Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пріоритети Лісабонської страт



Лісабонська стратегія це стратегічна мета Європейського Союзу, спрямована на підвищення глобальної конкурентоспроможності Союзу через економічне оновлення та поліпшення в соціальній сфері й охороні довкілля. Європейська Рада в Лісабоні в березні 2000 року визначила для Європейського Союзу завдання на наступне десятиліття: стати найконкурентоспроможнішою та найдинамічнішою в світі економікою, що базується на знаннях, здатна до постійного зростання, забезпечує більше кращих робочих місць та тісніше соціальне гуртування.

Досягнення цієї мети передбачало загальну стратегію, спрямовану насамперед на перехід до економіки і суспільства, що базуються на знаннях, за допомогою поліпшення політики інформатизації та політики в галузі досліджень і розробок, а також шляхом активізації процесу структурних реформ у напрямі конкурентоспроможності та інновацій.

Реалізація лісабонської стратегії на практиці виявилася дуже непростою справою і наштовхнулася на численні перепони. як наслідок, у середині десятирічного терміну її реалізації, тобто в 2005 р., Лісабонську стратегію було оновлено шляхом ухвалення Партнерства заради зростання та зайнятості та доповнення його Програмою дій Союзу і відповідними національними програмами в цій сфері. Згодом «Лісабонську стратегію» 2000-го року замінила програма розвитку «Європа 2020», що має на меті забезпечити тіж пріоритети, що й попередня: високий рівень зростання та зайнятості в ЄС.

Основні напрями оновленого варіанта лісабонської стратегії передбачали перетворення Союзу на місце, сприятливе для інвестицій і зайнятості. це мало здійснюватися, зокрема, через забезпечення відкритих і конкурентних ринків усередині ЄС і за його межами (з особливим наголосом на усуненні перешкод для конкуренції у сферах енергетики, телекомунікацій і фінансових послуг), розширення і поліпшення європейської інфраструктури, доповнення єдиного ринку компонентами, що охоплюють ринки фінансових послуг і сектор послуг в цілому, енергетику, транспорт, державні закупівлі, сферу регульованих професій, впровадження патенту Співдружності та інші заходи.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 331 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...