Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пізнання як предмет філософського аналізу. Суб'єкт і об'єкт пізнання



Пізнання – це процес цілеспрямованого активного відбиття дійсності у свідомості людини, обумовлений суспільно-історичною практикою людства. Теорія пізнання – (гносеологія) – це розділ філософії, що вивчає природу пізнання, закономірності пізнавальної діяльності людини, його пізнавальні здатності й можливості, засоби й форми пізнання, а також відношення знання до дійсності, закони його функціонування, умови й критерії його істинності.

Головним у теорії пізнання є питання про відношення знання про світ до самого миру, про те, чи в змозі свідомість людини адекватно відбивати дійсність.

Принципову можливість пізнання визнають не тільки матеріалісти, але й більшість ідеалістів. Однак у рішенні конкретних гносеологічних проблем матеріалізм і ідеалізм докорінно відрізняються.

Для ідеалізму, що заперечує існування миру незалежно від свідомості, пізнання представляється як самостійна діяльність цієї свідомості. Свій зміст знання одержує не з об'єктивної дійсності, а з діяльності самої свідомості.

Відповідно до матеріалістичної гносеології, джерелом пізнання є існуюча незалежно від свідомості об'єктивна реальність. Пізнання цієї реальності – це процес творчого відбиття її у свідомості людини.

Суб'єкт пізнання – реальна людина, суспільство в цілому.

Об'єкт пізнання – це те, на що направляється пізнавальна діяльність суб'єкта. Об'єктом пізнання може виступати, у принципі, вся дійсність.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 803 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...