Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність контролінгу



Контролінг — керівна концепція ефективного управління фірмою і забезпечення її довгострокового існування.(В. Майер)
Контролінг — система управління.(Б. Майер, Р. Манн)

Контролінг — функція в підтримку менеджменту.(Р. Герсне)
Контролінг — управління прибутком. Контролінг — функція, організована в підтримку керівництву.(П. Хорват)


Таким чином, контролінг не можна ототожнювати з функцією контролю, оскільки остання виконує лише незначну приватну функцію контролінгу.
Контролінг виконує найважливу функцію підтримки системи менеджменту і займається:
1) плануванням і постановкою мети (глобальних і локальних стратегій);
2) збором, аналізом внутрішньої і зовнішньої інформації;
3) цілеспрямованим управлінням, координацією і контролем.
Контролінг повинен створювати систему ефективного управління фірмою, направлену на поступовий, ефективний, економічний і рентабельний її розвиток.
Останніми роками посилюється акцент на визначенні контролінгу як системи інформаційного забезпечення для системи ефективного менеджменту фірми.
Така різноманітність підходів пояснюється історичними, економічними і національними особливостями розвитку систем контролінгу.

Значення контролінгу в сучасних умовах постійно зростає, оскільки управлінський процес є одночасно комунікаційно-інформаційним. Без контролінгових служб досить складно забезпечити здійснення універсальних управлінських функцій в процесі виробництва.

Перехід до ринкової економіки вимагає нових підходів до керування: на перший план виходять економічні, ринкові критерії ефективності, підвищуються вимоги до гнучкості керування. Економічне середовище в цей час украй нестабільні. Науково-технічний прогрес і динаміка зовнішнього середовища змушують сучасні підприємства перетворюватися в усе більш складні системи. Для забезпечення керованості таких систем необхідні нові методи, що відповідають складності зовнішнього й внутрішнього середовищ підприємств. Новим словом у керуванні стала поява контролінгу як функціонально відособленого напрямку економічної роботи на підприємстві, пов'язаного з реалізацією фінансово-економічної функції, що коментує, у менеджменті, що забезпечує прийняття оперативних і стратегічних управлінських рішень.

Контролінг містить у собі встановлення мети підприємства, поточний збір і обробку інформації для прийняття управлінських рішень, здійснення функцій контролю відхилень фактичних показників діяльності підприємства від планових, а також, що найбільше важливо, підготовку рекомендацій для прийняття управлінських рішень. Координуючи, інтегруючи й направляючи діяльність всієї системи керування підприємством на досягнення поставлених цілей, контролінг виконує функцію «керування керуванням» і є синтезом планування, обліку, контролю, економічного аналізу, організації інформаційних потоків і багато чого іншого.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 193 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...