Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конспект. 37 Принцип дії електронного мікроскопа



37 Принцип дії електронного мікроскопа…

В електронному мікроскопі для отримання зображення використовуються фокусовані пучки електронів, якими бомбардується поверхня досліджуваного об'єкта. Зображення можна спостерігати різними способами — в променях, які пройшли через об'єкт, у відбитих променях, реєструючи вторинні електрони або рентгенівське випромінювання. Фокусування пучка електронів відбувається за допомогою спеціальних електронних лінз.

Електронні мікроскопи можуть збільшувати зображення у 2 млн. разів. Висока роздільна здатність електронних мікроскопів досягається за рахунок малої довжини хвилі електрона. В той час, як довжина хвилі видимого світла лежить в діапазоні від 400 до 800 нм, довжина хвилі електрона, прискореного у потенціалі 150 В, складає 0,1 нм. Таким чином, в електронні мікроскопи можна теоретично розглядати об'єкти розміром з атом, хоча практично здійснити це важко.

Остальное – хз…

38. Молекулярно-кінетичні властивості дисперсних систем
Всі молекулярно-кінетичні властивості викликані хаотичним тепловим рухом молекул дисперсійного середовища, яке складається з поступального, обертального і коливального руху молекул.
Молекули рідкої і газоподібної дисперсійного середовища перебувають у постійному русі і стикаються між собою. Середня відстань, яку проходить молекулою до зіткнення з сусідньою, називають середньою довжиною вільного пробігу. Молекули володіють різною кінетичною енергією. При даній температурі середнє значення кінетичної енергії молекул залишається постійним, складаючи для однієї молекули і одного моля:
; ,
де m - маса однієї молекули;
M - маса одного моля;
v - швидкість руху молекул;
k - константа Больцмана;
R - універсальна газова стала.

Броунівський рух

Броунівським називають безперервне, хаотичне, равновероятно для всіх напрямів рух дрібних частинок, зважених у рідинах або газах, за рахунок впливу молекул дисперсійного середовища.
Найдрібніші частинки незначною маси зазнають неоднакові удари з боку молекул дисперсійного середовища, виникає сила, рушійна частку, напрямок і імпульс сили, безперервно змінюються, тому частка робить хаотичні рухи. Теорія броунівського руху виходить з уявлення про взаємодію випадкової сили f (t), що характеризує удари молекул, сили F t, що залежить від часу, і сили тертя при русі частинок дисперсної фази в дисперсійному середовищі зі швидкістю v. Броунівський рух найбільш інтенсивно проявляється у високодисперсних системах (розміри частинок 10 -9 ¸ 10 -7 м), незважаючи на те, що молекули дисперсійного середовища діють також і на частки середньо-та грубодисперсних систем. Але у зв'язку зі значним розміром частинок число ударів молекул різко збільшується. За законами статистики, імпульс дії сил з боку молекул середовища взаємно компенсується, а значна маса і інерція великих часток залишає вплив молекул без наслідків.
Дифузія
Дифузією називають мимовільне поширення речовини з області з більшою концентрацією в область з меншою концентрацією. Розрізняють такі види дифузії: молекулярну, іонну і колоїдних частинок.

Тема 1.2.3.Осмотичний тиск
При поділі двох розчинів різної концентрації або розчину і чистого розчинника напівпроникною перегородкою (мембраною) виникає потік розчинника від меншої концентрації до більшої, вирівнює концентрацію. Цей процес називається осмосом.

За рахунок дифузії рідина з області більш високої концентрації переміщається в область меншої концентрації (з ємності 2 в посудину 1). З кінетичної точки зору це обумовлено тим, що кількість ударів молекул про мембрану розчинника з боку чистого або більш розведеного розчину більше, ніж з боку розчину, що і змушує переміщатися розчинник через пори мембрани туди, де його менше (тобто в область розчину).

+конспект

40. Электрофорез — это электрокинетическое явление перемещения частиц дисперсной фазы (коллоидных или белковых растворов) в жидкой или газообразной среде под действием внешнего электрического поля.

Электрофорез применяют в физиотерапии, для окраски автомобилей, в химической промышленности, для осаждения дымов и туманов, для изучения состава растворов и др. Электрофорез является одним из наиболее важных методов для разделения и анализа компонентов веществ в химии, биохимии и молекулярной биологии.

Електроосмос - це рух рідини через капіляри або пористі діафрагми при накладенні зовнішнього електричного поля. Електроосмос - одне з основних електрокінетичних явищ.
Електроосмос використовують для видалення надлишкової вологи з ґрунту при прокладці транспортних магістралей і гідротехнічному будівництві, для сушіння торфу, а також для очищення води, технічних рідин і ін.
Явище електроосмосу використовується у фізіологічних експериментах для введення речовин через мікроелектрод всередину окремої клітини.

41 Подві́йний електри́чний шар (ПЕШ), (— тонкий шар на межі двох фаз із просторово розділених електричних зарядів протилежного знаку. У випадкуліозолей ПЕШ складається з йонів одного знаку, які міцно зв'язані з дисперсною фазою (потенціалвизначальні йони), і еквівалентної кількості протилежно заряджених йонів, які знаходяться у рідкому дисперсійному середовищі біля міжфазної поверхні (протийони). Заряд на поверхні твердої фази розглядається як поверхневий заряд. Структура шару протийонів згідно з теорією Гуї-Чепмена складається з двох шарів — щільного і дифузного. Наявність останнього пояснюється тепловим рухом молекул. Крива електричного потенціалу у приповерхневій зоні має крутішу ділянку — де більше компенсуючих протийонів і менш круту — де їх менше. Дифузна частина ПЕШ відривається при рухові рідини або твердої частинки. При цьому потенціал дифузної частини ПЕШ приймають рівним дзета-потенціалу (див. електрокінетичний потенціал).

+конспект





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 394 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...