Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Природа, пейзаж, їх функція в художньому світі. Приклади



Літературний пейзаж — це образ живої і неживої (створеної людськими руками) природи у творі, що є змістовим і композиційним елементом, виконує зображувально-виражальні та емоційно-естетичні функції і підпорядкований ідейно-художньому задуму твору. Пейзаж може бути як позасюжетним компонентом, так і елементом подієвої частини твору, тобто елементом сюжету. к бачимо, у творах відомих майстрів слова картини природи відіграють важливу ідейно-змістову функцію. В одних випадках вони із сюжетом пов’язані лише зовнішньо, тобто служать тлом, на якому розгортаються події твору, а в інших — простежується глибший зв’язок пейзажу із сюжетом. Так, природа може виступати як паралель до думок і переживань самого автора («Хмари» М. Коцюбинського) або когось із героїв твору («Бур’ян» А. Головка). Пейзаж може контрастувати з настроями митця («Intermezzo» М. Коцюбинського) чи когось із дійових осіб («Кайдашева сім’я» І.С. Нечуя-Левицького). Осінній пейзаж із повісті «Fata morgana» M. Коцюбинського сприймається як прелюдія до сумних епізодів із життя селян, які зображені далі. А літній пейзаж із повісті О. Кобилянської «Земля» виступає своєрідним контрастом до тих подій, що розгортаються на його фоні (братовбивство, сварки, незгоди в родині тощо).Багаті й емоційно-естетичні функції пейзажу. Він може викликати у читача потрібний авторові настрій, увиразнювати його міркування, підсилювати ліричне звучання твору, підкреслювати драматизм подій. Пейзаж сентиментальний покликаний зворушити читача, змусити переживати разом із героями твору. Він набуває психологічного значення, стає засобом художнього зображення внутрішнього світу людини, поглиблення відповідного настрою у творі. Ключові епізоди твору подаються на фоні природи(рухома декорація), пейзаж незначними вкрапленнями вплітаються в оповідну частину, прив’язаний до певного епізоду чи обрамлює його, увиразнюючи та надаючи емоційності. Найчастіше використовується динамічний пейзаж, адже природа для романтиків — жива. Пейзаж — явище неповторне й оригінальне як в окремо взятому творі, так і в кожного майстра слова.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 2481 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...