Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості моделі ринкової трансформації економіки України



Складність трансформаційних процесів у нашій країні зумовлена й тим, що вона практично не мала власної економічної системи — економічний потенціал, розташований на її території, був складовою частиною економічної системи СРСР. Тому поряд із здійсненням трансформаційних процесів, спрямованих на ринкові перетворення, необхідно було розв'язати проблему формування власної економічної системи.

Ринкові трансформації в Україні гальмувались і такими обставинами, як слабкість політичної влади, невизначеність стратегічних цілей реформування економіки, непослідовність у здійсненні економічних реформ. У цьому напрямі діяли і такі фактори, як практично повна відсутність приватного сектора економіки, а отже й навичок підприємництва; засилля державного монополізму в економіці; неефективна структура економічного потенціалу (надмірна частка галузей важкої промисловості і військово-промислового комплексу); низька якість переважної частини вітчизняної продукції, що робила її неконкурентоспроможною не лише на зовнішньому, а й на внутрішньому ринку; негативне ставлення переважної частини населення до підприємництва і непідготовленість до існування за ринкових умов.

Через перелічені причини трансформаційні процеси затягуються, що негативно позначається як на економічному розвитку, так і на життєвому рівні людей. Це призвело до негативного ставлення населення до реформ — на відміну від країн Центральної Європи та Балтії.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 495 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...