенілметану; 1-хлоро-4-нітронафталену. Напишіть рівняння реакцій: нітрування нафталену, окиснення дифенілметану і трифенілметану, вичерпного гідрування фенатрену. Назвіть добуті речовини.

41. Класифікація, номенклатура та ізомерія галогенопохідних вуглеводнів. Наведіть просторову будову енантіомерів хлоробромойодометану та 2-хлоробутану. Напишіть структурні формули: а) 2-бромо-2,3-диметилбутану; б) хлоропрену; в) трихлоретилену; г) тетрафторетилену. У якій сполуці атом Хлору більш активний: у хлоробензені чи бензилхлориді? Чому?

42. Перерахуйте і наведіть приклади найважливіших способів добування галогенопохіднихвуглеводнів. Які сполуки можуть утворитись при дії брому на ізопрен? Назвіть їх. Які з цих сполук можуть мати цис-транс -ізомери? Здійсніть перетворення:

Назвіть механізм для кожної реакції.

43. Яку реакцію називають галоформною? Вкажіть її застосування та умови перебігу. Напишіть схему утворення йодоформу: а) із ацетону; б) з етанолу. Які з наведених сполук будуть давати галоформну реакцію: а) 2-бутанон; б) 1-пропанол;

в) 3-пентанон; г) етаналь; д) дифенілкетон.

44. На конкретних прикладах поясніть SN 1 і SN 2 механізми перебігу реакцій. Порівняйте рухливість галогену у реакції SN з лугами в таких сполуках: а) хлоробензен і бензилхлорид; б) хлоробензен та 2,4-динітрохлорбензен; в) етилхлорид і етилйодид. Напишіть реакції та назвіть одержані речовини.

45. Які класи органічних речовин можна добути, використовуючи як вихідні речовини галогенопохідні вуглеводнів? Наведіть приклади. Виходячи з етану одержіть: а) хлороформ; б) 1,2-дихлоретан; в) ацетилен; г) ацетон; д) етилбензен; е) диетилсульфід.

46. Здійсніть такі перетворення:

а) 1,1-дибромобутан → 2,2-дихлоробутан;

б) бензен → м -нітрохлоробензен;

в) 1-пропанол + РСl5 А

А + КОН спирт. Б

Б + Br2 В

В + КОН спирт. Г

г) толуен + Br2(FeBr3) A

A + Cl2() Б

B + KOH(водн) В

Назвіть проміжні і кінцеві продукти.

47. Наведіть способи введення нітрогрупи в молекули органічних сполук. Назвіть нітруючі агенти. Напишіть реакції нітрування: а) ацетаніліду; б) нітробензену; в) толуену; г) нафталену. Назвіть одержані сполуки. Які особливості нітрування кожної з наведених речовин?

48. Наведіть приклади головних хімічних властивостей нітросполук та назвіть добуті при цьому речовини. Для яких нітросполук властиве утворення ациформ? Розгляньте аци-нітро -таутомерію нітроетану.

49. Наведіть будову аліфатичних та ароматичних сульфокислот. Напишіть схему сульфування бензену. Вкажіть умови та розгляньте механізм. Яку реакцію називають десульфуванням? Виходячи з бензену, запропонуйте схему синтезу сульфаніламіду (білого стрептоциду).

50. Порівняйте хімічні властивості карбонових кислот та сульфокислот. Які речовини одержаться при взаємодії толуенсульфокислоти з такими реагентами: а) водним розчином лугу; б) перегрітою водною парою; в) метанолом; г) при стопленні солі цієї кислоти з калій гідроксидом; д) барій карбонатом; е) пентахлоридом фосфору.

51. За якими ознаками класифікують спирти? Наведіть приклади. Напишіть структурні формули всіх ізомерів спирту складу С4Н9ОН. Назвіть їх різними способами і вкажіть, які з них є первинними, вторинними та третинними? Які спирти утворюються в результаті лужного гідролізу таких сполук: а) втор -бутилброміду; б) ізопропілброміду; в) 1-бромо2-бутену; г) 1.4-дибромобутану? Назвіть одержані сполуки.

52. Наведіть приклади способів добування одно-, дво- і триатомних спиртів. Напишіть схему перетворення:

Назвіть одержаний продукт.

53. Напишіть реакції, що демонструють хімічні властивості спиртів. Напишіть рівняння міжмолекулярної та внутрімолекулярної дегідратації 1-пропанолу в присутності сульфатної кислоти. Укажіть умови реакції, наведіть механізм та назвіть одержані речовини.

54. Складіть рівняння взаємодії 2-бутанолу з такими реагентами: а) натрієм;

б) пентахлоридом фосфору; в) оцтовою кислотою в присутності сульфатної кислоти; г) хромовою сумішшю. Назвіть одержані речовини.

55. В яких реакціях проявляється подібність та відмінність між одно- і багатоатомними спиртами? Які з них мають вищу кислотність і чому? Якою реакцією можна відрізнити етанол від гліцеролу?

56. Наведіть два способи одержання диметилового етеру та назвіть його за системою ІЮПАК. Чим пояснюється велика різниця у температурах кипіння диметилового етеру та ізомерного йому етанолу? Напишіть та назвіть продукти взаємодії: а) діетилового етеру з гідрогенхлоридом (онієва сполука); б) дибутилового етеру з окиснювачем (пероксид).

57. Якими реакціями відрізняються тіоспирти від спиртів? Наведіть схему поетапного окиснення етантіолу і назвіть одержані речовини.

58. Якою реакцією можна відрізнити феноли від спиртів? Напишіть структурні формули і назвіть усі ізомери сполуки С7Н8О, що належать до фенолів і спиртів та назвіть їх. Для ізомеру з класу спиртів напишіть рівняння утворення етеру з етанолом та естеру з пропіоновою кислотою.

59. Наведіть приклади реакцій, які характеризують хімічні властивості фенольного гідроксилу. Напишіть схеми реакцій взаємодії м -крезолу з такими реагентами:

а) натрій гідроксидом; б) бромом; в) нітратною кислотою; г) оцтовим ангідридом;

д) диметилсульфатом.

60. Наведіть структурні формули меркаптанів, аналогічних таким спиртам: метиловому, пропіловому, ізобутиловому. Назвіть їх кількома способами. Напишіть рівняння реакцій між етилмеркаптаном та: а) калій гідроксидом; б) меркурій(ІІ) оксидом; в) м’яким окиснювачем (напр. киснем повітря); г) сильним окиснювачем (напр. нітратною кислотою).

61. Які речовини називають фенолами? Як вони класифікуються і як утворюють їх назви? Яка різниця між фенолами та ароматичними спиртами у будові молекули та властивостях? Відповіді ілюструйте конкретними прикладами. Напишіть структурні формули таких сполук: а) фенол-2,4-дисульфокислоти; б) 2,4-динітрофенолу; в) 5-метил-2-ізопропілфенолу; г) β -фенілпропілового спирту; д) трифенілкарбінолу; е) β -нафтолу; є) резорцинолу.

62. Якими способами можна добути одно- та двоатомні феноли. Вкажіть, в якому порядку зростає легкість нуклеофільного заміщення галогену на гідроксильну групу таких речовин: а) хлорбензену; б) 2-нітрохлоробензену; в) 2,4-динітрохлорбензену. Дайте цьому пояснення.

63. На прикладі n -крезолу наведіть хімічні властивості фенолів. Здійсніть ряд перетворень:

64. Наведіть способи ідентифікації одно- та двоатомних фенолів. Як можна довести, що салігенін о-НОС6Н4СН2ОН містить одну фенольну гідроксильну групу і одну спиртову? Як можна відрізнити між собою: а) гліцерол та фенол; б) n -крезол та бензиловий спирт?

65. Для феноксид-іону (натрій феноляту, наприклад) наведіть його резонансні структури та реакцію з такими реагентами: а) етилйодидом; б) бензоїлхлоридом; в) бромом; г) карбон діоксидом; д) фенілдіазоній хлоридом. Поясніть, чому феноксид-іон в реакціях електрофільного заміщення виявляв вищу активність, ніж сам фенол?

66. Поясніть, використовуючи резонансні структури, кислотні властивості фенолу. Які фактори впливають на стабілізацію та дестабілізацію спряженої основи? Переведіть наведені нижче у довільному порядку константи кислотності Ка у р Ка: 4,9, 10-7;

1,76 10-5; 1,0 10-18 для таких речовин: а) етанолу; б) води; в) ацетатної кислоти. Визначте, яке значення Ка(рКа) належить кожній з цих речовин?

67. Виходячи з толуену добути хлорамін-Т і дихлорамін-Т. Назвати продукти, одержані на кожній стадії.

68. Дайте визначення кислот та основ за Арреніусом, Бренстедом-Лоурі та Льюїсом. Що називають спряженою основою та які фактори впливають на її стійкість? Поясніть на конкретних прикладах. Чому етантіол, вміщуючи менш електронегативний атом Сульфуру у порівнянні з Оксигеном, проявляє сильніші кислотні властивості, ніж етанол? У яких реакціях це спостерігається?

69. Які речовини називаються ОН, SH, NН та СН-кислотами? Наведіть приклади. Поясніть чому ацетилен має СН-кислотні властивості? В яких реакціях це проявляється?

70. Розмістіть в порядку збільшення кислотності наступні сполуки: циклогексанол, фенол, о-нітрофенол. Відповідь мотивуйте.

71. Наведіть електронну конфігурацію атома Нітрогену. Зобразіть просторову будову триетиламіну. Розташуйте в ряд у порядку зменшення основності такі сполуки: а) аміак; б) метиламін; в) триетиламін; г) n-нітроанілін. Відповідь мотивуйте.

72. Одержіть відповідний первинний амін з таких речовин: а) n -нітротолуену;

б) методом відновлення і методом Гофмана з аміду масляної кислоти; в) нітрилу пропіонової кислоти; г) оксиму ацетону; д) іміну оцтового альдегіду. Для реакції а) наведіть проміжні продукти відновлення в лужному середовищі та назвіть їх.

73. Поясніть, як впливають електронодонорні та електроноакцепторні замісники в ароматичному ядрі на основність ароматичних амінів. Розташуйте наступні аміни в ряд збільшення їх основності: а) n -толуїдин; б) n -нітроанілін; в) 2,4,6-тринітроанілін; г) анілін. Напишіть реакції аніліну з такими реагентами: а) ацетальдегідом; б) ацетангідридом; в) сульфатною кислотою (1:1 на холоду і при нагріванні до –180оС); г) нітратною кислотою (в кислому середовищі).

74. В чому полягає різниця у фізичних властивостях амінів-основ і амінів-солей та як вона пояснюється? Порівняйте типи зв’язків та валентності атома Нітрогену у цих двох групах амінів. Які особливості електрофільного заміщення (наприклад, нітрування) мають місце в ряду ароматичних амінів у кислому та нейтральному середовищах? Яким способом та з якою метою здійснюють захист аміногрупи? Поясніть на прикладі аніліну.

75. Як будуть реагувати з нітратною кислотою такі речовини: а) етиламін; б) діетиламін; в) кадаверин; г) N,N-діетиланілін; д) n -толуїдин. Назвіть одержані речовини. Для випадків г) і д) наведіть механізм реакції. Використовуючи продукт реакції випадку в) через пентадієн-1,4 синтезуйте 2,4-діамінопентан.

76. Реакція діазотування застосовується у фармацевтичному аналізі. Опишіть техніку та поясніть вимоги відновно умов її проведення: а) температура; б) рН середовища; в) швидкість додавання нітриту натрію; г) метод визначення кінця діазотування; д) спосіб усунення надлишку нітратної кислоти. Поясніть, як впливає сумарний електронний ефект замісника при бензеновому ядрі: а) на швидкість діазотування; б) на електрофільність та стійкість солі діазонію. Пояснення ілюструйте на прикладі n -толуїдину та n -нітроаніліну.

77. Побічними процесами при діазотуванні виступають: а) розклад солей діазонію; б) розклад нітритної кислоти; в) утворення діазоаміносполук. Складіть рівняння цих реакцій. Які умови сприяють перебігу побічних процесів?

78. Напишіть схему добування метилового червоного, що має наступну будову:

виходячи з бензену, метилхлориду і необхідних неорганічних реагентів. Наведіть структуру барвника в кислому та лужному середовищі.

79. Які речовини називають азобарвниками? Наведіть схему синтезу метилового оранжевого, що має наступну структуру:

з бензену, метилхлориду та неорганічних речовин. Дайте назви кожній стадії процесу, назвіть одержані проміжні продукти та наведіть механізм стадії азосполучення. Яку структуру має метиловий оранжевий у кислому та лужному середовищі?

80. Виходячи з бензену, через сіль діазонію добути 4-йодобензойну кислоту, фенол і бензонітрил.





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 1805 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...