Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Градуалістська модель ринкової трансформації командної економіки



Залежно від швидкості здійснення трансформації з командної економіки у соціальне орієнтовану ринкову розрізняють два підходи, або дві моделі: 1) радикального підходу, або так званої шокової терапії, і 2) поступових ринкових перетворень з поетапним поглибленням (так звана градуалістська модель).

Градуалістська модель передбачає поступове здійснення трансформаційних заходів. Останні реалізуються спочатку в експериментальному порядку з подальшим поширенням набутого досвіду на інші сфери економіки. Така стратегія базується на підвищенні ефективності й зростанні доходів за рахунок первісних часткових реформ, що створює умови для подальших економічних перетворень. Характерним для цієї моделі є тривале співіснування командних та ринкових методів економічної діяльності з жорстким контролем держави за економікою як на макро-, так і мікрорівні. Найтиповішим прикладом цієї моделі є Китай. Там спочатку здійснили заходи, що відкрили шлях до створення спільних з іноземним капіталом підприємств. Потім почалася поступова лібералізація цін. Ринковим трансформаціям спочатку був підданий аграрний сектор економіки, а потім почався поступовий перехід на ринкові умови у промисловості та інших галузях економіки. Наступним етапом було реформування державного управління економікою і фінансово-кредитної сфери.

Виділення двох моделей перехідної економіки має відносно умовний характер, їх вибір залежить від економічних і політичних умов країн, що стали на шлях трансформації економіки. В Україні можливостей для градуалістської моделі трансформації економіки не було. Вони були втрачені ще за часів СРСР. Тому модель радикального підходу була безальтернативною. Складність трансформаційних процесів у нашій країні зумовлена й тим, що вона практично не мала власної економічної системи — економічний потенціал, розташований на її території, був складовою частиною економічної системи СРСР. Тому поряд із здійсненням трансформаційних процесів, спрямованих на ринкові перетворення, необхідно було розв'язати проблему формування власної економічної системи.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 1450 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...