Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Громадські організації та їх функціонування в політичній системі



Актуальність теми

Багатоманітні групи людей, об'єднані спільними рисами соціально-економічного становища, видами професійної і громадської діяльності, захопленнями, для задоволення своїх інтересів створюють не лише політичні партії, а й різні суспільні організації, приєднуються до суспільних рухів, які прагнуть до представництва інтересів у політичній сфері суспільства. На державному рівні суспільні рухи та організації є інститутами демократизації суспільства. Політика для них виступає одним із засобів досягнення поставлених цілей та основним об'єктом впливу.

Суспільні рухи й організації є невід'ємним елементом демократичного суспільства. Оскільки в кожному суспільстві існують різноманітні інтереси, а окремі рядові громадяни не можуть задовольнити свої інтереси поодинці, в такому випадку вони змушені об'єднатися. Узагальнення і формулювання групових інтересів надзвичайно важливе як для самих суспільних організацій і рухів, так і для держави. Звуження поля їх діяльності, перешкода для громадян створити ці об'єднання роблять правлячий режим більш жорстким, ізолюють правлячу еліту від народу.

Цілі навчання

Загальна мета: розуміти сутність та значення суспільних рухів та суспільних організацій.

Конкретні цілі:

у відповідності з темою заняття студент повинен вміти:

1. Розрізнити поняття «групи інтересів», «суспільно-політичні рухи» та «суспільні організації»;

2. Визначити функції груп інтересів та суспільно-політичних рухів;

3. Виокремлювати різні типи груп інтересів та суспільно-політичних рухів;

4. Аналізувати функціонування груп інтересів, суспільно-політичних рухів та суспільних організацій в Україні і в світі (зокрема пов'язаних із сферою охорони здоров'я).

Зміст навчання у відповідності з цілями

Теоретичні питання

1. Поняття громадських об’єднань і рухів.

2. Типи та функції громадських організацій.

3. Класифікація громадських об’єднань.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 358 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...