Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціальна структура суспільства і соціальна політика



Як і поняття "соціальні відносини", поняття "соціальна структур

ра" вживається в широкому і вузькому розумінні. У широкому рл зу'мінні соціальна структура — це складова суспільства, в основі яка лежить процес функціонування та розвитку соціальних (суспільним відносин. Соціальна структура суспільства характеризується сталя ми взаємовідносинами елементів у соціальній системі, кожний з який функціонує на рівні складної підсистеми з певними взаємозв'язками^ взаємозалежностями. Основними елементами соціальної структури і люди (індивіди, особистості), які обстоюють певні соціальні позиці (статуси) у системі соціальних відносин, виконуючи при цьому певн соціальні функції (ролі). Саме на основі статусно-рольових озпая соціальної структури суспільства відбувається об'єднання людей щ соціальні спільності (класи, групи). У цьому зв'язку соціальну струкГ туру суспільства часто визначають як сукупність статусів і ролей.

У вузькому розумінні соціальною структурою є система соціально]
класових, соціально-групових відносин. Основний елемент соціальї
ної структури — система соціальних спільностей, що реалізується я
системі соціальних відносин (у вузькому розумінні). Вона охоплюй
соціально-класові, соціально-професійні, соціально-демократичнії
етнонаціональні, сімейно-шлюбні, соціально-територіальні відносив
ни. Кожний із зазначених елементів соціальної структури суспіль*
ства складається з різноманітних підсистем з певними внутрішніми
властивостями. і

Зазначені елементи соціальної структури суспільства є об'єктом соціальної політики. Соціально-класові, етнонаціональні, соціально* демографічні, сімейно-шлюбні та інші види соціальних відносин, ща становлять соціальну структуру суспільства, основу соціальної сфе-| ри, значною мірою детермінують самореалізацію людиною власне


...... отепціалу, стан її соціальної безпеки. Зазначене зу-

і піни, цшссгірямованого регулювання суб'єктами со­мин и нсіх елементів соціальної структури суспільства, її цпя їх оптимального розвитку та функціонування.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 287 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...