Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Модель "шокової терапії"



Залежно від швидкості здійснення трансформації з командної економіки у соціальне орієнтовану ринкову розрізняють два підходи, або дві моделі: 1) радикального підходу, або так званої шокової терапії, і 2) поступових ринкових перетворень з поетапним поглибленням (так звана градуалістська модель). За першою моделлю передбачається здійснення комплексу взаємопов'язаних заходів, спрямованих на заміну централізованого планування основними елементами ринкового механізму протягом відносно короткого періоду. Серед таких заходів швидка лібералізація цін і торгівлі, здійснення цілеспрямованої програми стабілізації для забезпечення стійкості цін, реформа валютних відносин, створення умов для розвитку приватного підприємництва, демонополізація економіки, реформування фінансово-кредитної і податкової систем, створення законодавчого поля ринкової економіки.

Ідея радикального підходу полягає в тому, що за існування можливості швидких перетворень їх необхідно використати. Деякі перетворення можна зробити швидко, інші вимагають довших строків, але їх не треба відкладати. Такий підхід дає змогу досягти так званого критичного розміру перетворень, що усуває можливість відкочування до попереднього стану. Цю модель було використано країнами Центральної та Східної Європи й Балтії, де перетворення прагнули здійснити за максимально короткий строк, щоб забезпечити незворотність старої системи.

Виділення двох моделей перехідної економіки має відносно умовний характер, їх вибір залежить від економічних і політичних умов країн, що стали на шлях трансформації економіки. В Україні можливостей для градуалістської моделі трансформації економіки не було. Вони були втрачені ще за часів СРСР. Тому модель радикального підходу була безальтернативною. Складність трансформаційних процесів у нашій країні зумовлена й тим, що вона практично не мала власної економічної системи — економічний потенціал, розташований на її території, був складовою частиною економічної системи СРСР. Тому поряд із здійсненням трансформаційних процесів, спрямованих на ринкові перетворення, необхідно було розв'язати проблему формування власної економічної системи.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 1142 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...