Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Попит, закон попиту. Цінові та нецінові детермінанти попиту



Попит – є подана на ринку потреба. Але це не звичайна потреба, а потреба, забезпечена відповідними грошовими засобами, це потреба підкріплена грошима, або платоспроможна потреба. Попит – це кількість благ, які споживачі хочуть і в змозі придбати по даній ціні в обумовлений період часу.

На попит впливає дуже багато факторів. Перш за все, це ціна даного товару, а також ціни інших товарів (товарів-субстиутів та компліментарних товарів). Це доходи покупців, їх вподобання, смаки та переваги, цінові та дефіцитні очікування, реклама, кількість покупців.

Залежність обсягу попиту від названих факторів називається функцією попиту.

Вона записується:

Qd = f(P, Pa,Pb,…..I,T,W), де

Qd – обсяг попиту на даний товар;

P, Pa,Pb - ціни даного та інших товарів;

I – доход покупців;

T – смаки та переваги покупців;

W – очікування покупців.

Якщо розглядати вплив на попит тільки одного фактору, а саме ціни, то функція попиту має вигляд:

Qd = f(P)

Існує зворотній зв'язок між ціною і величиною попиту на даний товар, зниження ціни веде до зростання величини попиту і навпаки. Ця залежність одержала назву закону попиту.

Закон попиту обумовлюється:

 здоровим глуздом та повсякденним досвідом, які підказують людям купувати більше товарів за низькою ціною, ніж за високою;

 законом спадної граничної корисності, коли корисність, яку людина здобуває від кожної наступної одиниці продукту зменшується, тому покупець придбає цю додаткову одиницю продукту лише за умови, що ціна її зменшиться;

 ефектом доходу та ефектом заміщення. Зниження ціни товару дозволяє покупцеві придбати більшу його кількість при тому ж доході, не відказуючи собі у придбанні других продуктів. Тобто зниження ціни підвищує купівельну спроможність доходу споживача. Ефект заміщення полягає в тому, що з пониженням ціни у покупців з’являється стимул купити дешевого товару більше замість аналогічного дорогого.

Таким чином, зміст і дія закону попиту обумовлюється, тим, що, по-перше, зниження ціни притягує нових покупців, а по-друге, спонукає кожного покупця зробити додаткові покупки і навпаки.

Ціна є основною детермінантою попиту, зміна якої спричиняє зміни в обсязі попиту, що графічно відповідає руху між точками на даній кривій попиту.

Ціна є основною детермінантою попиту, зміна якої спричиняє зміни в обсязі попиту, що графічно відповідає руху між точками на даній кривій попиту.

Нецінові детермінанти попиту спричиняють зміни у попиті, що графічно відповідає зміщенню всієї кривої попиту: праворуч-вгору, якщо попит зростає, і ліворуч-вниз, якщо попит скорочується. Нецінові детермінанти являють собою основні мотиви споживчого попиту.

До нецінових детермінант попиту відносяться: смаки і уподобання споживачів; доходи споживачів; ціни сполучених товарів; кількість споживачів на ринку; очікування споживачів відносно майбут-ніх цін.

Смаки і уподобання споживачів визначаються звичаями, рекламою, модою, освітою і здатні змінювати попит в обох напрямках за незмінної ціни та інших рівних умов. Наприклад: пропаганда здорового способу життя може спричиняти зростання попиту на спортивний одяг й інвентар за незмінності їхніх цін та інших рівних умов. Крива попиту на ці товари зміститься праворуч (від D1 на D3). Цей же показник може викликати скорочення попиту на тютюнові вироби та алкогольні напої, крива попиту на ці товари зміститься ліворуч.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 2102 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...