Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

І струминними насосами



7.7.1. Приміщення технологічного блоку установки повинне мати:

* постійну примусову вентиляцію, що забезпечує восьмикратний повітрообмін по повному внутрішньому об’єму приміщення протягом години;

* температуру в блоках не нижче 5°С, рівень шуму не більше 80 дБ, швидкість вібрації не більше 2 мм/с.

7.7.2. Перед входом до приміщення технологічного блоку необхідно:

а) перевірити загазованість приміщення і стан системи вентиляції;

б) увімкнути освітлення;

в) переключити систему газового пожежогасіння з режиму автоматичного пуску на ручний.

7.7.3. При виникненні пожежі в блоці необхідно діяти відповідно до вимог інструкції з пожежної безпеки.

7.7.4. Перед спуском пакера експлуатаційна колона повинна бути прошаблонована, за необхідності, прорайбована, промита до вибою і опресована.

7.7.5. Витягування гідропоршневого насоса, шкребка та іншого обладнання повинно виконуватись із застосуванням спеціального лубрикатора, що входить в комплект установки.

7.7.6. Монтаж і демонтаж лубрикатора необхідно виконувати з використанням приставної драбини з площадкою для обслуговування при закритій центральній засувці з дотриманням інструкції на проведення цього виду робіт.

7.7.7. Кожна нагнітальна лінія повинна бути обладнана манометром і регулятором витрати робочої рідини.

7.7.8. Силові насоси повинні бути обладнані електроконтактними і показуючими манометрами, а також запобіжними клапанами. Відвід від запобіжного клапана силового насоса повинен бути з'єднаний із прийомом насоса.

7.7.9. Справність системи автоматики і запобіжних пристроїв перевіряється в терміни, встановлені інструкцією з експлуатації.

7.7.10. Силова установка запускається в роботу після перевірки справності системи автоматики при відкритих запірних пристроях на лініях всмоктування, нагнітання і перепуску робочої рідини силового насоса. Тиск у напірній системі створюється після встановлення нормального режиму роботи наземного обладнання.

7.7.11. При зупинці силового насоса тиск у нагнітальному трубопроводі повинен бути знижений до атмосферного.

7.7.12. Система виміру дебіту свердловин, показання роботи силових насосів повинні мати вихід на диспетчерський пункт (при автоматизації і телемеханізації промислів).

7.8. Експлуатація нагнітальних свердловин при розробці родовищ з підтриманням пластового тиску методом закачування в пласт сухого газу (сайклінг-процес) або води (заводнення)

7.8.1. Нагнітальні свердловини, через які в продуктивні пласти закачуються робочі агенти (вода, газ, повітря, пара, розчини поверхнево-активних речовин, кислоти та інші реагенти) з метою підтримання пластового тиску і підвищення нафтогазоконденсатовилучення, повинні обладнуватись наземним і внутрішньо-свердловинним (підземним) обладнанням.

7.8.2. На гирлі нагнітальних свердловин повинна встановлюватись фонтанна арматура, робочий тиск якої повинен бути не нижчим за максимально очікуваний тиск нагнітання.

До встановлення на гирло фонтанна арматура повинна випробовуватись на міцність та герметичність при тисках, передбачених паспортом і технічними умовами на її поставку.

7.8.3. Гирлова арматура повинна бути обладнана зворотним клапаном для запобігання перетіканню закачуваних агентів із свердловини при аварії на нагнітальному трубопроводі або тимчасовому припиненні їх нагнітання.

7.8.4. Закачування робочих агентів в нагнітальні свердловини повинно здійснюватись тільки через насосно-компресорні труби (НКТ).

Конструкція колони НКТ повинна визначатись на основі розрахунків, які проводяться відповідно до діючих інструкцій і методик. Низ колони НКТ обладнується воронкою для забезпечення безаварійного підняття глибинних замірних приладів при проведенні дослідних робіт.

7.8.5. Закачування робочих агентів у нагнітальні свердловини при тисках на гирлі більше тиску, на який опресована експлуатаційна колона, повинно здійснюватись через НКТ з пакером, який ізолює колону від впливу високих тисків і встановлюється над пластом (об'єктом), в який закачується робочий агент.

7.8.6. Для одночасно-роздільного закачування (ОРЗ) робочих агентів в два пласти (об'єкти) в нагнітальну свердловину повинно спускатись спеціальне обладнання.

Обладнання для одночасно-роздільного закачування повинно забезпечити надійну ізоляцію (розділення) між собою двох пластів (об'єктів) і диференційоване, за тисками і приймальністю, закачування робочих агентів, можливість проведення дослідних і ремонтних робіт в свердловинах.

7.8.7. Для контролю за технологічними режимами роботи свердловин і гирлового обладнання нагнітальні свердловини повинні бути обладнані манометрами і термометрами для контролю за тисками і температурою закачуваних агентів, пристроями для регулювання тиску і приймальності свердловин.

7.8.8. Обладнання для закачування робочих агентів в пласти (насосне, компресорне, парогенератори, водонагрівачі) за продуктивністю і тисками нагнітання повинні забезпечити закачування робочих агентів в нагнітальні свердловини в об'ємах, передбачених технологічними проектними документами.

7.8.9. Від обладнання для закачування робочих агентів або розподільних пунктів до кожної свердловини повинні прокладатись нагнітальні трубопроводи-шлейфи. Діаметри нагнітальних трубопроводів і їх довжини визначаються в залежності від об'єму (приймальності) свердловин, тиску нагнітання, розташування свердловин по відношенню до розподільних пунктів і обладнання для закачування робочих агентів. Робочий тиск трубопроводів-шлейфів нагнітальних свердловин повинен бути не меншим максимального тиску нагнітання.

7.8.10. При закачуванні води в нагнітальні свердловини водопроводи до свердловин повинні укладатись в траншеї на глибину, яка б запобігала замерзанню води на випадок припинення закачування води в зимовий період.

7.8.11. Для зменшення втрат тепла при закачуванні в пласти теплоносіїв (пари, гарячої води) трубопроводи від парогенераторних і водонагрівальних установок до нагнітальних свердловин, гирлова арматура і насосно-компресорні труби повинні бути теплоізольовані.

7.8.12. При закачуванні в пласти агресивних робочих агентів (високомінералізовані пластові і стічні води, CO2, H2S, кислоти та інші реагенти) для запобігання корозії повинно застосовуватись обладнання в антикорозійному виконанні, а система трубопроводів і НКТ повинні мати спеціальне покриття або інгібіторний захист.

7.8.13. На виході із компресорної установки високого тиску перед подачею сухого газу в шлейфи нагнітальних свердловин повинні бути установлені фільтр-сепаратори масла.

7.8.14. Під час розробки родовища з підтриманням пластового тиску методом закачування в пласт сухого газу (сайклінг-процес) або води (заводнення) повинні проводитись промислові дослідження і контролюватись наступні параметри:

а) склад газу, який поступає на установки комплексної підготовки газу;

б) час прориву сухого газу до вибою видобувних свердловин;

в) фізико-хімічні властивості (густина, молекулярна маса, фракційний склад) вилученого із газу конденсату;

г) кількість газу і конденсату, які видобуваються із кожної видобувної свердловини (за добу) і в цілому по родовищу (за добу, місяць, рік);

д) кількість сухого газу або води, які закачуються в кожну нагнітальну свердловину (за добу) і в цілому по родовищу (за добу, місяць, рік);

е) поточний пластовий тиск у пласті (поквартально);

ж) тиск газу на гирлі нагнітальних свердловин (щодобово);

з) зміна положення газоводяного контакту (ГВК) у часі.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 450 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...