Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розподіл ринкових часток між конкурентами та інтенсивність конкуренції



Для оцінки характеру розподілу ринкових часток між конкурентами зазвичай користуються показником, який відображає ступінь концентрації виробництва галузі. Такий показник дозволяє оцінити ступінь монополізації ринку і є величиною, зворотною до інтенсивності конкуренції. Для розрахунку використовується так званий чотирьох частковий показник концентрації

CR4 = де

ОР1— обсяг реалізованої продукції і-го підприємства

ОР — загальний обсяг реалізації продукції завданого асортименту

Коефіцієнти концентрації розраховуються і відслідковуються національною статистикою США і Франції для 4,8, 20, 50,100 провідних підприємств ринку. В Німеччині, Англії і Канаді для 3,6, 10. З середини 80 років СR4 став використовуватися і в країнах Східної Європи, зокрема, в Угорщині і Польщі.

Також характер розподілу ринкових часток відображає індекс Херфіндаля-Хершмана (Іn): In=∑ Д і2, де Ді – це частка і-ого підприємства в загальному обсязі продажу на ринку. Середовище вважається конкурентним, якщо індекс менший 1000.

Індекс Розенблюта (Ir)=1/(2∑(i*Ді)-1), і-ранг підприємства в залежності від його частки на ринку. При Ir=1 ринок є повністю монополізованим.

Інтенсивність конкуренції на основі оцінки ступеня схожості часток конкурентів (Uд)= , Дср-середнє значення Ді





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 922 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...