Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кваліфікаційні вимоги. Головний бухгалтер. Начальник (завідувач) відділу (управління) бухгалтерського обліку: повна вища освіта відповідного напряму під­готовки (магістр



Головний бухгалтер. Начальник (завідувач) відділу (управління) бухгалтерського обліку: повна вища освіта відповідного напряму під­готовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управ­ління. Стаж бухгалтерської роботи за професіями керівників нижчо­го рівня: для магістра - не менше двох років, спеціаліста - не менше трьох років.

Завідувач сектора (бюро) у відділі (управлінні) бухгалтерського обліку: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Стаж бухгалтерської роботи для магістра - не менше двох років, спеціаліста - не менше трьох років.

Примітка. Кваліфікаційна характеристика професії керівника Го­ловний бухгалтер поширюється на інші професії керівників підрозді­лів бухгалтерського обліку підприємств, установ та організацій: На­чальник управління, Начальник відділу (самостійного), Начальник відділу (у складі управління), Начальник бюро, Начальник сектора, Завідувач відділу (бюро), Завідувач сектора.

Посадові інструкції повинні враховувати конкретні особливості професійної діяльності працівників указаних професій.

БУХГАЛТЕР (з дипломом спеціаліста)

Завдання та обов'язки. Самостійно і в повному обсязі веде облік необоротних активів, запасів, коштів, розрахунків та інших активів, власного капіталу та зобов'язань, доходів і витрат за прийнятою на підприємстві формою бухгалтерського обліку з додержанням єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку та з урахуванням особ­ливостей діяльності підприємства і технології опрацювання даних. За­безпечує повне та достовірне відображення інформації, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, на рахунках бухгалтер­ського обліку. За погодженням з власником (керівником) підприємства та керівником підрозділу бухгалтерського обліку подає в банківські установи документи для перерахування коштів згідно з визначеними податками і платежами, а також для розрахунків з іншими кредитора­ми відповідно до договірних зобов'язань. Бере участь у проведенні ін­вентаризації активів і зобов'язань, оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства, у перевірках стану бухгалтерського обліку у фі­ліях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозді­лах підприємства. Готує дані для включення їх до фінансової звітності, здійснює складання окремих її форм, а також форм іншої періодичної звітності, яка грунтується на даних бухгалтерського обліку. Забезпечує

підготовку оброблених документів, регістрів і звітності для збережен­ня їх протягом встановленого терміну. Бере участь у підготовці пропо­зицій щодо:

унесення змін до обраної облікової політики, удосконалення внутрішньогосподарського (управлінського) обліку та правил доку­ментообігу;

розроблення додаткової системи рахунків і регістрів аналітич­ного обліку, звітності і контролю господарських операцій;

забезпечення збереження майна, раціонального та ефективного використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, залучен­ня кредитів та їхнє погашення, регулювання діяльності підприємства та інших питань, пов'язаних з інформацією про фінансове становище підприємства та результати його діяльності.

Постійно знайомиться та вивчає нові нормативно-методичні та до­відкові документи з питань організації та ведення бухгалтерського облі­ку та вносить пропозиції щодо їхнього упровадження на підприємстві.

Повинен знати: нормативні, методичні та інші керівні матеріали з організації та ведення бухгалтерського обліку та складання фінан­сової звітності; облікову політику, систему регістрів обліку, правила документообігу і технологію опрацювання облікової інформації на підприємстві; план рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій; систему і форми внутрішньо­господарського (управлінського) обліку, звітності і контролю.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 405 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...