Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сила впливу фінансового важеля



Фінансовий важіль (фінансовий леверідж) відноситься до використання позик в структурі капіталу. Чим більший борг використовує підприємство, тим вище її фінансовий леверідж. Наявність ефекту фінансового важеля підвищує рентабельність власного капіталу, тобто суми акцій, випущених підприємством. Фінансовий важіль створює два взаємовиключні процеси: з одного боку він веде до підвищення доходу на акцію, який, в свою чергу, — до більш високої ціни на акції, а з іншого — до підвищення ступеню ризику, що веде до зниження ціни на акції.

Фінансовий важіль має силу, з якою він впливає на дохід на 1 акцію. СВФВ можна визначити як зміна чистого прибутку (ЧП) на кожну звичайну акцію (у %), породжуване даною зміною НРЕІ (у %).

Його можна визначити за формулою:

де D ЧП — зміна чистого прибутку, що приходиться н аодну акцію. Зрозуміло, що за допомогою цієї формули можна відповісти на запитання: на скільки відсотків зміниться ЧП, що приходиться на 1 акцію при зміні НРЕІ на 1 %

Можна використовувати ще формули:

Так як НРЕІ — ФВ = БП,

а НРЕІ = БП + ФВ, то здобудемо формулу

В цілому, слід зазначити, що чим більша сила впливу фінансового важелю, тим більше фінансовий ризик, пов’язаний із підприємством. Це відбувається за рахунок того, що зростає ризик не відшкодування кредиту з відсотками для банкіра, а також зростає ризик падіння дивіденду і курсу акцій для інвестора.

Наприклад, підприємство “Віра” має 2 плани фінансування діяльності. Всього для безперервної діяльності необхідно 200 тис. грн. Так, план А передбачає залучення кредиту у сумі 150 000 грн. під 20% і випуск акцій на 50 000 (8 000 шт. по 6,25 грн.). План В ґрунтується на переважному фінансуванні за рахунок власних джерел, тому по них: 150 000 грн. (24 000 шт. по 6,25 грн.) і 50 000 кредит.

Для вибору варіанту визначимо спочатку силу впливу фінансового важелю, якщо НРЕІ — 40 000 грн.

Таким чином, при рівні НРЕІ у 40 000 грн. 1 % його зміни призведе до зміни чистого прибутку на 1 акцію на 4% за планом А і по 1,33 % за планом В.






Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 514 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...