Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пошуки «змісту історії». Проблема соціального прогресу. Глобальні проблеми сучасності



Залежно від вибору на користь того або іншого фактору суспільного розвитку соціальною філософією вирішується питання про «зміст історії» – тобто про спрямованість руху суспільства, про внутрішній зв'язок етапів цього руху й про їх порівняльну «досконалість». Філософи, які вважають, що суспільством рухають якісь закони, розумна сила або Бог, бачать сенс історії в повному розкритті в людській діяльності цих зовнішніх сил або їхніх задумів. Таке повне розкриття може розумітися як «кінець історії» – тобто досягнення вищого етапу суспільного розвитку. Філософи ж, які вважають, що суспільство перебуває під владою безособових стихійних сил (доля, світова воля, «життя»), більш схильні до заперечення чіткого «змісту історії», до визнання руху суспільства нескінченним або циклічно-повторюваним.

З проблемою «змісту історії» нерозривно зв'язана проблема соціального прогресу. Розкриття «змісту історії», перехід на більш «високі» рівні суспільного розвитку розуміється як «рух уперед», прогрес. Однак вибір однієї або кілька ознак як критерію прогресу здатний спотворити картину багатомірних змін, що відбуваються в суспільстві, адже за одними ознаками суспільство може прогресувати, а по іншими – стояти на місці або навіть деградувати. Більш того, прогрес в одних сферах суспільства й деградація в інших нерідко взаємозалежні. Так, у двадцятому столітті очевидним став неоднозначний вплив, що справляє на суспільство бурхливий розвиток техніки. Такі негативні наслідки технічного прогресу, як нагромадження зброї масового знищення, виснаження природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища, входять до числа глобальних проблем сучасності – тобто проблем, від вирішення яких залежить майбутнє всієї цивілізації.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 472 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...