Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інтенсифікація видобування нафти і газу



Загальні положення

7.11.1. Роботи з нагнітання в свердловину води, газу, теплоносіїв (гарячої води, пари), хімічних реагентів (полімерів, поверхневоактивних речовин, розчинників нафти) та інших проводяться відповідно до проекту і плану, затвердженому нафтогазовидобувним підприємством. У плані повинні бути зазначені порядок підготовчих робіт, схема розміщення обладнання, технологія проведення процесу, заходи безпеки, відповідальний керівник робіт.

7.11.2. Пересувні насосні агрегати, призначені для роботи на свердловинах, повинні забезпечуватися запірними та запобіжними пристроями, мати прилади, що контролюють основні параметри технологічного процесу.

7.11.3. При закачуванні хімреагентів, пари, гарячої води на нагнітальній лінії біля гирла свердловини повинен бути встановлений зворотний клапан.

7.11.4. Нагнітальна лінія після збирання до початку закачування повинна бути опресована на півторакратний очікуваний робочий тиск.

7.11.5. При гідравлічних випробуваннях нагнітальних систем обслуговуючий персонал повинен бути видалений за межі небезпечної зони. Ліквідація пропусків під тиском забороняється.

7.11.6. Перед початком роботи з закачування реагентів, води і після тимчасової зупинки в зимовий час необхідно переконатись у відсутності в комунікаціях насосних установок і нагнітальних ліній льодових пробок.

Обігрівати трубопроводи відкритим вогнем забороняється.

7.11.7. Обробка привибійної зони, інтенсифікації припливу і підвищення нафтовилучення пластів у свердловинах з негерметичними колонами і заколонними перетоками забороняються.

7.11.8. На період теплової і комплексної обробки навколо свердловини і обладнання, що використовується, повинна бути встановлена небезпечна зона радіусом не менше 50 м.

7.11.9. Пересувні насосні установки необхідно розташовувати на відстані не менше 10 м від гирла свердловини, відстань між ними повинна бути не менше 1м. Інші установки для виконання робіт (компресор, парогенераторна установка та ін.) повинні розміщуватись на відстані не менше 25 м від гирла свердловини. Агрегати встановлюються кабінами від гирла свердловини.

7.11.10. Технологічні режими ведення робіт і конструктивне виконання агрегатів і установок повинні виключити можливість утворення вибухопожежонебезпечних сумішей всередині апаратів і трубопроводів.

7.11.11. На всіх об'єктах (свердловинах, трубопроводах, замірних установках) утворення вибухонебезпечних сумішей не допускається. У планах проведення робіт необхідно передбачати систематичний контроль газоповітряного середовища в процесі робіт.

7.11.12. Викидна лінія від запобіжного пристрою насоса повинна бути жорстко закріплена, закрита кожухом і виведена в скидну місткість для збирання рідини або на прийом насоса.

7.11.13. Вібрація і гідравлічні удари в нагнітальних комунікаціях не повинні перевищувати встановлені норми.

Закачування розчинів та хімреагентів

7.11.14. Роботи повинні виконуватись з використанням необхідних засобів індивідуального захисту і відповідно до вимог інструкції з застосування даного реагенту.

7.11.15. На місці проведення робіт з закачування агресивних хімреагентів (сірчаної, соляної, азотної, фторної кислоти і т.д.) повинен бути:

- аварійний запас спецодягу, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту;

- запас чистої прісної води;

- нейтралізуючі компоненти для розчину (крейда, вапно, хлорамін).

7.11.16. Залишки хімреагентів слід збирати і доставляти в спеціально відведене місце, обладнане для утилізації або знищення.

7.11.17. Після закачування хімреагентів або інших шкідливих речовин до розбирання нагнітальної системи агрегату повинна прокачуватись інертна рідина об’ємом, достатнім для промивання нагнітальної системи. Скидати рідину після промивання необхідно в збірну місткість.

7.11.18. Необхідно вести постійний контроль повітряного середовища робочої зони переносними газоаналізаторами. При вмісті в повітрі закритого приміщення парів агресивних хімреагентів вище ГДК та порушенні герметичності нагнітальної системи роботи повинні бути припинені.

7.11.19. Завантаження термореактора магнієм повинно проводитись безпосередньо перед спусканням його в свердловину.

7.11.20. Завантажений магнієм термореактор, місткості і місця роботи з магнієм необхідно розташовувати на відстані не менше 10 м від нагнітальних трубопроводів та місткостей з кислотами.

Нагнітання діоксиду вуглецю

7.11.21. Обладнання і трубопроводи повинні бути захищені від корозії.

7.11.22. Під час продування свердловини або ділянки нагнітального трубопроводу знаходитись ближче 20 м від зазначених ділянок не дозволяється.

7.11.23. Необхідно вести постійний контроль повітряного середовища робочої зони.

При вмісті в повітрі закритого приміщення діоксиду вуглецю вище ГДК (0,5 об.%) та порушенні герметичності системи розподілу і збору діоксиду вуглецю роботи повинні бути припинені.

Теплова обробка

7.11.24. Парогенераторні та водонагрівальні установки повинні бути оснащені приладами контролю і регулювання процесів готування та закачування теплоносія, засобами для припинення подачі паливного газу у разі порушення технологічного процесу.

7.11.25. Прокладка трубопроводів від стаціонарних установок до свердловини для закачування вологої пари або гарячої води та їх експлуатація здійснюються з дотриманням вимог ДНАОП 0.00-1.11-98.

7.11.26. Відстань від паророзподільного або водорозподільного пункту чи розподільного трубопроводу до гирла нагнітальної свердловини повинна бути не менше 25 м.

7.11.27. Керування запірною арматурою свердловини, обладнаної під нагнітання пари або гарячої води, повинне здійснюватися дистанційно. Фланцеві з'єднання повинні бути закриті кожухами.

7.11.28. В аварійних випадках роботу парогенераторної та водогрійної установок необхідно зупинити, персонал при цьому повинен діяти відповідно до плану локалізації та ліквідації можливих аварійних ситуацій і аварій.

7.11.29. На лінії подачі палива в топку парогенератора або водонагрівальної установки передбачається автоматичний захист, що припиняє подачу палива при зміні тиску в теплопроводі нижче або вище допустимого, а також при припиненні подачі води.

7.11.30. Територія свердловин, обладнаних під нагнітання пари або гарячої води, повинна бути обгороджена і позначена попереджувальними знаками.

7.11.31. Відвід від затрубного простору повинен бути спрямований у бік, вільний від техніки і обслуговуючого персоналу.

При закачуванні теплоносія (зі встановленням пакера) засувка на відводі від затрубного простору повинна бути відкрита.

7.11.32. На гирлі свердловини повинен бути пристрій, компенсуючий подовження колони насосно-компресорних труб від температури. У випадку спуску насосно-компресорних труб без пакера компенсуючий пристрій може бути встановлений не тільки на гирлі свердловини, але й всередині її.

7.11.33. Після обробки свердловини повинні бути перевірені з’єднувальні пристрої, арматура повинна бути пофарбована.

Обробка гарячими нафтопродуктами

7.11.34. Установка для підігрівання нафтопродукту повинна розташовуватись не ближче 25 м від місткості з гарячим нафтопродуктом.

7.11.35. Електрообладнання, що використовується на установці для підігрівання нафтопродукту, повинне бути у вибухозахищеному виконанні.

7.11.36. Місткість з гарячим нафтопродуктом слід встановлювати на відстані не менше 10 м від гирла свердловини з підвітряного боку.

7.11.37. У плані проведення робіт повинні бути передбачені заходи, що забезпечують безпеку працюючих.

Обробка вибійними електронагрівниками

7.11.38. Вибійні електронагрівники повинні бути у вибухозахищеному виконанні. Зборка і випробування вибійного електронагрівника шляхом підключення до джерела струму повинні проводитися в електроцеху.

Розбирання, ремонт вибійних електронагрівників та їх випробування під навантаженням у польових умовах не допускаються.

7.11.39. Спуск вибійного електронагрівника в свердловину та його підняття повинні бути механізовані і проводитись при герметизованому гирлі з використанням спеціального лубрикатора.

7.11.40. Перед встановленням опорного затискача на кабель-трос електронагрівника гирла свердловини повинне бути закрите.

7.11.41. Мережний кабель допускається підключати до пускового обладнання електронагрівника лише після підключення кабель-троса до трансформатора і заземлення електрообладнання, проведення всіх підготовчих робіт у свердловині, на гирлі і відведення людей у безпечну зону.

Термогазохімічна обробка

7.11.42. Порохові заряди (порохові генератори тиску або акумулятори тиску) для комплексної обробки привибійної зони свердловини необхідно зберігати і перевозити відповідно до вимог ДНАОП 0.00-1.17-92.

7.11.43. Порохові генератори (акумулятори) тиску повинні встановлюватися в гірлянду зарядів, що спускається, лише перед її введенням у лубрикатор.

7.11.44. Ящики з пороховими зарядами повинні зберігатися в приміщенні, яке замикається на замок і розташоване на відстані не менше 50 м від гирла свердловини.

7.11.45. Гірлянда порохових зарядів встановлюється в лубрикатор лише при закритій центральній засувці. Пристрій, що спускається, не повинен торкатися плашок засувок. Робота повинна виконуватись двома робітниками.

7.11.46. Підключення спущеного на вибій свердловини порохового генератора або акумулятора тиску до приладів керування і електромережі проводиться в наступній послідовності:

а) герметизація гирла свердловини;

б) підключення електрокабелю гірлянди зарядів до трансформатора (розподільного щитка);

в) відведення членів бригади та інших осіб, що знаходяться на робочій площадці (крім безпосередніх виконавців), на безпечну відстань від гирла свердловини - не менше 50 м;

г) встановлення коду приладів підключення в положення "вимкнуто";

д) підключення кабелю електромережі до трансформатора або приладів керування;

е) подача електроенергії на прилади керування;

ж) вмикання електроенергії на гірлянду з зарядом (виконується лише за командою відповідального керівника робіт).

7.11.47. При використанні під час комбінованої обробки привибійної зони свердловини порохових зарядів типу АДС-6 або інших елементів гідравлічного розриву пласта повинні виконуватись вимоги, що забезпечують збереження експлуатаційної колони.

Гідравлічний розрив пласта

7.11.48. Гідравлічний розрив пласта проводиться під керівництвом відповідального інженерно-технічного працівника за планом, затвердженим підприємством.

7.11.49. Під час проведення гідророзриву пласта знаходження персоналу біля гирла свердловини та нагнітальних трубопроводів ближче 20 м забороняється.

7.11.50. Місця встановлення агрегатів для гідророзриву пласта повинні бути відповідним чином підготовлені і звільнені від сторонніх предметів, які перешкоджають встановленню агрегатів та прокладенню комунікацій.

7.11.51. Агрегати для гідророзриву пластів повинні бути встановлені на відстані не менше 10 м від гирла свердловини і розташовані так, щоб відстань між ними була не менше 1 м і кабіни їх не були повернуті до гирла свердловини.

7.11.52. Напірний колектор блоку маніфольдів повинен бути обладнаний датчиками контрольно-вимірювальних приладів, запобіжними клапанами та лінією скидання рідини, а нагнітальні трубопроводи - зворотними клапанами.

7.11.53. Після обв'язки гирла свердловини необхідно опресувати нагнітальні трубопроводи на очікуваний тиск при гідравлічному розриві пласта з коефіцієнтом запасу 1,5.

7.11.54. Для замірювання і реєстрації тиску при гідророзриві до гирлової арматури повинні бути під’єднані показуючий та реєструючий манометри, винесені на безпечну відстань.

7.11.55. Перед від’єднанням трубопроводів від гирлової арматури слід закрити крани на ній та знизити тиск у трубопроводах до атмосферного.

7.11.56. Застосування пакерувальних пристроїв при гідророзривах пласта обов'язкове, якщо тиск гідророзриву перевищує допустимий для експлуатаційної колони.

7.11.57. При проведенні гідрокислотних розривів необхідно застосовувати інгібітори корозії.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 840 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...