Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність та функції конкуренції



Конкуренція – притаманне товарному виробництву змагання між окремими господарськими суб’єктами (конкурентами), заінтересованими у більш вигідних умовах виробництва і збуту товарів, а також у за- доволенні різноманітних потреб покупців і одержання найбільшого прибутку Розрізняють такі основні функції конкуренції:

Функція регулювання. Для того щоб встояти в боротьбі, підприємець має пропонувати вироби, яким віддає перевагу споживач (суверенітет споживача).

Функція мотивації. Для підприємця конкуренція означає шанс і ризик одночасно:
- Підприємства, які пропонують ліпшу за якістю продукцію або виробляють її з меншими виробничими витратами, отримують винагороду в вигляді прибутку(позитивні санкції). Це стимулює технічний прогрес;
- Підприємства, які не реагують на побажання клієнтів або порушення правил конкуренції своїми суперниками на ринку, отримують покарання в вигляді збитків або витісняються з ринку (негативні санкції).
Функція розподілу. Конкуренція не тільки включає стимули до більш високої продуктивності, але і дозволяє розподіляти доход серед підприємств і домашніх господарств у відповідності з їхнім ефективним внеском..
Функція контролю. Конкуренція обмежує і контролює економічну силу кожного підприємства.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 178 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...