Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Схема 3



Слово вчителя. Навчальний процес — це завжди спільна діяльність учителя й учнів. Слово вчителя є одним із найдієвіших засобів впливу на свідомість, емоції, почуття, творчість молод­ших школярів. Програма „Образотворче мистецтво” для 1-4 класів вимагає такого викладу змісту образотворчого мистецтва, цінностей художньої культури, який сприяв би якнайглибшому їх засвоєнню молодшими школярами та перетворенню на власні особисті цінності. Для цього педагог повинен добре володіти художнім словом.

В.О.Сухомлинський справедливо зазначав, що: „В руках педагога слово - такий самий могутній засіб, як і музичний інструмент у руках музиканта, як фарби в руках живописця, як різець і мармур у руках скульптора. Як без скрипки немає музики, без фарб і пензля - живопису, так без живого, трепетного, хвилюючого слова немає школи, педагогіки. Слово - це ніби місток, через який наука виховання переходить у мистецтво, майстерність” [110, с. 497].

За допомогою слова вчитель організовує засвоєння образотворчих знань учнями, формує вміння і навички давати емоційно-естетичну оцінку мистецьким явищам. Зважаючи на психологічні особливості молодших школярів, їхню потребу в наслідуванні поведінки вчителя, особливої значущості набуває слово педагога як потужний метод і засіб навчання.

Виконуючи інформаційну, виховну, розвивальну, естетичну функції, слово вчителя ви­являється у визначеному темпі мовлення, силі голосу, ритмомелодиці мовленого. Слово вчителя має бути розміреним і виразним, із підвищенням сили голосу під час уведення нових мистецтвознавчих понять і термінів, відповідати нормам усної української мови. Зв'язний виклад учителя забезпечує засвоєння матеріалу учнями на рівні сприйняття. Основ­на його функція — інформаційна, що передбачає передачу молодшим школярам навчальної інформації, організацію її осмислення і запам'ятовування.

Водночас зв'язний виклад мовленого матеріалу впливає на пізнавальну ді­яльність учнів, активізує мовлення і мислення молодших школярів. Характер організації матеріалу у процесі зв'язного викладу вчителя може бути описово-розповідним і проблемним. Проблемний виклад навчального матеріалу сприяє підвищенню пізнавальної активності учнів, свідомому опануванню знань.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 1377 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...