Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

SWOT - аналіз як інструмент стратегічного управління



SWOT - АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

ТОВ «ІНВІНО»

SWOT - аналіз як інструмент стратегічного управління

Для вивчення зовнішнього оточення і внутрішнього середовища підприємства в системі стратегічного управління використовуються такий управлінський інструмент як SWOT-аналіз (перші букви англійських слів: strengths - сильні сторони, weaknesses - слабкі сторони, opportunities - можливості і threats - загрози). SWOT - аналіз передбачає проведення дослідження зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства. У результаті SWOT-аналізу менеджер одержує інформацію для генерації альтернативних стратегій розвитку підприємства.

У процесі SWOT-аналізу визначається загрози та можливості, які можуть виникнути у зовнішньому середовищі, а так само сильні і слабкі сторони, які має підприємство.

Аналіз факторів зовнішнього середовища здійснюється з метою виявлення та передбачення потенційних можливостей і загроз для підприємства. Аналіз зовнішнього середовища дозволяє своєчасно прогнозувати вплив загроз і можливостей на діяльність підприємства. Крім цього, аналіз зовнішнього оточення дозволяє розробляти ситуаційні плани на випадок виникнення несподіваних обставин та формувати стратегію, яка дозволяє досягти встановлених цілей у майбутньому.

Внутрішнє середовище безпосередньо впливає на діяльність підприємств і визначає її потенціал. Метою аналізу внутрішнього середовища підприємства є виявлення її внутрішніх сил для максимального використання зовнішніх можливостей і виявлення слабких сторін підприємства, які можуть ускладнити проблеми, пов'язані із зовнішніми загрозами. Метод, за допомогою якого виповнюється діагностика внутрішнього середовища, називається управлінським обстеженням.

Слід підкреслити, що аналіз зовнішнього середовища має пріоритет рівний аналізу внутрішнього середовища підприємства. Пріоритетність аналізу зовнішнього середовища обумовлюється тим, що в умовах нестабільності зовнішнього оточення головні фактори успіху господарюючого суб'єкта знаходиться в його зовнішньому середовищі.

Місце SWOT-аналізу в процесі формування і вибору стратегій підприємства відображено на рисунку 1. Генерація альтернативних стратегій розвитку підприємства на підставі SWOT-аналізу виконують фахівці відділу економічного аналізу та прогнозування або фахівці стратегічного менеджменту [17-18].

Рисунок 1 - Место SWOT - анализа в процессе выбора стратегии предприятия






Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 1139 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...