Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вкажіть яким методам соціології О. Конт надавав перевагу і чому?



В якості самостійної науки про суспільство соціології сформувалася в середині ХІХ ст. Огюст Конт зробив неабияк внесок в розвиток даної науки. Саме він ввів термін «соціологія». Він уперше різко протиставив соціологію філософії. Головним досягнення О.Конта в розвитку соціології вважається розроблена методологія соціологічного дослідження. Він запропонував використовувати 4 методи для вивчення суспільства: порівняльний та історичний (теоретичний аналіз), а також спостереження та експеримент (збір емпіричної інформації).

Основним методом він вважав спостереження за соціальними фактами. Спостереження – це безпосередньо спрямовані сприйняття та реєстрація соціальних процесів. Спостереження бувають включеними та не включеними; відкритими та прихованими; вільні та стандартизовані тощо. Перевагою цього методу є те, що його проведення відбувається одночасно з розвитком явищ та процесів, що вивчаються. Цей метод фіксує явище безпосередньо в момент його протікання та виявлення конкретних зв’язків у реальному часі. Щодо експерименту, то він у дечому схожий з спостереження, але під час експерименту спостерігається активний вплив дослідника на ситуацію, що він досліджує. Позитивним аспектом в проведенні соціального експерименту є лише те, що дослідник приймає в ньому активну участь.

Далі йде порівняльний метод та історичний. Порівняльний полягає в тому, що відбувається зіставлення життя народів та діяльності держав. Він допомагає віднайти спільне в розвитку народів, а також виявити певні етапи розвитку цього суспільства. Історичний же метод полягає в тому, аби порівняти послідовні стани суспільства, враховуючи зв’язки з минулим, теперішнім та майбутнім. Він допомагає виявити тенденції та закономірності розвитку суспільства.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 294 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...