Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціально-економічний розвиток українських земель у другій половині XIX ст



Скасування кріпосного права призвело до виникнення

ринку найманої праці — сотні тисяч беззе-

мельних і малоземельних селян, позбавлених

характеристика знарядь праці, склали його основу. Вони зму-

шені були йти в міста й продавати себе як робочу силу, щоб забезпечити своє життя. Процес розкладу натуральних гос­подарств призводив до формування ринку збуту для капі­талістичного виробництва. Усе це створювало передумови швидкого розвитку капіталізму й завершення промислового перевороту. Каталізуючими факторами цього явища було пряме втручання держави в економіку та великі іноземні ін­вестиції в неї.

Особливістю економічного розвитку України в цей період був двобічний розвиток капіталізму: інтенсивним і екстенсив­ним шляхами, тобто за рахунок розширення та поглиблення ка­піталістичного виробництва (промислового перевороту, впро­вадження техніки).

Протягом 70-80-х pp. промисловий переворот в основному завершується. У найважливіших галузях — машинобудівній, ме­талургійній, залізорудній — створюються великі капіталістичні підприємства, засновані на машинній техніці, новій технології, новому виді палива (вугіллі). Відбуваються зміни у структурі промисловості України — зростає питома вага видобувної про­мисловості, металургії, машинобудування.

Різко збільшується попит на метал (верстати, пароплави, паровози, залізниці, озброєння). Це привело до відкриття мета-лУргійних заводів нового типу. Першим в Україні в 1872 р. було Удовано в Бахмутському повіті Катеринославської губернії (нині Донецька обл.) металургійний завод Юза. У 1896 р.


Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

відкрився металургійний завод в Алчевську, який започатку­вав це місто, а в кінці XIX ст. в Україні діяло вже 17 великих з новою технологією металургійних заводів. У 1900 р. Україна давала 92 млн. пудів чавуну (Урал — 50 млн) — 52 % загаль-ноімперської виплавки.

У зв'язку з розвитком металургії посилився попит на кри­ворізьку руду. Тут стали до ладу ряд потужних рудників. Якщо у 1870 р. на Півдні було видобуто 1,3 млн. пудів залізної руди (2,8 % загальноімперської), то в 1900 р. — 210 млн пудів (58 %), що в 158 разів більше!

Швидкий розвиток металургії та залізниць посилили попит на вугілля. Видобуток вугілля в Донбасі та його питома вага в кам'яновугільній промисловості імперії значно збільшилися. За 40 пореформених років вона зросла з 6 млн. пудів до 692 (у 115 разів), що складало майже 70 % загальноімперського видобутку.

Певні досягнення спостерігалися в сільськогосподарському машинобудуванні, що зумовлювалося попитом на машини у по­міщицьких контроль і господарствах заможних селян України. З 1876 р. по 1890 р. вартість машин, випущених на підприємства Півдня України, зросла більше ніж у 8 разів. Це були найви­щі темпи розвитку машинобудування в усій імперії. У кінці XIX ст. розвивається транспортне машинобудування. У 1897 р. починає випускати паровози Харківський паровозобудівний за­вод, а згодом — Луганський. У 1900 р. вони побудували 233 па­ровози (23 % загальноімперського виробництва).

Значно вплинув на розвиток економіки залізничний транс­порт. Значення залізниць полягало не лише в тому, що вони з'єднували між собою віддалені господарські райони та мали військово-стратегічне призначення (перевезення військ та зброї). Вони розширяли всеросійський ринок, сприяли швидко­му розвитку фабрично-заводської промисловості. Спочатку за­лізниці будувалися з метою забезпечення експорту зерна через порти, тому першою залізницею в Україні стала лінія Балта — Одеса (1865 p., довжина 219 верст). Перший поїзд до Харкова прибув з Курська 6 липня 1869 р. До 90-х pp. було завершено будівництво головних залізничних магістралей, які пройшли через основні її економічні райони, з'єднали її з Центральною Росією та Західною Європою. Довжина залізниць з 1865 р. по 1900 р. збільшилася з 219 до 8417 км, що складало 16 % загаль-норосійської. Щорічно залізниці України перевозили 1414 млн пудів вантажів і 13,3 млн пасажирів. Поряд з новими галузями виробництва розвивалися й старі. У кінці XIX ст. Україна дава­ла 84 % загальноімперського виробництва цукру, 58 % — спир­ту, 40 % — тютюну.


Модуль 2. Нова історія України





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 233 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...