Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Актуальні проблеми дидактики середньої школи



Вимоги до змісту загальної середньої освіти

1. Спрямованість освіти на реалізацію мети всебічного розвитку особистості, формування громадянина своєї країни, що досягається:

а) науково обгрунтованим сполученням різноманітних циклів дисциплін, які вивчають в школі: природничо-математичного (фі­зика, хімія, біологія, математика, основи інформатики і обчислю­вальної техніки); гуманітарного (історія, економічна географія, на й іноземна мови, література, музика, образотворче мистецт-); трудової і фізичної підготовки (трудове навчання, фізична куль-а).

Особливо велике значення має оволодіння учнями рідною мовою, а має бути не тільки одним із навчальних предметів, а й засобом мовиявлення та пізнання, могутнім культуротворчим фактором, ітесенцією народу1;

б) диференціацією навчання;

в) участю школярів у різних видах діяльності, які забезпечу-
розвиток їх інтересів, волі, емоцій.

2. Висока наукова і практична значущість змісту, який включе-
до основ наук. Це повинні бути знання універсальні, абсолютно

еобхідні для розкриття сутності процесів і явищ, теорії, законів, Ьсновни.ч понять, інформативні і такі, які широко використову­ються на практиці. Враховуючи той факт, що рівень розвитку на­уки змінюється, необхідно, щоб зміст освіти постійно відповідав швидкому розвитку науки, техніки, культури. При цьому важливо Враховувати міжнародний досвід побудови змісту освіти.

3. Забезпечення гуманізації освіти, що вимагає:

— звернення школи до світової культури, історії, духовних цін­ностей, мистецтва, народних звичаїв, традицій;

— підвищення статусу гуманітарних предметів, подолання тен­денцій до технократизації, підвищення якості їх вивчення в школі;

— визначення гуманітарних аспектів у всіх навчальних пред­метах;

— створення умов для активного, творчого засвоєння школя­рами основ загальнолюдської культури як гармонії культури знань, спілкування, почуттів і творчості;

— враховувати не лише потреби суспільства, а і особистості, яка повинна мати право на певний вибір змісту освіти.

4. Відповідність складності змісту освіти до вікових особливо­стей школярів.

5. Урахування єдності змістовного та процесуального боків на­вчання. Проектуючи зміст навчального матеріалу, необхідно вра­ховувати навчально-методичну матеріальну базу сучасної школи, Відповідність обсягу змісту до часу, виділеного на вивчення на­вчальних предметів, співвіднесення навчального матеріалу з фор­мами, способами, засобами навчання.

6. Структурна єдність змісту освіти. Вона повинна розглядати­ся не як сума навчальних предметів, а як система, яка забезпечує [реалізацію мети освіти. Звідси випливає необхідність здійснення внутрішніх і зовнішніх зв'язків між предметами, їх інтеграції.






Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1396 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...