Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зародження раньокапіталістичних відносин в Італії. Виникнення мануфактур



В XIV в Півн. І Сер. Італії виникаютьрраньокапіталістичні відносини. На початку XIV цеховий устрій починає тормозитирозвиток ремесла. Виникає поділ цехів на старші і молдші посилюється соціальна нерівність у середині цехів, погіршення становища учнів і підмайстрів, які постпово перетворювалися в вічних підмайстрів, і фактично в найманих робітникіів. Другою умовою було особисте звільнення селян, що супроводжувалося х оезземеленням. Ці сеяни масово перехоили в міста, де згодом утворили прошарок найманих робітників.

Найперше ранньокапіталістичні відносини зароджуютьсяв Флоренції. Вже в 30-х роках XIV в. в Флоренції нараховувалося близько 200 тканиноробних майстерень. Використовуючи найману праю в рік вони виготовляи до 80 тис. кусків тканини, вартість яких в три рази перевищувала міський бюджет. В цих майтернях відбувався розпоіл праці, що є однією з головних рис мануфактури. Враховуючи той факт, що в цих майстернях використовувалася ручна праця, то фони отримали назву мануфактури (латинських рука і робити).

Розквіт мануфактурного призводив до збагачення міської верхівки. Багаті пополани вели активне будівництво палаців, церков. Робчий день робітників скалдав 14-16 год. Вони працювали під наглядо наглядача, якого запрошували з іншого міста, який слідкував що не створювалися незаконні союзи працівників. Якщо робітник не відпрацьовув аванс його могли увязнити чи піддати тілесним покаранням.

Але ранньокапіталістичні відносини торкнулися лише окремих міст Пів. І Сер. Італії і лише окремі галузі виробництва. В Папскій областй та на півдні панував фодалізм.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 866 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...