Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні реакції



Комплекс біологічних реакцій організму у відповідь на пошкодження при раневому процесі можна розглядати як дві после­довательные стадії.

1. Протягом 1-4 діб від моменту травми наголошується збудження сим­патической нервової системи, виділення в кров гормонів мозкового шару надниркових, інсуліну, АКТГ і глюкокортикоїдів. У резуль­тате посилюються процеси життєдіяльності: підвищуються темпе­ратура тіла і основний обмін, знижується маса тіла, посилюється розпад білків, жиру і глікогену, знижується проникність клеточ­ных мембран, пригнічується синтез білка і ін. Значення цих реакцій полягає в підготовці всього організму в цілому до життєдіяльності в умовах альтерації.

У порожнині будь-якої рани є те або інша кількість микроорганиз­мов і пошкоджених тканин, які піддаються розсмоктуванню і фагоцитуванню. Разом з цим унаслідок порушення метаболізму

у тканинах, що оточують рану, утворюється велика кількість продук­тов життєдіяльності, які поступають в кров і викликають загальні реакції у всьому організмі. В результаті в першому періоді наблюда­ются помірне підвищення температури тіла, слабкість, зниження ра­ботоспособности.

У аналізах крові наголошується підвищення кількості лейкоцитів, інколи — невелике зрушення лейкоцитарної формули вліво; у ана­лизах сечі може з'являтися білок. При рясній крововтраті вы­является зниження гематокриту, кількості еритроцитів, гемогло­бина.

2. Починаючи з 4-5 діб, характер загальних реакцій обумовлюється пре­обладающим впливом парасимпатичної системи. Основні зна­чение набувають мінералокортикоїдів, соматотропного гормону, Альдостерону, ацетілхоліну. У цій фазі підвищується маса тіла, відбувається нормалізація білкового обміну, мобілізуються репаративные можливості організму. При неускладненій течії до 4-5 сут­кам купіруються явища запалення і інтоксикації, стихає біль, припиняється лихоманка, нормалізуються лабораторні показники крові і сечі. Слід зазначити, що подібна схема протікання загальних реакцій при

раневому процесі можлива лише за відсутності ускладнень.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 283 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...