Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Консервація та ліквідація свердловин



9.14.1. При ліквідації свердловин, у які не спущені експлуатаційні колони, в інтервалах залягання пластів з вмістом токсичних речовин встановлюються цементні мости. Цементний міст повинен перекривати потужність пласта не менше, ніж на 100 м вище покрівлі пласта.

9.14.2. В башмак останньої проміжної колони ліквідованої свердловини встановлюється цементний міст висотою не менше 200 м.

9.14.3. Цемент для встановлення цементних мостів повинен бути корозійностійким і відповідати геолого-технічним умовам.

9.14.4. Рідина, якою заповнюється стовбур свердловини, повинна бути оброблена інгібітором корозії та нейтралізатором.

9.14.5. Наявність та міцність цементних мостів, встановлених у відкритому стовбурі свердловини, перевіряється шляхом розвантаження бурильного інструменту. Величина навантаження встановлюється, виходячи з допустимого питомого тиску на цементний камінь. За результатами перевірки цементного моста на міцність та герметичність складається акт.

9.14.6. Гирло ліквідованої свердловини обладнується трубною головкою та корінною засувкою в антикорозійному виконанні, а також відводами для контролю тиску в трубному та міжколонному просторах. Навколо гирла свердловини обладнується площадка 2х2 м з огородженням.

9.14.7. Для запобігання замерзанню верхня частина стовбура ліквідованої свердловини на глибину 5 м заповнюється незамерзаючою рідиною (соляровим маслом, нафтою, розчином хлористого кальцію).

9.14.8. Після завершення ізоляційно-ліквідаційних робіт через місяць, 6 місяців і в подальшому з періодичністю не рідше 1 разу на рік проводиться контроль тиску в трубному та міжколонному просторах та контроль стану газоповітряного середовища навколо гирла свердловини. Результати замірів оформляються актами.

9.14.9. Консервація свердловини повинна унеможливити вихід токсичних речовин на гирлі та забезпечити захист колон та гирлового обладнання від корозії на весь період консервації.

9.14.10. Консервація свердловини може бути виконана з установленням цементного моста над інтервалом перфорації або без нього.

9.14.11. При консервації свердловини з установленням цементного моста свердловина задавлюється рідиною. Над інтервалом перфорації повинен бути встановлений цементний міст висотою не менше, ніж 50 м. Ліфтова колона повинна бути піднята над цементним мостом не менше, ніж на 50 м.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 638 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...