Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

А) Антибактеріальна терапія



Антибактеріальна терапія є одним з компонентів комплек­сной терапії гнійних захворювань, і зокрема гнійних ран. Пріменя­ется в основному в першій, а також і в другій фазі раневого процесу.

За відсутності у хворого ознак інтоксикації, невеликих раз­мерах рани, збереженні цілісності кісткових структур, магістральних судин і відсутності супутніх захворювань зазвичай досить осу­ществления лише принципів місцевого лікування. У іншій ситуації ан­тибактериальная терапія має бути почата якомога раніше.

Одним з основних принципів терапії є вживання препа­рата, до якого чутлива мікрофлора рани. Але з моменту забору матеріалу до здобуття результатів дослідження деколи проходят не одна доба. Тоді бажане введення антибіотика, до якого обыч­но найбільш чутлива передбачувана інфекція. В такому разі може допомогти визначення характерних особливостей гною, властивих якому-небудь мікроорганізмові.

Стафілококи найчастіше утворюють густий гній жовтуватого відтінку, стрептококи — рідкий гній жовто-зеленого кольору або типа сукровиці, кишкова паличка — гній коричневого кольору з характерним запахом. Па­лочка синьо-зеленого гною дає відповідне фарбування пов'язок і солодкуватий запах. Схожими ознаками володіє гній, освічений протеем, але зазвичай не має зеленого кольору. Не можна забувати, що в гной­ной рані частіше зустрічається змішана інфекція, тому предпочтитель­нее на початкових етапах призначення антибактеріальних препаратів ши­рокого спектру дії. Після визначення чутливості може вироблятися зміна антибіотика або його дозування.

У антибактеріальну терапію входять також строго направлені про­тив певних бактерій або їх груп препарати. Знаходять свої приме­нение різні бактеріофаги — стрептококовий, стафілококовий, протейный, синегнойный, коли-фаг, а також комплексні фаги, наприклад пиофаг, що складається з декількох видів бактеріофагів. З метою пассив­ной імунізації вводять антистафілококовий гамма-глобулін, різні види плазм — гіперімунну антистафілококову, антиэширихиозную, антисинегнойную і антиліпополісахаридну (проти грам-негативних мікроорганізмів). Активна імунізація анатоксинами і вак­цинами використовується з профілактичною метою, щоб підготувати хворого до боротьби з інфекцією власними силами. Зазвичай застосовують стафілококовий анатоксин, полівалентну синегнойную вакцину і ін.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 377 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...