Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічний і соціальний розвиток Англії в XV ст



Протягом XV ст. розклад феодалізму в Англії відбувався ще інтенсивніше.' Посилилось значення промисловості в загальному господарстві країни. Англійська суконна промисловість досягла особливо вели­ких успіхів. В Англії вироблялося високоякісне сукно, частину якого уже в значній кількості вивозили за кордон. Прядіння і ткацтво вовни дуже поширилось не лише у містах, а й по селах у фор­мі кустарного промислу на скупників — «сукнарів». Поряд з вов­ною, яка й надалі займала велике місце в англійському експорті, в XV ст. багато вивозилось також із сільських місцевостей грубо­шерстих сільських сукон, які далі дороблялись у Фландрії.

В XV ст. англійські купці почали вести широку торгівлю у різ­них морях. У зв'язку з цим посилено розвивалося англійське ко­раблебудування. Частина великих купців, що вели заморську тор­гівлю, утворили в 70-х роках XV ст. першу заморську компанію купців, яка монополізувала у своїх руках насампе­ред торгівлю сукнами в Ла-Манші на Північному морі.

Клас англійських феодалів в XV ст. різко поділився на дві частини: велике феодальне дворянство, яке звичайно само не вело господарства, а здавало весь свій домен в оренду, і середнє та дрібне дворянство, яке складалося з рицарів і джентльменів, що експлуатували найману працю, торгували хлібом та вовною, поси­лали своїх синів до міста навчатись ремеслу й торгівлі. Ця части­на дворян, попередників майбутнього джентрі, близько стояла до буржуазії за способом ведення господарства і часто ріднилася з нею за допомогою шлюбів.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 490 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...