Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 5. Основи методології економічного аналізу



Одним з найважливіших методологічних питань в аналізі господарської діяльності є визначення розміру впливу окремих факторів на приріст результативних показників. В детермінованому факторному аналізі (ДФА) для вирішення цього питання використовуються способи: ланцюгової підстановки, індексний, абсолютних різниць, відносних різниць, пропорційного ділення та часткової участі, інтегральний.

Спосіб ланцюгової підстановки використовується для розрахунку впливу факторів в усіх типах факторних моделях: адитивних, мультиплікативних, кратних та змішаних (мультиплікативно-адитивних, кратно-адитивних).

З використанням індексного методу можна визначити вплив різних факторів на зміну результативних показників в мультиплікативних та кратних моделях.

Способи абсолютних різниць та відносних різниць використовуються лише в мультиплікативних та мультиплікативно-адитивних моделях.

Способи пропорційного ділення та часткової участі використовуються в моделях адитивного та кратно-адитивного типу.

Елімінування як спосіб детермінованого факторного аналізу має суттєвий недолік. При його використанні виходять з того, що фактори змінюються незалежно один від одного. Насправді ж вони змінюються спільно, взаємопов’язано і в наслідок цієї взаємодії утворюється додатковий приріст результативного показника, який приєднується до одного з факторів моделі, як правило, до останнього. У зв’язку з цим величина впливу факторів на зміну результативного показника змінюється залежно від місця, на яке поставлено той або інший фактор в детермінованій моделі.

Інтегральний спосіб дозволяє позбутися цього недоліку. Використання цього способу уможливлює отримання точніших результатів розрахунку впливу факторів проти способів ланцюгових підстановок, абсолютних та відносних різниць. Він використовується для розрахунку впливу факторів в мультиплікативних, кратних та змішаних моделях кратно-адитивного типу.

Задача 5.1. Виконайте факторний аналіз економічних показників діяльності підприємства. Використайте показники, що наведені в табл.5.1 і складіть сім детермінованих факторних моделей різних типів. Для розрахунку впливу факторів на результативний показник використайте різні способи детермінованого факторного аналізу.

Таблиця 5.1

Показник Звітний рік Попередній рік
Обсяг товарної продукції, тис. од. 560,3 735,2
Собівартість одиниці продукції, грн. 8,5 8,3
Ціна реалізації одиниці продукції, грн. 10,2 10,0
Вартість основних фондів, тис. грн. 659,5 750,3
Вартість обігових засобів, тис. грн. 101,2 145,0
Середньооблікова чисельність персоналу, осіб.    
Середньорічна заробітна плата, грн.    




Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 325 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...