Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Політична влада



Актуальність теми

Влада є одним із найважливіших елементів соціальних відносин, фундаментальних начал суспільства і політики. Із поняттям влади пов’язані ряд інших політологічних категорій: монархія – єдиновладдя, демократія – влада народу, аристократія – влада знаті, теократія – влада духовенства, партократія – влада партії та ін. Влада – це явище, в якому зосереджені найсуттєвіші протиріччя політики: між об’єктивним і суб’єктивним, закономірним і випадковим, цілим і частинами. Необхідність влади в суспільстві породжується потребами управління при наявності різноманітних інтересів та необхідності здійснення загальних цілей, та неможливістю досягнення повного інформаційного забезпечення управлінських рішень, тобто влада є засобом подолання інформаційного дефіциту через примусові рішення. Таким чином влада стає визначальним інструментом політики, могутнім управлінським ресурсом та ресурсом впливу на людей з боку тих, хто володіє владою і здатністю до виконання своєї ролі незважаючи на опір інших. Політика неодмінно реалізується у владній формі, оскільки вона пов’язана із постійною боротьбою різноманітних інтересів і потребою подолання опору.

Цілі навчання

Загальна мета: визначати сутність владних відносин у політичній сфері.

Конкретні цілі:

у відповідності з темою заняття студент повинен вміти:

1. Надавати визначення поняттям «влада», «політична влада»;

2. Розрізняти поняття «державна влада» та «політична влада»;

3. Виділяти види та типи влади за різними критеріями, ресурси та функції влади.

4. Аналізувати рівень легальності, легітимності та ефективності влади.

Зміст навчання у відповідності з цілями

Теоретичні питання

1. Поняття, суть і природа влади. Основні підходи до визначення політичної влади.

  1. Структурна організація політичної влади.
  2. Ресурси і види політичної влади.
  3. Легальність і легітимність політичної влади. Типи легітимності влади.




Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 379 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...