Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Політологія як наукова теорія



ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра філософії і соціології

ПОЛІТОЛОГІЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

для студентів - бакалаврів усіх факультетів університету

Мелітополь, 2011

Політологія. Методичні вказівки для семінарських занять студентів ОКР “Бакалавр” усіх факультетів університету денної та заочної форми навчання – Мелітополь: Таврійський державний агротехнологічний університет, 2011. – с. 32

Розробник: викладач кафедри філософії і соціології ТДАТУ

Городецька Олена Георгіївна.

Рецензенти:

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри філософії і соціології «____» _________2011 р., протокол №_____. Затверджено методичною комісією факультету агротехнології і екології «___» ________2011 р., протокол № ____.

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів розроблені у відповідності із робочою програмою дисципліни “Політологія”, що передбачена для студентів усіх спеціальностей.

Методичні вказівки призначені для здійснення поточного контролю знань студенів в процесі вивчення дисципліни.

ЗМІСТ

Вступ  
Тема 1. Політологія як наукова теорія  
Тема 2. Становлення та розвиток політичної думки  
Тема 3. Розвиток політичної думки в України  
Тема 4. Політична влада  
Тема 5. Політична система суспільства  
Тема 6. Держава і суспільство  
Тема 7. Політичні режими  
Тема 8. Сутність і роль демократії в політичному житті суспільства  
Тема 9. Сутність та функціонування політичних партій  
Тема 10. Громадські організації та їх функціонування в політичній системі  
Тема 11. Політична еліта і політичне лідерство  
Тема 12. Громадянське суспільство  
Тема 13. Ідеологія та політика  
Тема 14. Політична культура як соціальний феномен  
Тема 15. Політичні технології  
Тема 16. Вибори та виборчі системи  
Тема 17. Політика та етнонаціональні відносини  
Тема 18. Міжнародні відносини та глобальна політика  
Рекомендована література  

ВСТУП

Політологія є однією з основних навчальних дисциплін. Актуальність вивчення даного курсу виявляється не тільки в його освітньому й виховному впливі. Для фахівців необхідно усвідомлювати суспільні потреби й інтереси, розуміти перспективні завдання, що стоять перед нашою країною. А для цього потрібні глибокі знання в області політології. У розвинутих демократичних країнах політологія давно стала провідною науковою дисципліною, ефективним засобом формування громадянського суспільства.

Мета дисципліни:

- формування у студентів наукових уявлень про основні проблеми політики як складного соціального явища, розвиток творчого мислення студентів, їхнього уміння самостійно аналізувати суть політичних явищ і процесів, що відбуваються як у межах України, так і на міжнародному рівні. Це повинно допомогти майбутнім фахівцям приймати виваженні рішення, що сприятимуть подальшій демократизації українського суспільства, інтеграції його у світове співтовариство.

Завдання дисципліни:

- дати студентам науково обґрунтовані знання актуальних політичних проблем, сформувати в них здатність самостійно, критично аналізувати політичні процеси;

- сприяти оволодінню основами політичної культури.

Предмет дисципліни:

- сукупність політичних знань, що охоплюють політичні процеси, які відбуваються в суспільстві. Стрижнем політології є політичні закономірності, закони й принципи формування і функціонування влади і політичних систем, механізми взаємодії суб’єктів і об’єктів політики.

Стислі методичні вказівки до роботи на практичному занятті.

Форма проведення заняття - семінар-практикум. Основою навчання є робота відповідно до плану семінарського заняття. Доповідачі роблять повідомлення по теоретичних питаннях; співдоповідачі – доповнюють, уточнюють, аналізують повідомлення; опоненти - задають додаткові питання. Після розгляду кожного питання робляться висновки. Викладач аналізує виступи, корегує й уточнює їх, звертає увагу на помилки у відповідях.

Наприкінці заняття підбиваються підсумки.

Оцінювання студентів

Викладачем оцінюється знання студентів у теоретичних питаннях по темі, згідно плану заняття. Підготовка рефератів та повідомлень, участь в обговоренні реферативних доповідей, розв'язання проблемних ситуацій. Зі студентами проводиться тестування на кожному занятті по усім пунктам теоретичного й практичного матеріалу даної теми.

Студент, що має 90-100% правильних відповідей, заслуговує оцінки «відмінно», 70-89% - оцінки «добре», 60-69% - оцінки «задовільно», менше 60% - оцінки «незадовільно».

Тема 1

ПОЛІТОЛОГІЯ ЯК НАУКОВА ТЕОРІЯ

Актуальність теми

Політика як явище виростає із самої природи людини, що приречена жити в суспільстві і взаємодіяти з іншими людьми. Політика – одна із найважливіших сфер суспільства. Саме в політиці концентруються і виражаються інтереси різних спільнот, а сама політика набуває різноманітних форм прояву. Кінцевою метою політичної діяльності є оволодіння та використання людьми державної влади для захисту своїх інтересів. На характер політичного життя здійснюють вплив ряд факторів – економічні, культурні, соціальні, правові, релігійні та ін.

Суспільна потреба у вивченні політики як суспільного явища визначає предмет політичної науки. Політологія виникає як інтегративна наука про політику та сутність політичного процесу, має свої власні категорії та поняття. Наука опрацювала свої методологічні засади та інструментарії аналізу політичних явищ. Як наука та навчальна дисципліна політологія виконує теоретико-пізнавальні, методологічні, світоглядні, прогностичні, інтегративні та прикладні функції. Будучи суспільно - гуманітарною наукою та навчальною дисципліною, політологія органічно взаємодіє з філософією, соціологією, юриспруденцією, психологією, історією, культурологією.

Цілі навчання

Загальна мета: визначити сутність предмету «політологія».

Конкретні цілі:

у відповідності з темою заняття студент повинен вміти:

1. Порівнювати, аналізувати та виділяти стрижневі поняття, через які розглядається поняття «політика» у різних її визначеннях;

2. Виділяти типи політики за різними критеріями;

3. Визначити зв'язок політики із сферою охорони здоров'я.

4. Трактувати сутність поняття «політичний інститут» і перерахувати політичні інститути;

5. Розуміти зв’язок політології з гуманітарним знанням;

6. Визначити співвідношення понять «теоретична» і «прикладна» полі­тологія, розумітися на методах і функціях політології як науки та навчальної дисципліни.

Зміст навчання у відповідності з цілями

Теоретичні питання

1. Соціальний феномен політики.

2. Предмет, структура та функції політології.

3. Методи політології.

4. Співвідношення політології з іншими соціальними науками. Місце політичної науки в структурі політологічного знання.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...