Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Держава і суспільство



Актуальність теми

Держава посідає особливе місце в політичній системі, надаючи їй цілісності і стійкості, зорієнтованості на важливі суспільні справи. Держава як соціальна організація має виняткову природу походження, до трактування якої у політологічній літературі існують різні концептуальні підходи. Ознайомлення з ними дає більш широке уявлення про сутність держави, її структуру, атрибути та ознаки. Держава виконує відповідні функції як внутрішнього, так і зовнішнього характеру. Важливе місце в системі знань про державу займає окреслення типів та форм державного устрою. Саме відмінність республіки та монархії, унітарної та федеральної чи конфедеративної держави дає уяву про істотні відмінності однієї держави від іншої.

В системі державотворення особливе місце посідають форми та засоби реалізації державної влади, структури та компетенції державних владних органів.

Цілі навчання

Загальна мета: визначати місце держави у політичній системі та у житті суспільства, розуміти відмінності однієї держави від іншої.

Конкретні цілі:

у відповідності з темою заняття студент повинен вміти:

1. Визначати поняття «держава», основні ознаки, властивості та функції держави;

2. Виділяти держави за формою правління та формою територіального державного устрою;

3. Характеризувати правові і соціальні держави.

Зміст навчання у відповідності з цілями

Теоретичні питання

1. Місце і роль держави в політичній системі суспільства.

2. Основні ознаки та функції держави.

3. Форми правління держави.

4. Форми державного устрою.

5. Теорії соціальної і правової держави.

6. Проблеми формування правової держави на Україні.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 319 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...