Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сучасні методи оцінки міжнародної конкурентоспроможності країн



Міжнародна конкурентоспроможність країни – це здатність країни створити таке національне бізнессередовище за умов вільного справедливого ринку, в якому вітчизняні товаровиробники можуть постійно розвивати свої конкурентні переваги, займати й утворювати стійкі позиції на певних сегментах світового ринку, завдяки потужному економічному потенціалу, що забезпечує економічне зростання економіки на інноваційній основі, розвинутій системі ринкових відносин, володінню значним інтелектуальними капіталом та інвестиційними ресурсами, гнучким реагування на зміну світової кон’юнктури та, відповідно до цього, диверсифікацією виробництва, максимально відстоюючи реалізацію національних інтересів заради економічної безпеки та високих стандартів життя населення. Для оцінки конкурентоспроможності національної економіки застосовують кількісні (hard data) та якісні (survey data) (експертні та соціологічні) методи. Кількісні — базуються на використанні математичних і статистичних методів аналізу для показників. Це здебільшого стосується обсягів ринку в грошовому чи натуральному вираженні, цін, витрат і факторів, які на них впливають. Даний метод використовують у своїх дослідженнях, передусім, консалтингові фірми, які оцінюють конкурентоспроможність різних країн світу та роблять конкретні технікоекономічні обґрунтування різних методів і підходів до їх підвищення. Кількісний аналіз доповнює якісний, оскільки не всі фактори та механізми зростання конкурентних переваг нагромадження потенціалу конкурентоспроможності, можна виміряти. Цей метод достатньо точний, хоча й дає можливість оцінити явище через певний проміжок часу.

Міжнародна конкурентоспроможність країн за методикою Всесвітнього економічного форуму:

Для ключових інноваторів:

Іккк.інн.(GSI с інн.)= 1/2 Iт (технолог.індекс) + 1/4 Iс ін (індекс суспільних інститутів) +1/4Ім.с(індекс макроеконом середовища)

Для не ключових інноваторів:

Ік н інн.(GCIн-сінн.)= 1/3 Іт+1/3Іс ін. +1/3Ім.с.

The Global Competitiveness Index(індекс глобальнконку-сті):

І глоб.конк.=а*ci1+b*ci2+c*ci3

1 –субіндекс базисних вимог

2–субіндекс посилення ефективності

3–субіндекс інновацій

A,b,c – статистична вага відповідних субіндексів

Для аналізу використовуються загальнодоступні статистичні дані та результати опитування керівників компаній у країнах, охоплених дослідженням, за 12 групами чинників.

Субіндекси базового розвитку

1 Державні інститути:

2.Інфраструктура:

3.Макроекономічне середовище

4.Стан охорони здоровя та освіти:

Субіндекси керованої ефективності

5. Вища освіта та професійна підготовка:

6.Ефективність товарних ринків:

7.Ефективність ринку праці:

8.Розвиток фінансових ринків:

9.Технологічна готовність:

10.Обсяг ринку:

Субіндекси інноваційного розвитку

11. Рівень розвитку бізнесу

12.Іінновації

Крім того, дослідження враховує стадію економічного розвитку країни – базового розвитку (1), керованої ефективності (2), інноваційного розвитку (3) або перехідний етап (від 1 до 2 та від 2 до 3). На конкурентоспроможність певної групи країн визначальний вплив має відповідна група факторів, для якої розраховується свій субіндекс Оцінкаміжн. конк-сті країни за методикою Інституту менедж і розвитку(IMD)(м. Лозанна)

314 критеріїв для дослідження згідно 4 груп факторів:

Економічна ефективність (продуктивність економіки)

Ефективність уряду

Ефективність бізнесу

Ефективністьінфраструктури





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1130 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...