Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Демонстраційний матеріал до уроків образотворчого мистецтва



Демонстраційними матеріалами у процесі навчання образотворчого мистецтва у початкових класах є наступні.

1. Предметні наочні посібники (для малювання з натури – муляжі, гіпсові фігури, розети, іграшки, предмети побуту, опудала).

2. Об’ємні моделі для з’ясування будови предметів, світлотіней, кольорознавства, законів перспективи (дротяні моделі геометричних фігур, фігури людини).

3. Навчально-методичні таблиці, що демонструють поетапне виконання роботи, схематичні наочні засоби (таблиці, карти, схеми, графіки і т.д).

4. Репродукції творів мистецтва, дитячі роботи, фотографії, рисунків, творів мистецтва.

Велике освітнє і виховне значення має такий вид унаочнення, як демонстрація репродукцій картин, етюдів, замальовок видатних художників. Наприклад „Березовий гай” І.Левітана, „Ніч над Дніпром” А.Куїнджі, „Небесний бій” М.Реріха, „Весна” Г.Яблонської, „Альонушка” В.Васнєцова, „Козаки в степу”, „Сурські пороги на Дніпрі”, „На Орелі”, „Козача гора” С.Васильківського, „На Україні” П.Левченка, „Українська дівчина” В.Маковського та ін. Показ репродукцій викликає значне пожвавлення творчої активності дітей, створює в класі емоційне піднесення. Звичайно, репродукцію картини неможливо вважати взірцем, якого здатні досягнути учні, але ознайомлення з вершинами професійної майстерності має велике значення. Тут доречно згадати про досвід роботи дитячих художніх студій. З дітьми молодшого шкільного віку педагоги проводять заняття типу „діалог з майстром”. Наприклад, дітям демонструються графічні роботи Вінсента Ван Гога, виконані тушшю і пропонується зобразити певний мотив з натури у стилі майстра. Завдання такого типу важливі не лише для вироблення навичок вільного володіння образотворчими засобами, але й для розуміння того, що кожен майстер володіє своїм неповторним, тільки йому притаманним художнім почерком.

Для розкриття учбових завдань уроку образотворчого мистецтва можна використовувати вдалі ілюстрації із методичних посібників та дитячих книжок. Адже малюнки в книжках - це перші витвори образотворчого мистецтва, з якими знайомляться діти. Ці малюнки використовуються на уроках сюжетного малювання за мотивами казок, віршів, легенд. Сучасні видавництва випускають велику кількість дитячих книжок, що вдало ілюстровані художниками. Позитивним моментом є те, що в більшості малюнків знаходять відображення національні традиції, місцевий український колорит. Художники „одягають” героїв казок в народні костюми, зображають рідну дітям природу. Слід виділити декілька основних моментів щодо відбору ілюстрацій:

4 Потрібно, щоб кожний учень був обізнаний з художнім твором, до якого пропонується ілюстрація.

5 Зміст ілюстрації має бути зрозумілим і цікавим для учнів.

3. В ілюстраціях за допомогою різних виражальних засобів мають бути передані образи і характери героїв (добрий, злий), певний настрій (веселий, сумний), або прослідковується сюжетна лінія.

4. Демонструючи ілюстрацію, слід назвати ім'я та прізвище художника, показати, де вони записуються в книжці.

Знайомлячи дітей з ілюстрацією, спочатку слід спромогтися викликати в учнів емоційний відгук на малюнок художника і прислухатися до їх реакції. Процес розгляду ілюстрації вчитель веде цілеспрямовано: від цілого до часткового, пам'ятаючи, яку саме мету він переслідує, на чому слід акцентувати увагу дітей.

Кожен вчитель образотворчого мистецтва повинен зберігати найкращі роботи учнів з будь-якої теми. Ці малюнки можна з успіхом застосовувати як наочний матеріал на уроках в інших класах Адже дітям найбільш зрозумілою є образна мова їх однолітків, виражена в малюнках, які демонструє вчитель. Одночасно діти переконуються у своїх творчих можливостях. Щоб захопити всіх учнів художньою творчістю, кожній дитині важливо пережити успіх в своїй роботі: опинитися в атмосфері успіху. Наприкінці кожного уроку рекомендується створювати виставку робіт більшості учнів, проводити обговорення. Обговорення робіт є дуже важливим елементом уроку, тому акцентується увага дітей на отриманих результатах, повторюється нова тема уроку і зростає цікавість учнів один до одного, розкриваються переваги кожного і визначається ступінь чуйності дітей на успіхів та недоліків однокласників. Виставки дитячих робіт створюють в класі естетичне середовище, дарують емоційне задоволення учням. Діти переконуються, що їхня праця потрібна, а це є могутнім стимулом для роботи надалі. Бажано, щоб класна кімната завжди була прикрашена дитячими малюнками, ліпленням, декоративними і конструкторськими роботами.

Важливу роль для усвідомлення учнями процесу роботи на уроках образотворчого мистецтва відіграють методичні таблиці, схеми. Послідовність роботи над малюнком слід розглядати як розкриття конкретних навчальних завдань. Рекомендуючи учням методичну послідовність виконання малюнка та ілюструючи етапи робота таблицями, вчитель повинен сконцентрувати увагу не на зовнішньому характері зображення, а на тих навчально-аналітичних задачах, які слід розв'язати на даній стадії. Під час виготовлення методичних таблиць, що наочно розкривають етапи роботи над малюнком вчителю необхідно мати на увазі наступні аспекти.

Таблиця наочно демонструє, що потрібно зробити на конкретному етапі, і в якому обсязі.

Кожний етап роботи охоплює порівняно невеликий обсяг учбового матеріалу, що відповідає віковій специфіці учнів. Таблиця є максимально лаконічною і повністю розкриває необхідні відомості.

Послідовність етапів, їх зміст ретельно осмислюються учителем. По-перше, виділяються найважливіші моменти побудови зображення, по-друге, встановлюється їхня черговість, щоб у школяра виробилася певна система роботи над малюнком.

Малюнки виконуються дуже чітко і точно. В методичних таблицях не повинно бути розчерків, штрихів, котрі ускладнюють вияв закономірностей побудови форми.

Таблиці можуть супроводжуватися невеликим текстом інструктажем. Методичні пояснення мають бути короткими, сприйматись однозначно, складатись з опорних слів.

На таблицях бажано писати заголовки, які даватимуть цільову установку - головне завдання в роботі над малюнком.

Отже, наочність у всіх її формах і виявах є постійним компонентом кожного уроку образотворчого мистецтва. Принцип наочності має пронизувати всю систему навчання образотворчій діяльності учнів молодших класів.

Під час проведення уроків образотворчого мистецтва у початкових класах слід використовувати музичну наочність. Ученими встановлено, що за допомогою слухових аналізаторів людина засвоює лише 15 % інформації, за допомогою зорових 25%, а коли об'єднуються слуховий і зоровий аналізатори - 65 %. Під час слухання музики учні люблять фантазувати, мріяти, придумувати власні образи, сюжети. На запитання вчителя: „Як би ви хотіли передати свої музичні враження розповіддю чи малюнком?” більшість дітей вибрала малюнок. Поєднання музики й образотворчого мистецтва дає змогу ознайомити учнів з основними поняттями образотворчої грамоти: колір, штрих, пляма, лінія, провести паралель з нотою, звуком, тембром тощо, вдосконалюючи з тим техніку вдосконалення в практичній роботі.

Вважаючи, що основою музичного мистецтва є класика, загальноприйняті цінності, для формування творчих здібностей учнів на уроках образотворчого мистецтва слід використовувати класичні музичні твори, в яких втілено ідеї добра, справедливості, гармонії, краси. Наприклад: „Пори року” та „Лебедине озеро” П.Чайковського, музику А.Вівальді, М.Римського-Корсакова, В.Косенка тощо.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 4782 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...