Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дайте визначення соціального інституту. Вкажіть, які суспільні потреби задовольняють соціальні інститути



Соціальний інститут – це такий тип соціальних систем, що склався на основі спільнот, соціальні зв’язки котрих обумовлені об’єднанням організацій. Соціальні інститути діють від імені суспільства як цілого. Соціальні інститути виконують в суспільстві функції соціального управління та соціального контролю як одного з елементів управління. Соціальні інститути керують поведінкою членів спільноти через систему санкцій та нагород.

Кожний існуючий соціальний інститут задовольняє певні потреби суспільства. Суспільстві інститути гарантують свободи в певних видах діяльності – свободу творчості, нововведень, свободу слова, права на отримання прибутку, на житло тощо. Найважливішими соціальними інститутами є політичні інститути. З їхньою допомогою встановлюється та підтримується політична влада. Економічні інститути забезпечують процес виробництва та розподілу товарів та послуг. Сім’я також є одним з найважливіших соціальних інститутів. Цей соціальний інститут задовольняє потребу в відновленні людського роду та вихованні дітей, реалізує відносини між поколіннями тощо.

Соціальні інститути регулюють дії індивідів в рамках соціальних відносин, стимулюючи бажану поведінку. Вони визначають та підтримують загальний порядок, з допомогою системи своїх соціальних регуляторів. Соціальні інститути проводять інтеграцію прагнень, дій та відносин індивідів та забезпечують внутрішню згуртованість спільноти.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 267 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...